dimecres, 20 de gener de 2021

Barcelona multa amb 60.000 euros a Airbnb i HomeAway per anunciar pisos turístics il·legals

|L'Ajuntament de Barcelona ha sancionat a les plataformes Airbnb i HomeAway amb 30.000 euros a cadascuna per publicitar habitatges sense el número de Registre de Turisme de Catalunya, i amb altres 30.000 per no respondre als requeriments de l'administració perquè facilités dades dels pisos sense llicència, amb un total de 60.000 euros a cadascuna.


La tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha declarat aquest dilluns que s'ha aplicat a dos portals la màxima sanció prevista per publicitar habitatges sense el registre, atès el nombre d'anuncis que ofereixen -3929 HomeAway i 1.891 Airbnb -, l'avís previ i la posició dominant de les dues plataformes en el mercat.


L'Ajuntament ha utilitzat una nova eina, coneguda com 'aranya web', per facilitar la detecció de pisos turístics no regulats a Internet, i que s'ha començat a fer servir en aquests dos portals perquè són els que acumulen més oferta.


Sanz ha avisat que s'està fent seguiment de la resta de plataformes, a les que podrien obrir expedients sancionadors en les pròximes setmanes si segueixen fent publicitat habitatges d'ús turístic sense el número de registre.


Ha dit que Barcelona és la primera ciutat que obre aquests processos sancionadors però ha destacat que la seva voluntat no és sancionar, sinó encoratjar les plataformes a col·laborar per eliminar els pisos turístics irregulars.


També ha explicat que les sancions es poden recórrer, encara que la llei els dóna cobertura: "Tota aquella plataforma que tingui oferta il·legal de pisos turístics a Barcelona es trobarà amb l'aplicació de la llei".


La tinent d'alcalde ha demanat a administracions superiors --ha citat a la Generalitat-- més eines contra els pisos turístics sense número de registre i la seva publicitat, amb l'objectiu de "desenvolupar aquesta pressió amb molta més contundència", ja que considera insuficients els instruments actuals.


Sanz ha recordat que l'Ajuntament ha enviat 22 requeriments a plataformes digitals que ofereixen habitatges d'ús turístic perquè compleixin les obligacions de la Llei de Turisme de Catalunya, perquè facilitin dades dels propietaris i recordar-los que en els anuncis ha de constar el nombre de inscripció en el Registre de Turisme de Catalunya (RTC).


A més, el consistori ha enviat a l'Agència Tributària les dades dels 779 titulars de pisos als quals ha obert un expedient sancionador per posar de lloguer pis sense llicència de gener de 2011 a octubre de 2015 --període en què ha obert 986 expedients -, amb la finalitat de comunicar aquesta informació de forma periòdica.


BARCELONETA


La regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha destacat que el Districte ha començat aquest mateix dilluns a instal·lar plaques identificadores amb el número de llicència i de telèfon a les portes d'habitatges d'ús turístic amb llicència del barri de la Barceloneta, perquè els veïns puguin identificar els immobles i facilitar la detecció dels irregulars.


Del total de 72 habitatges d'ús turístic amb llicència a la Barceloneta, s'han col·locat plaques en 33; en canvi, quatre propietaris que acumulen un total de 20 pisos no s'han volgut sumar al projecte de plaques identificadores; i les dades d'altres 19 habitatges estan incomplets o amb errors, cosa que podria comportar l'inici d'expedients sancionadors.


La voluntat del Districte és instal·lar aquestes plaques a tot Ciutat Vella --on hi ha 604 legals-- i no només a la Barceloneta, barri on, de juliol a octubre, s'han dut a terme 8.553 visualitzacions i inspeccions i s'han iniciat 61 procediments sancionadors, i on hi ha 539 procediments que s'estan tramitant sobre possibles irregularitats relacionades amb l'habitatge turístic.


Des estiu de 2014 fins a finals d'aquest octubre s'han dut a terme 29 precintes a la Barceloneta, barri que compta amb una oficina de denúncies des de novembre de l'any passat i que, fins al 31 d'octubre, ha rebut 201 instàncies, 41 fitxes de les persones que han rebutjat identificar i 11 trucades.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH