Catalunya creixerà un 3,3% aquest any i un 2,4% el 2016

|


El PIB català creixerà un 3,3% aquest any i un 2,4% el 2016, creant 167.000 llocs de treball en aquests dos anys (arribant a una taxa de l'atur del 14,5%), segons l'informe diari de BBVA 'Situació Catalunya', presentat aquest dimarts en roda de premsa pel conseller delegat de CatalunyaCaixa, Xavier Queralt, i el cap d'Economies desenvolupades de BBVA Research, Rafael Doménech.


La lleu desacceleració en la segona meitat de l'any ha fet modificar els càlculs de l'entitat respecte a l'informe de juny, tot i que amb una "revisió mínima", ha indicat Doménech: fa quatre mesos, BBVA augurava la creació de gairebé 200.000 llocs de treball entre 2015 i 2016, així com un avanç del PIB del 3,2% aquest any i del 2,5% el pròxim.


Doménech ha afirmat que les expectatives són "bastant favorables per al quart trimestre", malgrat una lleugera desacceleració del creixement de la demanda interna i del dinamisme de les exportacions --que seguiran incrementándose--, i ha destacat que la recuperació de la demanda interna no ha frenat el creixement de les exportacions.


BBVA Research preveu que la recuperació econòmica continuarà i que l'economia seguirà mostrant taxes de creixement al voltant del 2,5% en termes anualitzats durant els propers trimestres.


Com a factors externs que afavoreixen l'economia catalana figuren la caiguda del preu del petroli i la millora del crèdit a Espanya, mentre que la pot perjudicar la desacceleració de l'economia mundial --el que impacta en les exportaciones--.


INCERTESA POLÍTICA


Com a factors interns de risc segueixen figurant les tensions financeres --que han afectat l'economia durant la crisi-- i la incertesa política, que fins ara ha tingut un "augment contingut".


Doménech ha reconegut que és molt difícil calcular l'impacte econòmic que pot tenir l'increment de les tensions polítiques, però ha incidit que "pot ser una font important d'incertesa, que sempre és dolenta per a qualsevol decisió de consum de béns duradors i d'inversió".


Ha sostingut que el millor escenari és el de "regles clares que tothom respecta" i, preguntat per les empreses que estan traslladant les seves seus fora de Catalunya, ha explicat que el centre d'estudis de BBVA no mesura aquestes dades, que poden ser més o menys anecdòtics.


Pel que fa als principals reptes per a l'economia catalana, BBVA apunta a reduir la desocupació --per el que ha de créixer per sobre del 2,5% si ho vol aconseguir rápidamente--, augmentar la taxa d'activitat, enfortir el nivell educatiu i millorar la productivitat fins a nivells d'altres països europeus.


Pel que fa al dèficit, ha recordat la recomanació del banc que Catalunya ha de "seguir treballant en el procés de consolidació fiscal a mitjà i llarg termini".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH