dissabte, 28 de novembre de 2020

Fitch rebaixa dos graons el rating de Catalunya i el col·loca en 'bo escombraries'

|L'agència de qualificació creditícia Fitch Ratings ha rebaixat en dos esglaons el ràting de Catalunya, des de 'BBB-' a 'BB' amb perspectiva 'negativa', el que el col·loca en la categoria de 'bo escombraries' a causa de la resolució independentista aprovada aquest dilluns al Parlament català.


Fitch, que amb aquesta decisió dóna per conclòs el seu procés de revisió de la nota de Catalunya per a una possible rebaixa, ha decidit retirar el ràting mínim de 'BBB-' que atorgava a totes les comunitats autònomes a l'beneficiar-se de les mesures de suport de liquiditat del Govern central.


L'agència incideix que aquest ràting mínim també depenia d'una relació de cooperació entre les comunitats autònomes i el Govern, cosa que no passa ara a Catalunya a causa dels esdeveniments recents: "El ràting de Catalunya reflecteix ara el seu perfil creditici intrínsec", afegeix .


Fitch assenyala que el Govern central té "amplis poders" per intervenir en la qüestió catalana, la qual cosa inclou la retenció del finançament ordinari i el suport extraordinari de liquiditat i la suspensió de l'autonomia regional en virtut de l'article 155 de la Constitució Espanyola i el control directe per part del Govern central.


"Siguin quines siguin les mesures que el Govern espanyol decideixi adoptar, és probable que es tradueixi en unes majors tensions entre els dos governs i en una possible pertorbació civil a la regió", subratlla.


En aquest sentit, afegeix que les relacions entre els dos governs estan actualment "de capa caiguda", ja que l'executiu català ha mostrat la seva insubordinació davant de qualsevol decisió adoptada pel Tribunal Constitucional i és probable que ignori qualsevol suspensió.


L'agència incideix que seguirà vigilant la situació a Catalunya i podria portar a terme noves rebaixes del ràting si ho considera necessari.


Per contra, si la situació es normalitza, tornaria a atorgar a Catalunya el ràting mínim de 'BBB-' del que se segueixen beneficiant la resta de les comunitats autònomes espanyoles.


FONAMENTS DE L'ECONOMIA CATALANA


Pel que fa als fonaments de l'economia catalana que li atorguen una qualificació 'BB', Fitch destaca que la comunitat va registrar balanços per compte corrent negatius en el període 2008-2014 i necessitarà finançament per cobrir el seu dèficit pressupostari el 2015, que espera es situï en el 2% del PIB, i en el mitjà termini.


A més, incideix que la situació de liquiditat de Catalunya és "fràgil" i ha dubtes sobre si la regió continuarà rebent suport de liquiditat del Govern central en els mateixos termes. No obstant això, s'espera que segueixi tenint accés al FLA per cobrir els seus serveis de deute a mitjà termini, possiblement complementat amb finançament de mercat.


En aquest context, considera que la seva càrrega de deute (deute directa respecte als actuals ingressos) de gairebé tres vegades no és coherent amb la seva anterior ràting de grau d'inversió.


No obstant això, admet que l'economia catalana s'està recuperant més ràpidament que l'espanyola, ja que el PIB nominal va créixer un 1,3% el 2014 enfront del 0,9% d'Espanya. A més, dades preliminars del primer trimestre de 2015 indiquen que va estar entre les comunitats que més van créixer.


"Aquesta tendència està cobrant impuls i és probable que prevalgui. En aquest moment Fitch assumeix que el procés independentista no afectarà l'activitat econòmica", explica.


Respecte a la perspectiva 'negativa', l'agència incideix que aquesta reflecteix la seva previsió d'un "feble comportament pressupostari" i d'un nivell de deute "cada vegada més gran".


D'altra banda, Moody 's explica que s'ha saltat el calendari de publicació de ràtings fixat per a Catalunya emparant-se en la possibilitat que té de modificar una qualificació si considera que hi ha un canvi material en la solvència de l'emissor i no és adequat esperar la data fixada, com ha estat el que ha passat dilluns passat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH