CARTA AL PRESIDENT DE LA FEMP SOBRE FUSIÓ D'AJUNTAMENTS

Alejandro de Diego Gómez

Secretari d'Administració Local.

Sr. President de la FEMP en unes recents declaracions sembla que vostè tanca la porta a les fusions d'ajuntaments amb tres línies argumentals:

Una perquè diu que els ciutadans no l'accepten. No sé quins estudis maneja per fer una afirmació tan rotunda, i espero que no siguin només les opinions de la majoria d'alcaldes que solen confondre els seus propis interessos amb l'opinió de la gent, perquè hi ha estudis demoscòpics que acrediten tot el contrari, sobretot en els Ajuntaments més petits, on hi ha una major predisposició a la fusió a canvi d'una millora dels serveis.


Una altra per qüestions econòmiques, entre elles que els alcaldes dels petits ajuntaments no cobren res, la qual cosa va ser veritat durant molt temps però cada vegada més es comença a semblar a una llegenda urbana. I en el fet que les seves economies estan sanejades i no presenten un problema d'endeutament, la realitat és que no hi ha tals economies perquè pràcticament no hi ha pressupostos, i per tant capacitat ni tan sols d'endeutament. A Espanya hi ha 4.873, ni més ni menys que el 60% del total, que tenen menys de 1.000 habitants, 3.787 no arriben a 500 i 470 ni tan sols a 50. I no estem parlant de comunitats de veïns sinó d'Administració Pública. I vostè creu de veritat que ho són, que se'ls podrà aplicar d'aquí a un any la nova Llei de Procediment Administratiu, per exemple, que estableix el mateix per via electrònica?


Segons les dades oficials publicades pel Ministeri d'Hisenda en relació amb el cost efectiu dels serveis, aquests, i especialment els referits a despeses generals, pugen més com més baixa la població, mentre que la despesa repercutible directament a la prestació de serveis bàsics també baixa a mesura que baixa el nombre d'habitants. És a dir el comportament contrari no només al desitjat sinó a l'esperat pels veïns, que en aquests petits ajuntaments paguen fins i tot més en termes per càpita per un servei prestat en precari que els d'altres més grans pels mateixos però de major qualitat. Així els que es troben entre els 4.000 i els 6.000 habitants, dimensió cap a les quals seria imprescindible avançar, milloren totes les dades comparatives amb els més petits i amb una aportació per càpita molt inferior a la d'aquests reben a canvi una major i millor prestació dels serveis públics bàsics. I d'això és del que es tracta, de fer justícia social sense sacrificar la pròpia naturalesa dels ajuntaments sinó adaptant-los a la nova realitat.


Finalment, vostè advoca per les agrupacions per a la prestació de serveis en aquests Ajuntaments, referint-se a les mancomunitats, figura semiabandonada actualment ja que segons les dades d'Hisenda només representen el 5,5% del sector públic local, encara que són un argument molt recurrent per enfrontar-les a la fusió d'Ajuntaments, i també a les diputacions, encara que reconeixent la seva necessitat de transformar-les, perquè convindrà amb mi que no suposa una mesura de regeneració democràtica traslladar el centre de decisions en la prestació de serveis municipals a una institució en la composició no intervenen els veïns, i per tant no poden ni premiar-ni castigar electoralment. Però el que més em crida l'atenció és la seva referència a les àrees metropolitanes, quan hi ha molt poca experiència en relació a aquestes i no sempre positiva com per exportar la fórmula, i això vostè ho sap molt bé.


Sr. Caballero, en acabar aquesta legislatura es compliran 40 anys dels primers ajuntaments democràtics després de la Constitució i, des del meu punt de vista, tres són els reptes fonamentals de la nostra Administració Local: el seu finançament més enllà d'una Llei d'Hisendes Locals, els seus competències mitjançant la superació de la desafortunada Llei de Racionalització i Sostenibilitat, i el redimensionament de la planta local. Veurem si tots estem a l'altura de la història.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH