dimecres, 16 de octubre de 2019

Una gran majoria d'empreses espanyoles no compleix amb la Llei d'Inserció Laboral de Persones amb Discapacitat

|

Discapacitat


En concret, el 81% de les empreses amb compleixen amb la Llei d'Inserció Laboral de Persones amb Discapacitat (LISMI), que estableix que les empreses de 50 a més treballadors comptin amb una quota mínima del 2% d'empleats amb discapacitat.

 

Aquestes dades es desprenen d'un estudi realitzat per la consultora Leialta sobre la inserció laboral d'aquest col·lectiu. En una entrevista a Europa Press, Javier Martínez Galiana, soci fundador de Leialta, ha alertat que "el grau de compliment és baixíssim" alhora que reconeix no entendre "per què el percentatge d'empreses que no compleix amb la llei és tan alt, quan a més la legislació contempla avantatges econòmics per a les empreses i la contractació de persones amb discapacitat s'emmarcaria en les polítiques de Responsabilitat Social Corporativa que les empreses fomenten ".


Per aquesta raó, afegeix, es va ampliar l'abast de l'estudi per detectar quines eren les raons per les quals no contractaven a persones amb discapacitat, sent la raó principal el desconeixement de la LISMI. "És a dir, no saben que han de tenir almenys un 2% de la plantilla composta per persones amb discapacitat quan són més de 50 empleats en total", explica Martínez.


"Altres raons que desmotiven la contractació de persones amb discapacitat, segons les empreses consultades, són: la manca d'accés a bases de dades específiques de persones amb discapacitat, la dificultat de trobar persones amb discapacitats compatibles amb el lloc de treball disponible, el cost de l'adequació del lloc de treball a la discapacitat del treballador i un teòric major absentisme de les persones amb discapacitat", precisa.


L'expert recorda que la situació laboral del col·lectiu de persones amb discapacitat "no pot definir-se com bona quan la taxa d'atur és del 32,2%, segons les últimes dades de l'INE", una xifra que suposa que la taxa d'atur és 7/8 vegades superior al de les persones sense discapacitat.


A més, el 60% d'ells estan dins del col·lectiu de 'aturats de llarga durada', mentre que en el cas de les dones, "les dones amb certificat de discapacitat tenen menys presència activa en el mercat laboral".


Així mateix, indica que la crisi ha aguditzat aquesta situació, en duplicar el percentatge d'atur entre les persones amb discapacitat fins arribar a la situació actual, en què només treballa una de cada quatre persones amb discapacitat activa (25,7%). A més, a l'hora de trobar un lloc de treball, el 90% de les persones amb discapacitat assenyala una o més barreres per a ser contractat, enfront del 60% de les persones sense discapacitat, segons Martínez.


En aquest sentit, pel que fa als principals impediments amb què es troba aquest col·lectiu, s'enumeren motius relacionats amb la salut o la malaltia (per al 56,7%), la manca d'oportunitats (per al 54%), la manca de qualificació o experiència (en un 32,6%) i les limitacions en les activitats bàsiques (en un 29,1%).


"Amb aquestes xifres, gairebé un de cada sis treballadors amb discapacitat pertany al col·lectiu de treballadors pobres, és a dir, són treballadors que resideixen en llars amb ingressos inferiors al llindar de la pobresa", detalla.


Per comunitats, les majors taxes d'activitat entre persones amb discapacitat es troben en País Basc (49%), Comunitat Foral de Navarra (45,8%) i Regió de Múrcia (44,8%), a més de a les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla (52,4%). Per contra, estan a la cua Galícia (26,6%), Astúries (26,8%), Andalusia (33,3%) i Canàries (33,8%).


Per sectors, Martínez assenyala que la "inserció laboral natural" és a través d'empreses que ofereixen el que es coneix com a 'facility services', és a dir, serveis de neteja, jardineria, secretaria, alimentació, etc.


PAPER DELS CEE


Per tot això, l'expert subratlla "el paper important" que tenen els centres especials de Treball (CET) "ja que són una eina prevista en la Llei per complir amb la integració de persones amb discapacitat, empreses l'objectiu és proporcionar a les persones amb discapacitat la realització d'un treball productiu i remunerat, adequat a les seves característiques personals i que faciliti la seva integració en el mercat laboral".


"Els CEE suposen un trampolí per a les persones amb discapacitat perquè els dota de capacitats per desenvolupar-se en la vida professional i en societat i, per tant, per a la seva plena integració. Els CEE fan una tasca de selecció, de formació, de preparació que obliga a la persona amb discapacitat a acostumar-se a una rutina, a responsabilitzar-se de la seva tasca etc", detalla.


Finalment, explica que des de la consultora es vol "millorar el teixit productiu espanyol, però alhora fer-lo més social i compromès i millorar la situació de les persones amb discapacitat". "Si aconseguim que es formin més CEE, millorarà l'ocupació de les persones amb discapacitat. Això és important perquè només si s'integren en el món laboral, podrem aconseguir la seva veritable integració en la societat", postil·la.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH