Barcelona crea una oficina per a la Transparència contra la corrupció

|


Ajuntament de Barcelona


L'Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest dijous la creació de l'Oficina per a la Transparència i les Bones Pràctiques per lluitar "contra la corrupció i acabar amb espais opacs", ha explicat en roda de premsa el tinent d'alcalde, Jaume Asens.

 

"Volem comprometre'ns en la limitació de mandats i aixecar la bandera de la regeneració democràtica", ha dit Asens, que també ha remarcat la voluntat del consistori d'acabar amb les portes giratòries, anant més enllà del que exigeix la Llei de Transparència per tractar de ser un exemple al món, ha dit.


La seva intenció és enfortir el prestigi i la integritat de l'Ajuntament de Barcelona comprometent amb els valors de "honestedat i transparència, i el principi de prevenció de control democràtic i rendició de comptes".


D'aquesta manera, l a nova Oficina -situada a l'Àrea de Drets de la Ciutadania, Participació i transparència- tindrà una Direcció per a la Transparència i les Bones pràctiques, a càrrec de Joan Llinares.


Paral·lela a la direcció, un màxim de 12 professionals -membres destacats de la societat civil i amb cert prestigi- conformaran un Consell Assessor per a la Transparència.


TRES SUBÀREES


L'Oficina estarà dividida en tres subàrees: una Direcció d'Anàlisi -de investigació de possibles males praxis-, un Departament de Transparència -per al desenvolupament institucional de la transparència i enfortiment del prestigi de l'administració- i una Direcció de Control de Gestió -encarregada d'analitzar la bona gestió a través d'un seguiment-.


Les diferents subàrees estaran formades per una xarxa de 56 treballadors procedents de l'àmbit funcionarial, "amb un currículum impecable i una conducta ètica i responsable", i s'encarregaran d'analitzar internament situacions com conflictes d'interessos i tràfic d'influències.


Tota aquesta xarxa permetrà la participació ciutadana mitjançant l'establiment de la Bústia Ètic, un sistema d'alerta ciutadana subjecte als serveis d'anàlisi que permetrà als veïns fer arribar les seves queixes i posar sobre la taula situacions irregulars fins i tot de càrrecs electes, donant les seves dades de contacte o fins i tot anònimament per "evitar amenaces, represàlies i protegir les fonts".


Llinares ha explicat que el seu desplegament està basat en els principis de participació i transparència, el reglament s'està elaborant aquest mateix dijous, i no entrarà en vigor ràpidament, sinó que estarà exposat en línia durant 30 dies perquè qualsevol ciutadà pugui contribuir amb suggeriments.


"El posarem en coneixement d'altres instàncies o grups que poden tenir interessos en fer aportacions perquè el debat que es generi sigui un debat ric i ampli", ha dit Llinares, perquè al final la norma aprovada reculli el plantejament del consistori i de tots els que hagin volgut participar.


Ha estat el propi personal del consistori i no consultories externes les que han desenvolupat l'oficina, i el procés de formació dels departaments es farà amb funcionaris d'acord amb "mèrits, igualtat i concurrència", de manera que no hi haurà ampliació de plantilla.


Concretament, es troba en una fase final la conformació de la Direcció de Control de Gestió i la Direcció d'Anàlisi, mentre que ja funciona el Departament de Transparència: "El seu fructífer treball ha permès que l'Ajuntament compti amb una xarxa de transparència de mes de 50 persones ".


També ha participat en la configuració d'aquesta oficina l'activista Simona Levi, que ha assegurat: "Volem donar suport, no una situació de delació, sinó trencar el sostre de vidre que hi ha per a la ciutadania".


Per la seva banda, l'exdiputat de la CUP al Parlament David Fernández, també partícip del projecte, ha carregat contra el 'capitalisme d'amics ", i ha remarcat la incidència de la corrupció a la ciutat:" Recordem el cas amb el cas Palau , el cas Hisenda i el cas Ciutat Vella, el cas José Mestre i les irregularitats comptables de 2004 ".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH