dissabte, 21 de setembre de 2019

Enrique Beltrán: "Una dona pateix maltractament psicològic quan se sent anul·lada"

|

Enrique Beltrán


La violència de gènere és una xacra més present del que podem pensar: el 35% de les dones i les nenes pateixen alguna agressió física o sexual al llarg de les seves vides, segons dades de l'ONU. Però, què passa quan el maltractament és psicològic? Amb motiu del Dia Internacional de l'Eliminació de la Violència contra la Dona, que se celebra el 25 de novembre, Enrique Beltrán, membre de Saluspot i psicòleg en Psicologia Domiciliària Enrique Beltrán, explica com detectar la violència psicològica contra la dona i com treballar per eliminar-la.


Quins signes indiquen a una dona que està sent maltractada psicològicament?


Estem acostumats a escoltar que en les relacions humanes hem de cedir en algunes qüestions o sacrificar una mica de la nostra independència a favor de la parella. Fins a cert punt és veritat: som éssers socials, per la qual cosa no podem ser completament egoistes. Però quan una dona percebi que coarten la seva llibertat, quan se senti anul·lada o no respectada, pateix maltractament psicològic. El signe de maltractament seria la pèrdua de control sobre la seva vida produïda per coaccions d'un altre.


Com pot donar-se compte el seu entorn que està sent maltractada?


S'observa un canvi en la conducta habitual: no es tracta de veure una conducta concreta sinó de percebre si les coses que feia abans de la relació amb una persona ara deixa de fer-les. Si una persona extravertida, que sol sortir per oci i visitar amics i familiars, es torna introvertida i deixa de relacionar-se amb els altres quan té una parella, pot ser símptoma de maltractament. És cert que hi ha persones tímides per naturalesa, de manera que sospitarem si hi ha un canvi després de tenir parella. El canvi de conducta sol ser subtil i progressiu, la qual cosa dificulta la seva percepció.


Per què costa més reconèixer el maltractament psicològic que el físic?


La frontera per a considerar que es pateix maltractament psicològic és difusa i traspassar-la és un procés lent i progressiu. És normal que quan la persona és conscient del maltractament ja porti anys sofrint-ho. També pot passar que la persona s'ho negui a si mateixa o que intenti autoconvèncer que no és per a tant.


Com ha d'actuar una dona quan percebi que és maltractada?


Es presenten dues opcions: abandonar la parella o intentar que millori la relació. Encara que aquesta decisió depèn de molts factors, el principal és que la persona maltractada consideri que pot refer una relació sana amb l'altra persona. És fonamental aplicar la comunicació assertiva per informar de la decisió que es prengui. La comunicació assertiva és la forma d'expressar els nostres pensaments i sentiments de forma clara sense ser agressiu ni dòcil.


Què teràpies psicològiques se segueixen en casos de violència de gènere?


La teràpia indicada serà la que millor s'ajusti a cada cas. Potser hi hagi algun programa genèric que ens ajudi de forma orientativa, però hem de ser conscients que les circumstàncies i la personalitat de cada un són específiques.


Quines àrees han de treballar-se en la teràpia?


És molt important treballar l'autoestima perquè les persones maltractades solen pensar que no són capaços de fer alguna cosa, que no es mereixen alguna cosa millor, que són en part culpables del que ha passat, que han fet alguna cosa malament, etc. Hi tècniques cognitives per millorar aquests pensaments. Potser hagin patit estrès excessiu durant anys amb conseqüències perjudicials per a la salut mental i física, de manera que s'aplicaria una teràpia d'inoculació de l'estrès. També hem d'observar si hi ha símptomes de depressió per tractar-la, a més d'entrenar en habilitats socials, com l'empatia, la comunicació assertiva, saber dir no i tècniques de suggestió.


La societat i l'educació afavoreixen que la dona sigui víctima de violència masclista?


La cultura en què vivim ens ensenya la importància de l'èxit: triomfar és guanyar molts diners, tenir la família ideal, ser atractius i perfectes, i si no es té tot això almenys que la gent pensi que sí. El desig d'aquest tipus d'èxit ens genera unes expectatives irreals i ens obliga a suportar situacions desagradables amb l'objectiu de mantenir un estatus social o evitar el "què diran". La persona maltractada pot sortir del problema, el maltractador és un problema.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH