dissabte, 17 de abril de 2021

LA LLETRA PETITA DEL NOU SISTEMA DE BAIXES LABORALS

Susana Torres Díaz
Manager Consultoría Optimización de Costes Laborales

Des del passat 1 de desembre, ha entrat en vigor un nou model d'altes i baixes mèdiques per als treballadors afectats per incapacitat temporal, que pretén aconseguir múltiples objectius: l'estalvi en tràmits burocràtics, l'adaptació de l'emissió dels parts a la durada estimada de cada procés, el manteniment del rigor necessari en la constatació de la malaltia o lesions del treballador, i finalment, que això redundi en el descens de l'absentisme laboral.


Ara bé, no totes les parts implicades estan d'acord en el que, segons declaracions de la ministra de Sanitat Fátima Báñez, "suposarà millors condicions de treball i de salut, i que els empleats estiguin més protegits". Tampoc hi ha conformitat en els protocols a aplicar, ni en les repercussions que per a empresaris i treballadors pot tenir. El protagonisme que han adquirit les Mútues, societats creades per les empreses per fer front a les baixes mèdiques i altres qüestions relacionades amb la salut, ha estat interpretat per alguns col·lectius com una intromissió en l'activitat de treballadors i metges, acusant-los fins i tot que seguiran criteris purament economicistes davant de la recuperació de la salut dels empleats. Les mútues, que efectivament acullen sota la seva tutela més funcions amb la nova Llei, fins ara podien fer el seguiment de les baixes ia partir d'ara, també podran exercir més control proposant altes per accelerar la reincorporació del treballador. El metge tindrà cinc dies per emetre un informe i la Inspecció altres sis. Si transcorreguts 11 dies la Mútua no ha rebut resposta, el treballador tindrà obligatòriament de reincorporar a la seva activitat laboral.


Alguns empresaris han criticat també els nous terminis de baixa i variacions de dades a la Seguretat Social, que fins al moment eren de tres a sis dies naturals, i amb el nou sistema han passat a un màxim de tres. En la seva opinió, són massa restrictius i els posen en risc. Aquesta manca de flexibilitat en els nous terminis suposarà un veritable problema per a aquells que es troben en situació de necessitar urgentment cobrir una baixa laboral, donar d'alta al nou treballador i comunicar la baixa o variació, en cas que coincideixi amb tres dies festius seguits . Els empresaris demanen que els tres dies siguin laborals i no naturals, ja que alguns sectors, com ara la Indústria, podrien veure greument perjudicats. La seva activitat és continuada i la producció no s'atura en dies festius. De la mateixa manera, es veurien també afectats sectors com la Sanitat, el Comerç, Restauració, Oci, etc. Aquest marc restrictiu s'incrementa, per una banda, la possibilitat que els empresaris de sectors com els esmentats puguin rebre una sanció si no han pogut fer efectiva l'alta, i de l'altra, el risc de desprotecció del treballador. Una de les solucions per a la correcta gestió empresarial podria ser el canvi de dies naturals per dies laborals per presentar l'alta, baixa o variació de dades, en cas que coincideixin amb tres dies festius seguits.


Pel que fa a com afectarà el nou sistema de baixes laborals als treballadors, en aparença els beneficiarà, perquè redueix el nombre de vegades que han d'acudir al seu metge per fer el seguiment de la seva baixa, (cada set dies era l'habitual abans de aquest canvi legislatiu). Com a curiositat, és la primera vegada en 49 anys que el sistema d'incapacitat temporal es modifica. Va ser implantat el 1966 i el motiu d'aquesta obligació setmanal era la coherència amb el sistema de pagament de les empreses, que també es feia setmana a setmana.


Amb la nova Llei, els parts de baixa s'ajustaran a la previsió del seguiment clínic. El metge haurà de determinar des del primer dia quant durarà la baixa. El decret agrupa les incapacitats temporals en quatre tipus, en funció de la malaltia i del temps que el metge consideri que el treballador ha de quedar a casa. El treballador no haurà d'acudir a per el comunicat de confirmació als tres dies, tal com passa ara. Aquesta obligació, per tant, desapareix.


Si la durada de la baixa s'estima entre cinc i trenta dies, el comunicat de confirmació s'ha d'expedir cada dues setmanes; si està previst que duri entre 31 i 60 dies, el part s'emetrà cada 28 dies; i en malalties de llarga durada (més de 61 dies), la confirmació de la baixa s'estendrà cada 35 dies. El decret obliga per tant a fer un informe mèdic cada mes i repetir-lo al dia 35 en el cas de baixes de dos mesos, de manera que el treballador haurà d'anar més vegades al metge. D'altra banda, s'endureixen els criteris de baixa a partir dels tres mesos de durada, període en el qual intervé la Inspecció, i que fins ara només entrava en joc a partir de l'any de la baixa.


El col·lectiu mèdic també s'ha manifestat en contra perquè incrementa la burocràcia i es corre el risc de col·lapsar el sistema. Fins al moment, la tramitació dels processos d'incapacitat temporal per malaltia comuna es realitzava des d'Atenció Primària. Ara, si el treballador va a Urgències o està ingressat, el part ho ha d'emetre el metge de l'hospital. El metge de primària no podrà activar la baixa fins a veure al pacient, de manera que el treballador pot perdre dies de treball i hi haurà jornades que no podrà justificar.


En definitiva, el sistema de baixes laborals ha experimentat un profund canvi per adaptar-se a les necessitats del mercat laboral actual. Canvien els criteris i la qualificació de les baixes en funció de la gravetat de la malaltia, i s'intensifica el control sobre treballadors i metges que signen els parts d'incapacitat temporal.Por seva banda, el món empresarial té per davant experimentar els possibles riscos sobre els terminis de baixa i variacions de dades a la Seguretat Social. Esperem que la lletra petita del nou sistema de baixes laborals no afecti en excés al dia a dia de les empreses.


Susana Torres Díaz

Manager Consultoria Optimització de Costos Laborals

Ànima Consulting Group

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH