Creix la pobresa severa i la polarització social a Catalunya, segons entitats socials

|

Pobresa


A Catalunya hi ha cada vegada més persones en situació de pobresa extrema i la pobresa infantil ha pujat fins al 28,8%, segons recull el VI informe Insocat, presentat aquest divendres a la plataforma d'Entitats Catalanes d'Acció Social (Ecas), que ha advertit que la societat catalana s'ha polaritzat durant la crisi, fent que els pobres ho siguin més i que la classe mitjana es debiliti.


En un any s'ha duplicat el percentatge de famílies que pateixen mancances materials greus, que afecta el 16,8% de la població el 2014 enfront del 7,8% el 2013, ha explicat aquest divendres en roda de premsa la presidenta d'Ecas, Teresa Crespo.


El 26% de la població es troba en risc de pobresa i exclusió social segons la taxa Arope, que té en compte la població que viu sota el llindar de la pobresa, la qual té privació material severa i les llars amb baixa intensitat de treball, una xifra que ha pujat més de tres punts des de 2009.


L'índex de pobresa severa --que contempla el nombre de persones amb ingressos inferiors al 40% de la renda mitjana--, ha pujat fins al 11,7% durant la crisi, i és una situació extrema que afecta especialment a col·lectius com famílies amb infants a càrrec, monoparentals i persones migrades.


Han advertit que l'atur ha baixat molt poc, es manté, i que el treball que es genera "és totalment precari i no serveix per arribar a final de mes": un 11,7% de persones amb treball tenen uns ingressos que no superen el llindar de la pobresa, fent que es consolidi el fenomen dels 'treballadors pobres', ha observat l'adjunta de l'àrea d'acció social de Càritas Diocesana de Barcelona, Mercè Darnell.


MÉS GREU EN NENS I IMMIGRANTS


Crespo ha destacat que la pobresa entre persones grans ha baixat, i actualment són les pensions de la gent gran què "permeten aguantar" a moltes famílies: la taxa Arope situa el 15,3% dels majors de 65 anys en risc d'exclusió, mentre que el percentatge es dobla fins al 32,9% en el cas dels menors de 18 anys.


Les persones amb nacionalitat estrangera veuen pujar el seu risc d'exclusió i pobresa fins a un 55,2% segons la taxa Arope, enfront del 21,7% dels catalans.


COHESIONAR AJUDES


Els representants de les entitats, entre els quals també hi havia l'educador social del Centre d'Acollida Assís Roger Fe i la coordinadora del Centre Casc Antic de la Fundació Adsis, Karmele Equiza, han coincidit en la necessitat d'invertir en prestacions socials, ja que a la llarga és "invertir en el futur", rebaixant la despesa en sanitat i centres penitenciaris, entre d'altres àmbits.


Crespo ha assenyalat que "cal cohesionar, ordenar i simplificar" les prestacions socials, amb l'objectiu de guanyar en esforços administratius i dignitat de la persona, ja que actualment hi ha disparitat de requisits i criteris entre les diferents ajudes, que provoquen conclusió.


També han criticat que l'actual Estat de benestar "no és fort perquè no hi ha una política fiscal clara que faci que els que tinguin menys paguen menys i que no hi hagi evasió".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH