dissabte, 24 de octubre de 2020

El TSJC reconeix el dret d'un nen a l'educació inclusiva en una sentència pionera

|


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obligat a escolaritzar en un institut de secundària a un alumne de l'Ametlla del Vallès (Barcelona) al qual la Generalitat volia enviar a un centre d'educació especial, en el marc d'una sentència pionera a favor de la "educació inclusiva", ha informat la Fundació Gerard a Europa Press.


La decisió desestima el recurs d'apel·lació interposat per la Generalitat contra una sentència de 2014 a favor de l'educació inclusiva de Gerard FM de 14 anys, ha informat 'El Diari de l'educació'.


L'alt tribunal s'ha posicionat a favor d'una "educació inclusiva en el sistema educatiu ordinari", malgrat que el ministeri fiscal havia sol·licitat el recurs de la Generalitat.


Aquest Ministeri entenia que "el menor té dificultats d'escolarització i necessita el suport sense que sigui possible que disposi d'elles en un centre ordinari si no s'adopten mesures desproporcionades".


La sentència al·lega que la llei educativa defensa que "l'escolarització de l'alumnat que presenta necessitats educatives especials es regirà pels principis de normalització i inclusió i assegurarà la seva no-discriminació i la igualtat efectiva en l'accés i la permanència en el sistema educatiu".


També fa referència a la Llei 14/2010 dels drets i oportunitats de la infància i l'adolescència en assenyalar que "els nens i els adolescents amb discapacitats tenen dret a una escolaritat inclusiva i amb el suport necessari per a potenciar el màxim desenvolupament acadèmic, personal i social".


Ha subratllat que els poders públics han de prestar una "especial atenció en la prevenció i l'eliminació d'actituds discriminatòries dirigides a infants i adolescents amb discapacitats".


INFORME PSICOPEDAGÒGIC "EVIDENT"


A la llum de l'informe psicopedagògic del menor, el tribunal diu que "resulta evident" que no existeix la més mínima prova que l'esforç que exigeix a l'administració la Llei 4/2010 sigui en aquest cas desproporcionat o indegut.


Segons el TSJC, de la normativa "es desprèn com a principi general que l'educació ha de ser inclusiva, és a dir s'ha de promoure l'escolarització dels menors en un centre d'educació ordinària, proporcionant-los els suports necessaris per a la seva integració en el sistema educatiu si pateixen algun tipus de discapacitat ".


La fundació ha ressaltat que, d'aquesta manera, Gerard veu reconegut el seu dret a l'educació inclusiva recollit en la Convenció de l'ONU sobre els drets de les persones amb discapacitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH