dimarts, 11 de agost de 2020

35 anys sense John Lennon: 10 curiositats sobre el Beatle més rebel

|


John Lennon va ser assassinat el 8 de desembre de 1980 per un fan pertorbat que li va disparar a les portes de casa seva a l'Edifici Dakota de Nova York, just al costat de Central Park. Un lloc de trist record que rep cada any la reverencial visita de milers d'aficionats a la música, moguts per la inevitable curiositat i el respecte.


I és que Lennon és una icona del segle XX. Va formar juntament amb Paul McCartney el tàndem més inoblidable de la música popular i els dos van impulsar i van engegantir la llegenda dels Beatles, la banda de música més influent de tots els temps. En tan sols vuit anys i amb una producció de 13 àlbums d'estudi (211 cançons), els Fab Four van conquistar literalment el món (en el qual, segons la llegenda, ni un segon deixa de sonar la seva música).


Per si això fos poc, Lennon va ser molt més que un beatle, com demostra la seva reeixida carrera en solitari entre 1970 i 1980, quan va produir algunes de les seves cançons més emblemàtiques, com ara 'Imagine', 'Woman' o 'Jealous Guy'. Original, únic, irrepetible ... I també controvertit i provocador.


1. ES DEIA JOHN WINSTON LENNON, EN HONOR A CHURCHILL


John Lennon va néixer a Liverpool el 9 d'octubre de 1940. Els seus pares li van cridar John pel seu avi patern i Winston de segon nom en honor del primer ministre del moment, Winston Churchill.


Gran Bretanya estava en guerra amb Alemanya des de setembre de 1939 i el futur beatle va néixer sota un fort bombardeig de l'aviació nazi sobre Liverpool. Ja d'adult John va renegar d'aquest segon nom.


2. NO VA VEURE EL SEU PARE DURANT 16 ANYS I LA SEVA MARE VA MORIR ATROPELLADA


La vida familiar de John Lennon no va ser precisament feliç. Els seus pares, Alfred i Julia, es van separar quan el seu únic fill tenia 4 anys. El pare llavors es va dedicar a recórrer el món com a marí mercant, i John arribaria a estar 16 anys sense veure-li, fins al seu retrobament el 1964 en el Scala Theatre, on els Beatles rodaven la pel·lícula 'A hard day' s night '.


Després de la separació la mare va deixar a John a cura de la seva germana gran, Mimi, i va iniciar una nova vida en comú amb John 'Bobby' Dyckins, amb qui va tenir dues filles, la Júlia i Jackie. Amb els anys mare i fill van reprendre la relació, que es va veure truncada de forma traumàtica quan John tenia 17 anys: el 15 de juliol de 1958, Julia va ser mortalment atropellada després d'una visita a Mimi.


"Va ser un altre gran trauma. La vaig perdre dues vegades: una vegada quan em van portar a viure amb la meva tia, i una altra vegada als 17, quan va morir físicament. Em vaig quedar molt, molt amargat", va explicar John el 1980 segons recull la 'Antologia '. Amb la seva mare havia compartit temps i afició a la música. A ella li dedica la dolcíssima cançó 'Júlia', de l'Àlbum Blanc dels Beatles. I en el seu punyent cançó 'Mother', ja en solitari, esmenta als seus dos pares.


3. "MAI ET GUANYARÀS LA VIDA AMB UNA GUITARRA"


John Lennon es va criar per tant amb els seus oncles Mimi (la germana gran de la seva mare) i George. La relació entre Mimi i John no va ser fàcil a causa de la tensió entre el caràcter disciplinat de la primera i el caràcter rebel i indòmit del segon.


Mimi s'oposava a que el seu nebot centrés la seva carrera en la música, com demostra la seva frase més cèlebre: "La guitarra està bé com a hobby, John, però mai et guanyaràs la vida amb ella".


Segons va declarar John Lennon el 1972 i recull la 'Antologia' dels Beatles, uns fans americans van gravar aquesta fallida 'profecia' en acer i se la van enviar a Mimi, qui va tenir aquest obsequi a la vista en una casa que li va regalar el mateix John .


4. FUNDAR I POSAR NOM ALS BEATLES


A John Lennon se li pot considerar el fundador dels Beatles, doncs va ser qui va convidar a Paul McCartney a unir-se a la primera banda de skiffle i rock and roll que ell mateix va formar amb diversos companys de col·legi. El grup es diu The Quarrymen, en referència a l'escola on estudiaven: Quarry Bank High School.


John i Paul es van conèixer el 6 de juliol de 1957. Les va presentar un amic comú, Ivan Vaughan, després d'un concert dels Quarrymen a la festa parroquial celebrada al jardí de l'església Sant Peter de Woolton.


A John li "va impressionar molt" veure a Paul tocant 'Twenty Flight Rock' a la guitarra. Va reconèixer que tenia millor formació musical que ell, i ja aquell dia el va convidar a entrar al grup, al que, segons la seva versió, Paul va respondre que sí a l'endemà.


Paul recorda d'aquesta primera trobada que "John anava una mica mamat, es em recolzava a l'espatlla i feia olor a alcohol" i que, entre les habilitats que va demostrar i li van obrir les portes del grup, estava tocar la guitarra "del revés" i saber-se la lletra de 'Twenty Flight Rock'.


El grup, al que aviat s'uniria George Harrison i anys més tard Ringo Starr, va tenir diversos noms en aquells anys preliminars, com 'Johnny and the Moondogs' o 'Long John and the Silver Beetles', que mostren el lideratge que John exercia en aquells anys.


Pel que fa al nom que va quedar per sempre, The Beatles, John reivindica en exclusiva l'autoria, mentre que Paul i George es l'atribueixen conjuntament a ell ia Stuart Sutcliffe, gran amic seu i el primer baixista del grup. Tots coincideixen que es van inspirar en el nom de la banda The Crickets, i buscaven un altre nom amb doble significat ('cricket', en anglès, pot significar un esport o petites llagostes). Beatles fa referència als escarabats ('beetles') ia la música beat.


5. EL MANAGER DELS BEATLES, BRIAN EPSTEIN, ESTAVA ENAMORAT D'ELL


"Si algú era el cinquè beatle, aquest va ser Brian Epstein", va afirmar McCartney en una entrevista a la BBC en 1997. Després de descobrir al quartet a la sala The Cavern, Epstein va ser, en el seu paper del representant, un dels màxims responsables de treure els Fab Four de 'la caverna' i dels confins de Liverpool per expandir-se per tot el món.


"Vaig quedar impressionat de manera immediata per la seva música, el seu ritme i el seu sentit de l'humor sobre l'escenari. I va ser en aquest mateix instant on tot va començar...", ha declarat el mànager sobre la primera vegada que els va veure actuar al Cavern Club . Quan Epstein va morir per una intoxicació de barbitúrics, el 27 d'agost de 1967 (amb 33 anys), els Beatles ja havien arribat al zenit de la seva carrera; l'1 de juny anterior havien publicat el seu (potser) àlbum més important: Sgt. Pepper 's Lonely Hearts Club Band.


Brian Epstein era homosexual i li va confessar al seu amic el periodista Michael Thornton que estava totalment enamorat de John Lennon, segons va publicar Thornton al Daily Mail. Tot i que els biògrafs coincideixen que Lennon va ser durant un temps cruel amb els sentiments d'Epstein cap a ell, segons aquest periodista tots dos van mantenir una relació homosexual que van mantenir en secret.


"Vaig quedar impressionat de manera immediata per la seva música, el seu ritme i el seu sentit de l'humor"


Thornton afirma que Lennon va tenir relacions sexuals amb altres homes, en el que coincideix amb el biògraf Albert Goldman. El biògraf dels Beatles Hunter Davis també sosté que el beatle va tenir una breu relació amb el mànager. Per contra, les dues dones de Lennon, Cynthia Powell i Yoko Ono, van reaccionar contra aquestes afirmacions, fent pinya amb la heterosexualitat del músic.


Epstein va ser el padrí de Julian, el primer fill del cantant. Curiosament el padrí del seu segon fill, Sean, ho seria un altre reconegut homosexual, Elton John.


6. PUBLICAR DOS LLIBRES DURANT LA SEVA ETAPA BEATLE


La inquietud artística de Lennon no es va limitar a la música. Li va interessar la literatura i va afirmar que li hauria agradat ser l'autor de 'Alícia al País de les Meravelles', de Lewis Carroll. En la seva etapa com beatle va publicar dos llibres amb notable èxit de vendes: 'In his own write' (traduït en espanyol com 'Pel seu propi conte') el 1964 i 'A Spaniard in the works' ('Un espanyolet en obres') en 1965.


Tots dos llibres recullen una sèrie de poemes i breus contes i relats de Lennon, caracteritzats per un fort component surrealista. L'autor juga constantment amb les paraules, inventant innombrables neologismes. Un exemple és la primera estrofa d'aquest poema traduït com 'Vagant':


En oques mars i Lliga goletes

En plagues i crostes sense fi

A borto d'una gàrgara de nou

Feliç com el jueu berreante

He vagada a la recerca de Doris King.


Els llibres estan il·lustrats amb els característics (també surrealistes) dibuixos de Lennon. Ja al col·legi l'artista caricaturitzava als seus professors i conrear aquesta faceta de dibuixant durant tota la seva vida.


7. RODÓ COM A ACTOR UNA PEL·LÍCULA A ESPANYA


Els Beatles van donar dos únics concerts a Espanya: el 2 i el 3 de juliol de 1965 a les places de toros de Madrid i Barcelona, respectivament. Però aquell tour no va ser l'única vegada que un beatle va trepitjar sòl espanyol. Un any més tard, a la tardor de 1966, John Lennon es traslladava a Almeria per rodar com a actor 'How I won the war' ('Com vaig guanyar la guerra'), una comèdia dirigida per Richard Lester ambientada en la II Guerra Mundial.


Durant la seva estada a Almeria Lennon va compondre 'Strawberry Fields Forever', una de les cançons més admirades pels fans dels Beatles. El nom de la cançó fa referència a un orfenat de Liverpool i donaria nom, anys més tard, al racó del Central Park de Nova York dedicat a l'artista: el Strawberry Fields Memorial. L'estada de Lennon a Almeria i la seva cançó immortal també van inspirar la pel·lícula espanyola 'Viure és fàcil amb els ulls tancats' (una frase de la cançó) de 2013, dirigida per David Trueba i protagonitzada per Javier Cámara.


8. COM VA CONÈIXER A YOKO ONO


John Lennon i Yoko Ono van ser, potser, la parella més mediàtica del segle XX. Es van conèixer el 9 de novembre de 1966, durant una exposició de l'artista japonesa a la Indica Gallery de Londres. Lennon va explicar que "anava sense afaitar i estava fet pols. Feia tres nits sense dormir".


El que més va marcar al beatle d'aquesta exhibició d'art abstracte de Yoko va ser "una escala que acabava al sostre, on hi havia penjat una ullera. Vaig pujar per l'escala, vaig prendre la ullera i havia alguna cosa escrita amb lletra minúscula... Només posava 'sí'". Aquest 'sí' va causar una impressió molt positiva en el músic i va fer que es quedés a la galeria.


John Lennon i Yoko Ono es van casar a Gibraltar el 20 de març de 1969 i van passar la seva lluna de mel a Amsterdam, fent una campanya a favor de la pau i contra la guerra del Vietnam. Va ser la primera de les 'enllitades per la pau' d'una setmana de la parella. La segona va tenir lloc a Mont-real en el mateix any. La cançó beatle 'The ballad of John and Yoko' recull aquests moments.


9. OBSESSIÓ PEL NOMBRE 9


John Lennon tenia una particular obsessió pel nombre 9, que veia omnipresent en la seva vida. Va néixer un 9 d'octubre, el mateix dia que va néixer el seu fill Sean 35 anys després. Va néixer a les 6:30 pm (6 +3 = 9). Liverpool té 9 lletres; Newcastle, el carrer on vivia, també. L'autobús que agafava per a l'escola era el 72 (7 + 2 = 9), mateix nombre de l'apartament de Nova York on va viure ... I així amb un llarg etcètera.


Aquesta obsessió va donar lloc a una de les cançons més 'especials' o directament extravagants dels beatles: Revolution 9, inclosa en l'Album Blanc dels Beatles. En aquest tema experimental se sent: una veu repetint 'Number Nine', un cor amb violins a l'inrevés, un instrument Mellotron Mark a l'inrevés, crits de dona, plors de nadons ... Entre d'altres. En definitiva, un dels temes més llargs i menys compresos dels Beatles.


En el títol de dues cançons de Lennon apareix el número 9: One After 909, amb els Beatles, i # 9 Dream, ja en solitari.


10. no creia en els BEATLES


John Lennon no creia en els Beatles, o així almenys ho afirma en la seva cançó God, publicada ja com a artista en solitari el 1970. En aquest tema ennumera una sèrie de persones i conceptes en els que no creu: la màgia, el i- ching, la Bíblia, el Tarot, Hitler, Jesús, Kennedy, Buda, el Mantra, Gita, el ioga, els reis, Elvis, Zimmerman ni els Beatles. "Només crec en mi, en Yoko i en mi, i aquesta és la realitat", afegeix. Curiosament, en aquest tema és el també ex beatle Ringo Starr qui toca la bateria.


John Lennon també va ser conegut per les seves polèmiques i per algunes frases controvertides, com aquestes declaracions que van afectar els Beatles en 1966: "El cristianisme passarà. S'anirà encongint i desapareixerà. No vaig a discutir-; tinc raó i el temps ho demostrarà. Som més populars que Jesucrist, i no sé que desapareixerà abans, si el rock o el cristianisme".


"Una autèntica tempesta de protesta va caure sobre els Beatles", segons George Martin, el productor de la banda. "Van cremar els seus discos en fogueres públiques, les emissores de ràdio van deixar de posar-los, i la cosa va arribar a tals extrems que Brian (Epstein) va haver de convèncer John que demanés disculpes".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH