dissabte, 24 de juliol de 2021

El Tribunal de Comptes avisa que les mútues d'accidents incompleixen les normes i l'administració no "s'assabenta"

|El Tribunal de Comptes avisa que les mútues d'accidents estan incomplint la normativa al primar la contractació de mitjans aliens privats per prestar serveis sanitaris i recuperadors en lloc de recórrer als serveis públics, tal com estableix un reial decret de 2011, que el Ministeri d'Ocupació encara no ha desenvolupat, propiciant aquesta situació.


Així consta en l'Informe de fiscalització sobre la gestió i el control efectuats per les Mútues d'Accidents de Treball i Malalties Professionals de la Seguretat Social en matèria d'assistència sanitària concertada amb mitjans aliens'.


En aquest document, l'organisme fiscalitzador assenyala que la manca de desenvolupament normatiu del reial decret de 2011, amb Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, ha portat al fet que algunes mútues "hagin seguit formalitzant concerts d'assistència sanitària amb mitjans aliens aplicant la normativa anterior".


En particular, les mútues fiscalitzades --FREMAP, ASEPEYO, Ibermutuamur, Umivale i la Mútua d'Accidents de Canàries (MAC) - han donat prioritat a la contractació de mitjans aliens privats per prestar serveis sanitaris i recuperadors quan no comptaven amb mitjans propis suficients , el que és "contrari" a la regulació, que "anteposa la utilització de recursos sanitaris públics als privats".CONTRACTACIONS INEFICACES


Però, a més, l'organisme que presideix Ramón Álvarez de Miranda assenyala que ni tan sols en la contractació d'aquests mitjans privats s'han complert tots els requisits aplicables, particularment en relació amb les condicions que han de reunir les mútues i les entitats concertades, i amb les condicions econòmiques dels concerts.


Així, per exemple, de 2008 a 2013 FREMAP no va sotmetre cap dels seus concerts a procediments de licitació, per la qual cosa tots els que estaven en vigor fa dos anys havien estat adjudicats "sense les garanties i requisits legals exigibles".


"Aquesta situació no es correspon amb una gestió eficient i econòmica dels fons públics, ja que els serveis van ser adjudicats directament i amb independència del seu import, s'han vingut renovant tàcitament i anualment, i s'han mantingut en vigor durant molt temps , en algun cas superior als 20 anys ", insisteix el Tribunal.


En el cas d'ASEPEYO, la informació sobre els seus concerts "no guardava coherència" amb la base de dades de factures d'assistència sanitària, ia més haver-los adjudicat de forma directa per una vigència "prolongada" i amb renovacions tàcites cada any resulta "contrari al principi de bona gestió ", ja que" és previsible que, d'sotmetre a un nou procediment de concertació "ajustat a la normativa s'obtindrien" ofertes econòmiques més avantatjoses".FALTA DE CONTROL PÚBLIC


Davant d'aquests casos, la Direcció General d'Ordenació de la Seguretat Social "no ha donat compliment" a les seves obligacions de "verificar la consecució, per les mútues, dels objectius d'eficàcia i racionalitat", ja que en el moment de la fiscalització no havia creat un registre de recursos sanitaris per poder avaluar l'oportunitat i conveniència que les mútues contractessin mitjans privats aliens, ni havia creat un registre de proveïdors d'assistència sanitària.


Tampoc havia exigit a les mútues que acreditessin les circumstàncies necessàries per contractar mitjans aliens, ni va comprovar l'adequació dels concerts signats, ni tenia informació "suficient i adequada" de les installacions sanitàries pròpies de les mútues infrautilitzades, ni havia creat el grup de treball per estudiar com optimitzar el seu ús. Tot això previsions recollides en el reial decret de 2011.


Així, les funcions de coordinació i tutela sobre la gestió de les mútues en matèria de concerts que la Direcció d'Ordenació té encomanades quedaven limitades a la "mera recepció d'informació estadística", que "ni comprovava ni analitzava", fonamentalment perquè no tenia personal suficient per a això.


Això, juntament amb el fet que durant aquests anys la Secretaria d'Estat de la Seguretat Social tampoc ha fixat les condicions per adequar a la nova normativa els concerts signats abans de 2011, ha portat a les mútues a executar concerts no autoritzats ia seguir operant amb les seves clàusules originals, en particular respecte dels terminis màxims de vigència, pròrrogues, tarifes i requisits exigits a les entitats concertades.TARIFES A TANT ALÇAT


De fet, el Tribunal ha detectat que en alguns concerts s'han convingut tarifes a preu fet, el que és "contrari a una gestió eficient" dels recursos públics.


En el cas concret d'Ibermutuamur i de MAC, es va acordar fins i tot pagar quantitats mínimes fixes fins i tot encara no es prestés el servei, així com abonar qualsevol excés del llindar establert al preu acordat, el que resulta "antieconòmic" per als interessos públics.


Així, la recomanació sobre aquest tema que ja s'havia inclòs en l'informe anterior del Tribunal de Comptes va ser "incomplida en la pràctica" perquè encara que formalment es va estipular un reforç del control per evitar la disparitat de tarifes, finalment la Direcció d'Ordenació "no va realitzar cap actuació per verificar "que les tarifes eren ajustades a mercat o les més avantatjoses.


D'altra banda, la gestió de contractes menors en mútues com ASEPEYO o Ibermutuamur també va ser contrària a la normativa, ja que en molts casos es van superar les quantitats i temps màxims permesos d'adjudicació.ALTRES IRREGULARITATS


L'organisme fiscalitzador assenyala d'altra banda que FREMAP va tenir concerts amb empreses declarades en concurs de creditors i la facturació era similar o idèntica al volum total de facturació amb la mateixa mútua, el que evidencia que era el seu únic client i indica fins i tot que podrien haver-se creat expressament amb aquesta finalitat. Per això, li recomana comprovar les dades i la solvència financera.


Així mateix, el sistema de facturació d'aquesta mútua presentava "importants debilitats" com el risc d'abonar prestacions sense sollicitud de servei o el pagament duplicat de factures, i critica que en aquest procediment no participin els facultatius de la mútua sinó només els seus gestors administratius.


FREMAP va formalitzar a més concerts amb empreses que no tenien recursos humans i materials suficients per a complir el contracte, i va pagar a una empresa que va atendre a treballadors en situació d'incapacitat temporal per contingències comunes malgrat no estar previst en el seu concert. Per la seva banda, ASEPEYO va abonar el 2013 més de 192.000 euros a quinze proveïdors amb els que no tenia concert.


En termes generals, el Tribunal de Comptes també lamenta que en els últims quatre anys no s'hagin complert altres recomanacions com adequar de forma efectiva el règim d'incompatibilitats dels directius de les mútues als principis de la Llei de Conflictes d'Interès ia la Llei d'incompatibilitats, ja que "no s'han realitzat les actuacions imprescindibles per verificar que les mútues compleixen".


Igualment, tampoc es donen garanties respecte a la prohibició que els proveïdors d'assistència sanitària no guardin relació amb les mútues perquè només se'ls exigeix una declaració signada però després l'Administració no fa cap comprovació al respecte.


Per tot això, l'organisme recomana al Ministeri d'Ocupació que desenvolupi el reial decret ia la Direcció d'Ordenació de la Seguretat Social que reforci les seves funcions de coordinació i tutela efectiva, dictant les normes necessàries i controlant que les mútues s'adapten a elles.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH