dissabte, 4 de juliol de 2020

'Qui és qui: Radiografia dels qui ragin a Baix Llobregat i l'Hospitalet' fa una crida a corregir el desfasament entre el PIB comarcal i les inversions

|

Qui es qui


A la presentació del llibre 'Qui és qui: Radiografia dels qui manen al Baix Llobregat i l'Hospitalet', de BCN Content Factory, tant l'alcalde de Viladecans i president del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona, Carles Ruiz, com Ramón Pons, president de PIMEC al Baix Llobregat i l'Hospitalet, i Manuel Rosillo, president de AEBALL han explicat els quatre índexs estadístics que resumeixen la demanda que fan a l'uníson el sector patronal i l'administració local del territori.

 

A la presentació del llibre s'ha reclamat més inversió al Baix Llobregat i l'Hospitalet ja que el territori i tota la seva complexa activitat econòmica representa el 13% del Producte Interior Brut de Catalunya però no obstant això només rep el 3% de les inversions, el que significa un desfasament de deu punts que fa que es trobi en el 14è lloc en renda per càpita. Aquesta situació s'agreuja, ara, amb la pèrdua de competitivitat econòmica de la zona Llobregat que després d'estar durant molts anys establerta en el tercer lloc, ha baixat a ser la cinquena comarca més competitiva de Catalunya, segons l'Índex ADEPG, fet que posa encara més de rellevància la necessitat de fer un major esforç per la zona metropolitana sud.


"El Baix Llobregat té un perfil similar al d'Alemanya. No obstant això, és una comarca tradicionalment maltractada ", ha dit l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, alhora que valorava el llibre, una obra pionera al territori. Aprofitant el motiu econòmic de l'acte, Ruiz va anunciar que Viladecans subvencionarà el registre de patents de les empreses de la ciutat -a través de l'IAE o amb subvencions directes-, sent així el primer ajuntament d'Espanya a fer-ho.


Corregir aquests índexs és fonamental, segons ha dit Rosillo d'Aeball per mantenir l'atractiu del territori per a les inversions internacionals, cosa que, d'altra banda, requereix de "seguretat jurídica, agilitat, menys burocràcia i estabilitat". En aquest sentit, el president de la patronal pertanyent a Foment del Treball, ha marcat dos reptes amb l'objectiu de la reindustrialització: primer, mantenir el teixit industrial que ja es té i està consolidat al llarg del Llobregat i, segon, incentivar i potenciar tres camps on el Baix està ben posicionat, segons ell, com són la logística, el clúster sanitari i el fenomen 'smart city'.


Per a això, Ramon Pons, president de la patronal de la petita i mitjana empresa i autònoms (PIMEC), abans d'abordar la qüestió econòmica, ha volgut recordar la importància de mantenir la unitat territorial, actualment a debat: "La comarca està amenaçada per 1 projecte que inclou part dels municipis del Baix Llobregat a l'Àrea Metropolitana, a més dels que ja formen part. Després, els sis que queden penjats al nord ja estan parlant d'una nova comarca que és el Montserratí. Espero que aquesta comarca amb tanta història no la carreguin com pretenen ", defensa.


A grans trets aquestes són les claus fonamentals de l'economia del territori que el nou llibre 'Qui és qui: Radiografia dels qui manen al Baix Llobregat i l'Hospitalet' exposa en profunditat en un dels seus tretze capítols: "Aquest llibre és periodisme per la ciutadania ", definia Manuel Rosillo durant l'exposició.


I és que, aquesta obra pionera al territori, permet abordar l'anàlisi actual del Baix Llobregat d'una manera transversal amb la visió de les diferents facetes de la vida: polític, econòmic, social, associatiu, mediàtic, policial, judicial ... després del treball col·lectiu de sis periodistes -Eva Jiménez, Ana Basanta, Imanol Crespo, Dayana García, Begoña González i Edu Rodríguez- i la direcció del periodista Joan Carles Valero. Aquesta sensacional guia,   fonamental per moure al Baix Llobregat i l'Hospitalet, va a més un pas més enllà del tradicional format en paper amb una sèrie de codis QR que amplien la publicació de gairebé 500 pàgines amb la suma d'una base de dades d'adreces i contactes de interès que supera les 2.000 pàgines en total.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH