dissabte, 7 de desembre de 2019

CSIF denuncia les irregularitats de la posada en marxa de la nova presó de Tarragona

|


Avui s'ha inaugurat la nova presó de Tarragona, Mas d'Enric, amb les primeres conduccions d'interns des de l'antiga presó de Tarragona a la nova que comença a les 7h del matí fins a completar-a mitja tarda.


La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), el sindicat més representatiu en les administracions públiques, ha denunciat avui en un comunicat el següent: "L'obertura de Mas d'Enric s'ha fet tard i malament per pures raons electoralistes. Les presses sempre són males conselleres i s'han hagut de mobilitzar més de 120 companys en comissions de servei per poder fer-se la foto abans de les eleccions ".


Segons CSIF, Mas d'Enric és la primera presó que s'obre "a cost zero" pel que fa a la plantilla, ja que no s'ha convocat cap oposició per dotar-la de funcionaris sinó que s'han redistribuït efectius d'altres centres penitenciaris. Segons la sindical, això ha deixat grans buits de personal en altres presons que ja estaven molt justes de funcionaris com Lledoners, Brians 2 o Puig de les Basses, a Barcelona.


"Els funcionaris penitenciaris catalans haurem de patir la mala planificació de la nostra Direcció General que vol obrir la nova presó del CP Mas d'Enric" a cost zero ", sense cobrir la totalitat de les places que deixen els companys que han obtingut comissions de servei cap al nou centre penitenciari tarragoní, el que ens porta a una situació de falta greu de personal a la resta de centres ", lamenta Juan Luis Escudero, responsable de Presons de Catalunya del CSIF.


Si bé, van els funcionaris de l'antiga CP Tarragona, "el problema és que aquest centre era per a 250 interns i el nou de Mas d'Enric té una capacitat de gairebé 1100 interns", aclareix Joan Escanilla, president de Catalunya del CSIF, qui afegeix que "per cobrir la necessitat de funcionaris, s'estan oferint comissions de servei als funcionaris d'altres centres".


Com recull CSIF en el seu comunicat, hi ha dos apunts que resulten "reveladors". El primer, que s'hagin traslladat a 10 funcionaris del CP Brians 1 i només aniran dos companys com a substituts; o del CP Joves es van 6 funcionaris i, amb sort, es cobriran només 2 places. El segon, que hagi guàrdies en les que han marxat a 5 persones (Brians 1) d'una mateixa guàrdia i no han estat coberts. Mentrestant, el CP Mas d'Enric no estarà totalment operatiu fins d'aquí un any i mig.


CSIF denuncia també que mentre les condicions dels funcionaris són cada vegada més precàries, el dispendi en les instal·lacions de la nova presó de Mas d'Enric ha estat "espectacular": "Sostres de fusta portats d'Austràlia, una piscina olímpica que no té cap poble del voltant, aire condicionat a totes les sales d'esbarjo dels interns, pissarres tàctils en cada mòdul, reproductors de CD i televisors en totes les aules ... ", assegura.


A més, segons la sindical, s'han instal·lat càmeres i micròfon a les sales d'escorcoll, cosa que ja ha denunciat la mateixa per "atemptar contra la intimitat de l'intern", ja que "ha de quedar totalment nu mentre ho grava una càmera i l'altre costat pot haver-hi una funcionària veient ".


CISF revela que aquesta presó va suposar una inversió d'uns 100 milions d'euros, "assumits" per la constructora Comsa Emte mitjançant un contracte de dret de superfície. A finals de 2011 aquesta empresa traspassa la infraestructura acabada al Departament de Justícia, conselleria que comença a abonar un cànon d'1 milió d'euros mensuals fins a 32 anys com a retorn de la inversió. La Generalitat acabarà pagant 384 milions d'euros, gairebé 4 vegades més del cost total de l'obra, pagat amb els impostos de tots els ciutadans catalans.


CSIF assegura que la situació a les presons catalanes és tan preocupant que convocarà assemblees de treballadors per a tots els centres per proposar un calendari de mobilitzacions i altres mesures de pressió.


Al seu torn, demana al Departament de Justícia que auditi i publiqui el cost final de la nova presó de Mas d'Enric per garantir la transparència d'uns recursos públics que han d'estar especialment fiscalitzats en uns moments de greu crisi econòmica en les finances de la Generalitat.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH