divendres, 3 de abril de 2020

Es lucra BarnaClínic amb els malalts de la Síndrome de Sensibilitat Central?

|Catalunya Press.- "A Catalunya, l'ús prioritari dels quiròfans, del personal i d'altres recursos de l'Hospital Clínic per BarnaClínic és un secret a veus des de l'any 2003". Ho denuncia la Plataforma d'Afectades per les Retallades Sanitaris (PARS) , que a més assegura que la clínica privada BarnaClínic "fa negoci" amb els malalts de la Síndrome de Sensibilitat Central (SSC), que agrupa malalties com la fibromiàlgia, la fatiga crònica i la hipersensibilitat química múltiple, entre d'altres.


A Catalunya hi ha uns 250.000 malalts de SSC reconeguts per l'administració, i cada un d'ells necessita diversos informes. Cada visita o informe en aquesta clínica privada costa 216 euros. Facin comptes.


A més, segons la PARS, el nombre de pacients amb SSC que necessitaven acudir a BarnaClínic va augmentar considerablement en el 2012 quan el Departament de Salut va dictar, amb l'excusa d'una "reorganització per zones" (coneguda com la RAT), que els malalts de SSC no podien acudir a l'Hospital Clínic ni a la Vall d'Hebron si no vivien a la zona immediata a un d'aquests hospitals. D'aquesta manera, ja que la majoria de malalts de SSC, a causa de la RAT, no tenen accés al seu especialista, han d'acudir per aconseguir els informes a BarnaClínic.


LLISTES D'ESPERA DE DOS ANYS


BarnaClínic, com denuncia la PARS, és molt important per a aquests malalts, ja que van des de l'any 2000 a aquesta clínica privada perquè a la Vall d'Hebron i l'Hospital Clínic compten amb llistes d'espera de fins a dos anys.


Tal com ja denunciava Catalunya Press fa uns mesos, en ser aquestes malalties molt qüestionades per organismes com l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM), els malalts necessiten diferents informes per a les seves avaluacions i aconseguir així les baixes mèdiques, no exemptes, això sí, de les seves corresponents traves burocràtiques.


A més, els professionals de BarnaClínic utilitzen un paper per fer aquests informes molt semblant al que utilitzen a l'Hospital Clínic, donant així la sensació que el malalt ha estat valorat per la sanitat pública i no per la privada. I és que els únics informes vàlids per l'ICAM i Benestar Social són només els de la sanitat pública.


DISCRIMINACIÓ


Paral·lelament la Plataforma d'Afectades per les Retallades Sanitaris acusa BarnaClínic de discriminar els pacients de la sanitat pública a favor dels pacients privats de la clínica. La Sindicatura de Comptes ja havia informat a finals del 2013 que BarnaClínic ha 1.200.000 euros l'Hospital Clínic, quantitat que es pressuposa superior en l'actualitat.


Aquesta colossal xifra contrasta amb els resultats de la recerca (l'anomenat 'Informe resum arran de presumptes irregularitats en la Utilització dels recursos Públics de l'Hospital Clínic per l'activitat privada a BarnaClínic') posada en marxa per la Generalitat a petició del Parlament de Catalunya en què assegura que els professionals de Medicina Interna de l'Hospital Clínic atenen pacients de BarnaClínic en el seu horari de l'Hospital, però que l'Hospital Clínic factura a BarnaClínic pels seus serveis.


TRACTAMENT INSTITUCIONAL


Casualment, a més, els autors principals del nou pla / protocol del Departament de Salut per tractar els malalts de SSC treballen en BarnaClínic. En el reportatge de Catalunya Press abans esmentat, diferents persones denunciaven com sota el tractament institucional que aquests malalts reben subjau la gradual i progressiva privatització de la sanitat pública a Catalunya. Aquestes afirmacions van causar molta coïssor a les files de l'ICAM, que es va afanyar a negar-ho a Catalunya Press. No obstant això, l'any 2005, el llavors director general de Recursos Humans del Departament de Salut, Rafael Manzanera (que posteriorment va ser director de l'ICAM), va dir que aquestes "noves" malalties calia fer-les "desaparèixer".


Malgrat aquest escepticisme de certes institucions, els estudis revelen que el 80% dels malalts de SSC (malaltia que afecta un 3,5% de la població) estan incapacitats per treballar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH