diumenge, 31 de maig de 2020

El Sindicat d'Infermeria recorre al TS el Reial decret de prescripció infermera

|El Sindicat d'Infermeria, SATSE, ha interposat davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Suprem un recurs contra el Reial decret que regula la prescripció infermera per la "greu inseguretat jurídica i professional que sofriran els infermers, així com pels efectes perniciosos que tindrà per al funcionament del sistema sanitari espanyol".


Segons informa en un comunicat, aquest recurs respon a l'acord aconseguit en el si de la Mesa de la Professió Infermera que les seves dues organitzacions (SATSE i CGE) ho presentarien de manera diferenciada, i és el primer que es registra davant el Tribunal Suprem, una vegada que diferents governs autonòmics també han anunciat la seva intenció de recórrer la norma aprovada pel Govern del PP, ara en funcions, i que va entrar en vigor el passat 24 de desembre.


En concret, el recurs presentat avui per l'organització sindical sollicita la suspensió cautelar de la vigència de l'article 3.2 del Reial decret. Entre les seves allegacions s'assenyala que, encara que en la prestació farmacèutica el metge té un paper central, és essencial la participació de la infermera, ja que assegura l'accessibilitat del medicament, el seguiment fàrmac terapèutic i el suport professional als pacients, tal com va reconèixer la Llei del Medicament de 2006.


En aquest sentit, el sindicat recorda que, fins ara, els infermers desenvolupaven amb certa autonomia la seva actuació en matèria de medicaments subjectes a prescripció mèdica, actuació aquesta buscada, acceptada i aplaudida donada l'agilitat, seguretat i confiança que ha conferit al funcionament de l'assistència sanitària al nostre país.


"Alguna cosa amb el que ha acabat el Reial decret, ja que els professionals d'Infermeria ja no poden usar ni indicar un fàrmac subjecte a prescripció mèdica si el metge no ha determinat prèviament el diagnòstic i ha realitzat la corresponent prescripció per a cada pacient, indicant, a més, el protocol a seguir. És a dir, en aquestes circumstàncies, l'infermer ha de cridar al metge i esperar al fet que aquest reflecteixi tot això en la història clínica", sosté en el seu comunicat.


Entre altres "efectes perniciosos" per al sistema sanitari, el recurs destaca que molts serveis i unitats perdran l'agilitat en l'assistència sanitària que dispensen, i es farà necessari implantar de forma immediata i urgent nous sistemes de treball amb els equips multidisciplinaris existents. En definitiva, l'escrit conclou que la seva aplicació afectarà molt negativament a la pràctica diària, perjudicant la qualitat assistencial que reben els usuaris i pacients.


Pel que fa als professionals sanitaris, denuncia la situació "d'inseguretat jurídica i professional" que sofriran directament els infermers, i, de manera indirecta, els metges. En concret, el professional d'Infermeria podrà ser denunciat per actuar fora del seu àmbit competencial, amb les "greus conseqüències" que això pot tenir en poder incórrer en un possible intrusisme professional. "A més, no estarà cobert per l’assegurança de responsabilitat civil subscrita per la institució sanitària corresponent", afegeix.


D’altra banda, en el recurs es recorda també la reacció contrària que ha suscitat el Reial decret en la majoria dels Governs autonòmics, tots ells competents en matèria d'atenció sanitària al seu respectius territoris, diferents organitzacions sanitàries, sindicals i de pacients, així com en els principals partits polítics, amb l'excepció del PP.


D'estimar-se la suspensió cautelar sollicitada per SATSE, les limitacions que el Reial decret imposa a la infermeria quedarien sense efecte durant la tramitació del recurs, per la qual cosa l'atenció sanitària als ciutadans no es veuria afectada. Una vegada es dicti sentència, si aquesta és estimatòria per als interessos dels infermers, la suspensió cautelar es convertirà en definitiva.


En tot cas, SATSE reitera que la pretensió de la Mesa de la Professió Infermera és que es negociï la modificació de l'article 3.2 per ser respectuosos amb la Llei i dotar de coherència a la resta del que és regulat pel Reial decret. En aquest sentit, demana la urgent convocatòria d'un Consell Interterritorial del SNS, perquè Ministeri i comunitats autònomes arribin a un consens.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH