dissabte, 15 de agost de 2020

L'Obra Social La Caixa amplia el seu programa contra la pobresa infantil fins a 60.000 nens

|

Obra Social La Caixa


L'Obra Social La Caixa ha ampliat a Galícia i Catalunya el seu programa CaixaProinfància de suport a famílies en situació de vulnerabilitat per "trencar el cercle de la pobresa hereditària", fins arribar a prop de 300 municipis a tot el territori espanyol, en el qual en 2015 hi haurà atès prop de 60.000 nens, 3.000 més que l'any passat.


El director de l'àrea social de la Fundació Bancària La Caixa, Marc Simón, ha explicat a Europa Press que la campanya ofereix una atenció integral, a través de subprogrames específics, a famílies en situació de pobresa relativa i severa -el 50% -, col·laborant amb 380 entitats espanyoles, a les quals dedica al voltant de 50 milions d'euros anuals.


El treball coordinat amb entitats socials i les administracions locals dóna "un plus d'efectivitat" a la iniciativa, ha valorat Simón, que ha destacat com a element clau la diagnosi prèvia, que permet adaptar l'atenció a les necessitats del territori i genera coneixement sobre les millors estratègies contra la pobresa, en el que treballa un equip del catedràtic de la Universitat Ramon Llull (URL) Jordi Riera.


CaixaProinfància ofereix reforç educatiu -incloent logopèdia i atenció psicomotriz-, ajuts econòmics i materials per a l'àmbit de l'alimentació, la higiene i els recursos escolars, així com suport psicosocial.


CRÉIXER EN FAMÍLIA


El projecte 'Aprendre junts, créixer en família' r efuerza la convivència a casa amb 15 sessions de suport psicosocial a pares i fills, primer per separat i després conjuntament, ha descrit.


Es tracta d'una iniciativa pionera a l'Estat, dissenyada pel catedràtic de la Universitat de Barcelona, Pere Amorós, que reforça el nucli familiar perquè és el més gran "factor de protecció" en situacions d'exclusió social, ha destacat Simó.


El reforç educatiu és una de les principals línies de treball del programa i se centra en estudiants d'educació secundària obligatòria (ESO), una etapa en la hi ha un abandonament del 30% en nens en situació de pobresa i que han aconseguit reduir al 6, 3% entre els seus participants.


A través de centres oberts i els campaments i colònies, s'ofereix als nens un àmbit lúdic en els caps de setmana i les vacances, ja que segons Simó el lleure extraescolar és "la major bretxa" entre les famílies normalitzades -que sí que poden permetre pagar- i les que estan sota el llindar de la pobresa.


El programa inclou també un servei maternoinfantil, adreçat a famílies ateses per Caixaproinfància amb nens de fins a 3 anys, que ofereix ajudes a la criança dels nens, la millora de la salut prenatal i postnatal i potencia la paternitat responsable.


EN EXPANSIÓ DES 2007


L'expansió territorial del programa, que ha signat recentment acords en set punts de Galícia, permetrà "una acció transversal" amb altres programes de l'obra social, com 'Incorpora', que ha permès trobar feina a 19.000 persones de les 70.000 que hi participen.


A Catalunya, el programa formarà part de la iniciativa 'invulnerables', en la qual col·labora amb la Generalitat, la Fundació FC Barcelona, i la Fundació Rosa Oriol, en set territoris catalans.


La fundació va crear la iniciativa en 2007 -en deu àrees metropolitanes d'Espanya-, després de comprovar que una de les principals raons de la pobresa era el fet que s'hereta dels pares, cosa que provoca "un cercle pervers difícil de trencar".


Simón ha apuntat que el 78% de les famílies usuàries té dos o més factors d'exclusió, mentre que la meitat pateix dificultats greus per comprar aliments o medicació i en el 57% dels casos el sustentador principal no té estudis bàsics.


El 41% de les famílies són monoparentals -la majoria a càrrec de dones- i mentre el 49% de les famílies té procedència immigrant, el 87% dels fills d'aquestes famílies han nascut a Espanya, una dada sobre el qual Simón ha destacat que el seu projecte de vida està al país.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH