La pobresa a Catalunya augmenta durant la crisi més que a Espanya i la UE

|La pobresa a Catalunya ha augmentat en gairebé 15 punts percentuals durant la crisi, i ho ha fet d'una manera "clarament superior" al conjunt d'Espanya ia la Unió Europa, segons el segon informe sobre l'evolució de les desigualtats socials de CCOO . de Catalunya.


En roda de premsa aquest divendres, el secretari general del sindicat, Joan Carles Gallego, ha alertat que la "bretxa social" ha augmentat a Catalunya i, a més, s'ha allunyat de la mitjana europea, cosa que ha considerat doblement preocupant, ja que ha assegurat que s'han implantat polítiques específiques que han generat aquesta diferència.


"Els pobres són més pobres que el 2007, mentre que els rics són més rics", ha assegurat Gallego, que ha assenyalat que la renda disponible acumulada pel 20% més ric de la població és entre cinc i set vegades superior a la renda del 20% de la població més pobra.


L'informe mostra l'evolució de la bretxa del risc de pobresa, que analitza la distància entre la situació econòmica de la població considerada pobra i la de les persones que estan al límit de la pobresa --tenen el 60% de la mitjana d'ingressos anuals del global de la població--; per tant, com més alta és la bretxa, més s'empobreixen els pobres.


Aquest indicador assenyala que la situació de la població pobra a Catalunya ha empitjorat en gairebé 15 punts percentuals entre 2007 i 2014 (del 22,3% al 37,3%), i que aquest empitjorament ha estat "clarament superior" al que s'observa a Espanya (del 25,9% al 31,6%), ja que la bretxa a Catalunya és gairebé sis punts superior a la del conjunt de l'Estat.


Segons aquest informe, el 2014 el 26% de la població catalana es trobava en risc de pobresa o exclusió social, i el 12,9% manifestava moltes dificultats per arribar a final de mes, un percentatge que s'ha reduït respecte a 2013 (15 , 5%) però que està per sobre del 11,8% del període precrisi.


TREBALLADORS POBRES


En relació a l'informe presentat l'any passat, Gallego ha assenyalat que el mercat de treball apunta a una feble recuperació de l'ocupació, però que se sustenta sobre la "baixa qualitat i pitjors condicions laborals".


Ha alertat d'un fort increment de l'ocupació a temps parcial, especialment entre els joves de 16 a 24 anys, i també de l'augment de l'atur de llarga durada, ja que a Catalunya gairebé un 60% dels aturats fa més d'un any buscant feina .


Ha assenyalat que també augmenta el risc de la "pobresa laboral", ja que ha constatat que a Catalunya prop d'un 12% dels treballadors són pobres, és a dir, no tenen els ingressos mínims per dir que estan per sobre del límit de la pobresa, i ha apuntat que la mitjana europea està en el 9%.


EMERGÈNCIA SOCIAL


Gallego ha assegurat que de les dades es desprèn que hi ha una desigualtat social creixent i cada vegada més allunyada d'Europa, el que evidencia que Catalunya està davant d'una "situació d'emergència social" derivada, al seu parer, del mal funcionament del mercat de treball , de les retallades en polítiques públiques i d'una fiscalitat insuficient i injusta.


Ha constatat que la pressió fiscal a Catalunya està més de set punts per sota de la mitjana europea, el que limita la capacitat d'implementar polítiques contra les desigualtats socials, i ha alertat nou dels "millors tractes" i mecanismes que tenen les grans empreses i grans fortunes per evadir impostos.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH