dimarts, 1 de desembre de 2020

Acorden simplificar la gestió dels drets d'autor per préstecs en biblioteques catalanes

|Les entitats municipalistes Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i Associació Catalana de Municipis (ACM), que agrupen ajuntaments dels quals depenen biblioteques municipals, i l'entitat de recaptació i gestió dels drets d'autor Cedre han arribat a un acord per simplificar el pagament i gestió dels drets d'autor pel préstec a les biblioteques.


Al juliol de 2014 el Govern va aprovar el Reial Decret que desenvolupa el dret de remuneració als autors pels préstecs de les seves obres a les biblioteques, i des de llavors la gestió de la liquidació ha comportat problemes jurídics i tècnics que la FMC, l'ACM i Cedre volen ara resoldre.


Segons han informat en un comunicat les entitats municipalistes i també la Conselleria de Cultura --que ha impulsat el acord--, s'ha signat aquest conveni després de les converses mantingudes el juliol passat.PERCENTATGE ÚNIC


Aquestes converses van permetre que el 26 de novembre de 2015 s'arribés a un acord que estableix un únic percentatge d'obres de domini públic, així com un percentatge concret d'usuaris amb algun tipus de discapacitat o d'obres excloses de préstecs, superant les dificultats del Reial Decret.


També s'han realitzat càlculs de mitjanes d'obres en préstec per diferents trams de població que facilitaran el pagament dels imports deguts pels exercicis 2010 a 2015, ambdós inclosos.


A través d'aquest acord, formalitzat el divendres, la Direcció General d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Conselleria s'obliga a facilitar les dades necessàries per als càlculs dels imports procedents d'aquesta remuneració, i també les dades per a realitzar el repartiment dels imports recaptats --obres prestades i nombre de préstecs--.


Per la seva banda, l'ACM i la FMC s'obliguen a informar els seus municipis de les condicions de l'acord, amb indicació de les quantitats que hauran d'abonar i els terminis de pagament.


Les parts també es comprometen a establir una comissió de seguiment dels pagaments, supervisar les dades, proposar plans d'acció conjunta per a la millora del sistema de remuneració i proposar solucions als problemes de gestió.


Catalunya es converteix així en la primera comunitat en aconseguir un acord per facilitar als municipis l'abonament d'aquesta remuneració a favor dels escriptors i traductors pel préstecs de les seves obres a les biblioteques.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH