dijous, 1 de octubre de 2020

Volkswagen no té voluntat de compensar als seus clients europeus pels motors trucats

|L'automobilística alemanya Volkswagen no emularà a Europa la compensació econòmica de 1.000 dòlars (926 euros al canvi actual) a cada client que realitzarà a Amèrica del Nord per el cas del programari trucat que alterava les emissions d'òxids de nitrogen (NOx) d'alguns dels seus models .


Així ho ha indicat l'empresa després de la reunió celebrada a Brussel·les pel president de la companyia, Matthias Müller, amb la comissària europea d'Indústria, Elzbieta Bienkowska, que havia demanat prèviament que la companyia repetís a Europa la forma d'actuar que està implementant a Amèrica del Nord.


Volkswagen ha explicat que la compensació que abonarà al mercat nord-americà per un import de 1.000 dòlars per client afectat es deu al fet que en aquesta regió no ha aconseguit de moment un acord amb les autoritats locals en relació amb la forma de solucionar el problema del programari, de manera que els consumidors hauran d'esperar més que en altres zones.


Aquesta resposta es produeix després que la setmana passada Bienkowska enviés una carta a Müller en la qual es recollien diferents demandes vinculades amb el cas del NOx, com el que la companyia considerés també compensar econòmicament els conductors europeus.


"A Europa ens estem concentrant en el procés de reparació i servei", ha indicat l'empresa, i alhora ha apuntat que la situació als Estats Units i Canadà "no és comparable automàticament" amb altres mercats mundials.


BRUSSEL·LES REITERA QUE HAURÀ DE PAGAR


La Comissió Europea ha reiterat a Volkswagen que els consumidors europeus afectats haurien de tenir accés a una compensació similar a la dels clients dels Estats Units.


"La comissària Bienkowska ha convidat al grup de nova a reflectir de la forma adequada les maneres per compensar els consumidors. Va repetir la seva idea clara que els consumidors europeus haurien de ser tractats de la mateixa manera que els de Estats Units", diu un comunicat l'Executiu comunitari.


La comissària ha subratllat durant la trobada la "urgència" de compartir tots els detalls sobre les desviacions observades en les emissions de diòxid de carboni (CO2) i les dades reals de consum.


Per la seva banda, el CEO de Volkswagen s'ha compromès a compartir "sense retard" tota la informació tècnica necessària perquè l'executiu comunitari analitzi si les mesures correctives planejades són efectives.


Al seu torn, el ministre d'Energia i Acció Climàtica, Miguel Arias Cañete, s'ha reunit amb representants de l'Associació Europea de Fabricants d'Automòbils (ACEA en les seves sigles en anglès), com a part dels contactes que ha iniciat a vista la comunicació sobre la descarbonització del transport que l'Executiu comunitari té previst presentar abans de l'estiu.


COMISSIÓ D'INVESTIGACIÓ


Europa formarà una comissió d'investigació que examinarà les infraccions dels fabricants de vehicles de la normativa sobre emissions de gasos contaminants després de l'escàndol de Volkswagen, així com el suposat incompliment dels estàndards europeus per part de la Comissió Europea i els Estats membre. La comissió es reunirà per primera vegada al febrer per nomenar el president i els vicepresidents de la mateixa, i haurà de presentar les seves conclusions preliminars en sis mesos a partir de l'inici dels treballs i l'informe final en el termini d'un any.


L'esmentada comissió haurà de verificar el suposat fracàs de l'Executiu comunitari en revisar els cicles de proves dels vehicles, la presumpta inacció de la Comissió i els Estats membre per no prendre mesures per fer complir la prohibició de dispositius de manipulació i les al·legacions contra Brussel·les per no posar en marxa assaigs en condicions reals de conducció.


A més, examinaran el possible fallada dels països de la UE en no adoptar sancions efectives, proporcionades i dissuasòries contra els fabricants en cas d'infracció, i si la Comissió Europea i els Estats membre tenien proves de l'ús de programari per a manipular les emissions abans de que es conegués l'escàndol.


Els europarlamentaris José Blanco (PSOE) i Pablo Zalba (PP) formaran part de la comissió d'investigació. L'eurodiputat popular ha remarcat que "no es tracta només d'estudiar el cas Volkswagen" i ha destacat que la comissió "ha d'aportar idees i solucions" i no "convertir-se en una mena de tribunal de la Inquisició".


En la mateixa línia s'ha expressat José Blanco, que ha cridat a la responsabilitat ia la prudència en les investigacions ja que el sector "genera molta activitat econòmica i molta ocupació", especialment a Espanya.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH