Els desnonaments es disparen un 384% en cinc anys a Barcelona i segueixen a l'alça

|Les execucions hipotecàries a Barcelona han passat de les 16.692 el 2006 a les 80.749 el 2014, fet que suposa un increment del 384%, i que segueix a l'alça malgrat que els consumidors, des de mitjans de 2013, poden reclamar contra les clàusules abusives.


En roda de premsa per presentar l'Informe sobre la Justícia 2015, la diputada de la Junta de l'Icab Eva Pous ha valorat que són dades "terrorífics" i ha plantejat que s'ha d'obrir un debats obri la necessitat d'un mecanisme de segona oportunitat per evitar embargar tot el patrimoni a les persones físiques.


El degà del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, ha assegurat que aquestes xifres no han baixat en l'últim any, sinó que segueixen a l'alça, i que cada any des de 2006 han estat superiors a l'anterior.


Durant la presentació de l'informe, han tornat a destacar la important taxa de congestió que acumulen els jutjats de Barcelona, que en el cas de la jurisdicció laboral arriba al 197%, i Rusca ha reclamat un "reforç" per part de l'Administració de Justícia als jutjats de qualsevol jurisdicció que superin el 125% de nivell de saturació.


Aquest reforç pot ser des d'un increment de personal qualificat fins a la creació d'un nou jutjat, encara que Rusca ha considerat que també s'ha de "racionalitzar" i que un jutjat menys carregat d'assumptes pugui assumir els d'un altre més col·lapsat, ampliant la competència d'alguns en alguna zona.


Respecte a la jurisdicció contenciosa administrativa, Pous ha lamentat que pateixen un important col·lapse des de fa anys i que la mitjana d'anys necessaris perquè un particular solucioni un litigi amb l'administració pot arribar a ser de sis o set anys.


En aquesta jurisdicció, Rusca ha reclamat que la imposició dels costos del procés no recaiguin de manera automàtica en el demandant en el cas del qual perdi, perquè aquest és un mecanisme dissuasori per no reclamar a l'administració, sinó que els jutges del contenciós l'apliquin només en cas d'abús.


Pel que fa a les execucions pendents de finalitzar, la majoria s'acumulen en la jurisdicció civil i mercantil, on hi ha dos milions d'execucions pendents, entre les que es troben separacions, desnonaments, concursos mercantils, incompliments de contracte i arrendaments, entre d'altres.


MENYS AFERS


En general, el 2014 es van ingressar 8.784.707 assumptes en les diferents jurisdiccions (penal, civil, contenciós-administratiu i social--, enfront dels 9.434.526 de 2009, per al Icab, per la incidència de les taxes i la crisi .


L'informe constata un descens de la litigiositat en l'àmbit civil des de 2009, situant-se la durada mitjana d'un procediment en els 6,6 mesos el 2014, i aquest descens també ho atribueixen a les taxes i la crisi.

En l'exercici 2014, la jurisdicció que va registrar una taxa de litigiositat és la penal, que se situa en el 136%, si bé ha baixat un 1% respecte a 2013.


Malgrat que els particulars ja no han de pagar taxes des d'enguany, l'Icab considera que aquestes suposen en molts casos un obstacle important a l'hora de recórrer determinada resolució en suplicació, el que pot vulnerar el dret de defensa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH