divendres, 3 de desembre de 2021

Colau destinarà 1.600 milions a combatre les desigualtats i canviar de model socioeconòmic

|

Ada Colau destinarà un total de 1.660 milions d'euros en el Programa d'Actuació Municipal (PAM) per al període 2016-2019 amb l'objectiu de combatre les desigualtats i avançar cap a un nou model socioeconòmic.


Com ha explicat el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, sota el títol '73 barris, una Barcelona. Cap a la ciutat dels drets i les oportunitats', la proposta de programa compta amb 321 iniciatives concretes i està estructurada en cinc eixos prioritaris: la qualitat de vida a la diversitat, una economia plural, la transició ecològica, una participació que garanteixi el bon govern i una Barcelona oberta i compromesa amb el món.


Pisarello ha destacat que l'objectiu del PAM proposat és garantir "una sola ciutat, amb la mirada metropolitana i amb vocació d'exercir de capital i motor de Catalunya", i que parteix del convenciment que, perquè els ciutadans puguin desenvolupar les seves oportunitats, han de tenir garantits els drets socials bàsics.


Ha avisat que "no hi ha prou amb mesures urgents, sinó que cal un pla, una mirada estratègica que vagi a l'arrel del problema, per revertir les desigualtats i una fractura social que s'està obrint, de manera que cal transformar el model socioeconòmic per avançar cap a un socialment més just i ambientalment més sostenible ", cosa que ha garantit que es pot aconseguir amb un pla solvent impulsat des d'una administració sanejada.


El tinent d'alcalde ha ressaltat que els 1.660 milions del pla han de permetre "reforçar les polítiques socials, millorar els serveis públics, generar una economia més plural i desenvolupar un urbanisme més inclusiu i cohesionador, de proximitat i més humà".


POLÍTIQUES "PREDISTRIBUTIVAS"


Ha apostat per polítiques "no només redistributives, sinó predistributivas" per garantir la igualtat d'oportunitats, i ha assenyalat la necessitat de debatre sobre les fórmules per garantir el dret a l'habitatge, més equipaments educatius i llars d'infants, com impulsar el salari mínim metropolità, abordar una renda infantil i adaptar la Guàrdia Urbana a noves necessitats.


Pisarello ha defensat impulsar un canvi del model econòmic perquè "estigui al servei de la ciutat, i no com en els últims anys, que el model s'ha servit de la ciutat", i defensa que ha de ser diversificat i plural, que potenciï el sector públic --sobretot en educació i sanitat-- i compti amb un sector privat dinàmic amb retorn social i mediambiental.


La proposta del PAM preveu també desplegar les Zones Urbanes d'Atmosfera Protegida, consolidar els Tres Turons com a pulmó verd de la ciutat, avançar cap a un model de mobilitat sostenible -incloent-hi la connexió dels tranvías-- i crear un operador energètic municipal.


TRANSPARÈNCIA


Sobre participació, planteja l'elecció directa dels consellers de districte i projectes de transparència i rendició de comptes, com el programa 'El Govern ret Comptes', que podria revocar i penalitzar els càrrecs electes si incompleixen els seus compromisos.


A més, el PAM aposta perquè Barcelona sigui "una referència com a ciutat oberta i compromesa amb el món i que sigui referència també en matèria de drets humans, que inclogui el desenvolupament del Pla Barcelona Ciutat Refugi, que permeti l'acollida de persones que fugen de les seves llars per la guerra i per desigualtats socials i econòmiques, segons Pisarello.


Preguntat per si el PAM preveu el desenvolupament de la moneda local, ha explicat que s'està abordant amb altres municipis de la Xarxa d'Economia Social i Solidària, i ha assenyalat a preguntes dels periodistes que estudien noves fórmules per a modificar la fiscalitat per compensar els impactes i els costos de l'activitat turística, cosa que podrien abordar amb noves taxes.


PLA I MODEL


"Davant aquest perill d'una Barcelona fracturada que desaprofiti la potencialitat de la seva gent, tenim un pla i un model", ha defensat Pisarello, que ha insistit que aquesta és una primera proposta permetrà obrir un debat sobre un programa que ressalta que no afectarà només als pròxims quatre anys, sinó a la propera dècada.


Ha destacat que debatran la proposta amb agents de la ciutat; amb altres actors institucionals com ajuntaments de l'àrea metropolitana i de la resta d'Espanya i Europa que apostin per línies similars i amb la Generalitat -"com a capital de Catalunya, assumim el repte", ha dit Pisarello--, i amb la resta de grups polítics, especialment amb els d'esquerra.


El primer tinent d'alcalde ha recordat l'oferta de Colau per impulsar un "pacte d'estabilitat per aconseguir un govern més fort que pugui tirar endavant aquest pla", ja que defensa que és una proposta ambiciosa amb la qual Barcelona es juga molt.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH