divendres, 30 de juliol de 2021

Què passa amb l'atenció sanitària ciutadana al Maresme?

|El Fòrum Catalá d'Atenció Primària per una Atenció Sanitària (FoCAP) centrada en les persones ha denunciat avui que, des de l'inici de les retallades (2011), "s’han anat fent reduccions d’horaris i tancaments de punts d’atenció continuada en tot el Maresme, en total una seixantena".


Segons la plataforma, CatSalut tenia "marge per buscar una major eficiència, però els canvis havien de preservar criteris d’accessibilitat, continuïtat i visió primarista de l’atenció", però "no ha estat així, al contrari, s’han aplicat criteris econòmics". A més a més, "tampoc s’ha fet un debat ni s’han establert les bases de com havien de ser els serveis d’atenció continuada a Catalunya". Es per això que en algunes zones, els ciutadans han de recórrer directament als serveis d’urgència hospitalaris perquè no en tenen altres.


FoCAP denuncia que "les decisions s’han desenvolupat en dues direccions paral.leles: d’una banda es redueixen serveis propis de l’ICS i d’altra es contracten serveis amb empreses privades". Segons ell, "no s’ha presentat cap informe d’avaluació de la qualitat i de l’eficiència del nou sistema". Així, a moltes zones el SEM fa de porta d'entrada i és "l’encarregat" de gestionar el servei però, a judici del FoCAP, "la seva provisió, en un territori cada vegada més ampli, va a càrrec d’empreses privades, en especial l’atenció a domicili".


Aquest personal no té la mateixa formació, ni els mateixos criteris que els metges dels equips d’atenció primària, de manera que la seva actuació pot trencar el procés assistencial en el cas dels pacients amb problemes crònics o en situació de final de vida, provocant algunes derivacions innecessàries a serveis hospitalaris.


La plataforma recorda que la progressiva pèrdua de l’atenció continuada per part dels equips d’atenció primària suposa una pèrdua de competències. A les ciutats l’atenció continuada a domicili ha estat assumida històricament per serveis no propis de l’atenció primària i en els CAP per serveis especials. Per contra, en els pobles els equips d’atenció primària han assumit com a pròpia tant l’atenció en els centres com a domicili.


Això, segons la FoCAP, és un valor afegit de l’atenció primària, que ha considerat inherent a la seva tasca la realització de guàrdies nocturnes i de caps de setmana. La continuïtat de l’atenció quan una persona presenta un problema imprevist o una complicació de la seva patologia crònica és important per a una bona resolució. "Continuïtat no vol dir només que tingui atenció mèdica (que també) sinó que les actuacions que es puguin fer siguin coherents amb el pla establert pel metge i la infermera habituals d’acord amb el pacient", matiza. 


"L’accés a la història clínica és necessari per a la continuïtat però no és suficient per resoldre adequadament la complexitat de les situacions que es plantegen a l’atenció continuada. Cal la visió global de pacient i entorn", finalitza la plataforma.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH