dijous, 27 de febrer de 2020

Marisa Gallero: "Si alguna cosa no es pot negar és que Luis Bárcenas és el PP des de 1982"

|

Marisa Gallero


Lledó Barberá.- 14 de març de 2013. Bárcenas agafa el seu telèfon mòbil i li envia un sms a Mariano Rajoy. El text: que la seva relació amb el PP ha acabat. Aquí i sense que Marisa Gallero ho sabés encara, comença a forjar-se una relació que la portarà a escriure 'Bárcenas. La caixa forta ', el llibre més fonamentat sobre com ha funcionat la comptabilitat B del PP i sobre els secrets de la seu popular a Gènova.


Quan va ser la primera vegada que et vas posar en contacte amb Bárcenas?


Marisa Gallero: Tot comença perquè jo estic treballant en un programa d'investigació per a una cadena de televisió i, en posar sobre la taula quins eren els temes d'actualitat, un va ser òbviament els 'papers de Bárcenas'. Arran d'aquí, vaig començar a moure contactes fins que vaig aconseguir que li arribés la informació i va ser ell qui em va trucar. Decideix cridar en aquell moment perquè és quan li envia un sms a Rajoy dient-li que la seva relació amb el Partit Popular s'ha acabat i comença a explicar la seva versió a periodistes, advocats i assessors.


Personalment el vaig conèixer per primera vegada el 27 de maig de 2013, just un mes abans que entrés a la presó. L'arrencada, en definitiva, és una entrevista en off the record però en una hora que em va concedir no vaig tenir temps per fer-li totes les preguntes que tenia i li vaig dir que m'havien quedat moltes al tinter, al em que em va respondre que li havia caigut bé i que podíem tornar a quedar de nou. Per cert, al final mai vaig fer l'especial de televisió perquè no m'ho van comprar (riu).


I, a partir d'aquesta primera trobada, quantes vegades et vas tornar a reunir amb ell?


Marisa Gallero: Abans que entrés a la presó van ser quatre trobades: tres a un racó de la cafeteria d'un gimnàs i una, la que reflex en el llibre, en un reservat d'un restaurant. Les primeres trobades van ser molt estranys perquè controlava molt la seguretat: havia de sortir minuts després que sortís ell, apagar el mòbil davant seva, no portar cap tipus d'aparell que servís per gravar ... Després, va donar la casualitat que havíem quedat el dia 28 de juny, just el dia després que entrés a la presó. Jo recordo dir-li: "Luis, no podrem anar a dinar que et fiquen a la presó". I el em contestava: "Quina exagerada ets Marisa!". Sempre li treia importància i creia que no entraria a la presó sota cap concepte, m'ho va negar fins a la una del migdia del mateix dia que va entrar. I quan es puja al furgó, una persona molt propera al PP em va dir una frase molt significativa: "Aquí va tota la història del Partit Popular".


Quina va ser la teva primera impressió d'ell en persona? ¿Imposa?


Marisa Gallero: Doncs sí que imposa perquè és una persona que sap controlar perfectament la informació, fins on compte, els silencis, no dóna cap puntada sense fil, has de tenir molt clar que qualsevol cosa que faci o digui té un sentit, has d'aprendre a mesurar tot el que diu i com ho diu. A més, és una persona gran, amb caràcter, però no tan prepotent com li mostren les imatges que veiem per televisió.


I en tot aquest procés, quan decideixes que vas a escriure el llibre?


Marisa Gallero: La veritat és que trigo perquè al principi creia que no parlava només amb mi i, a poc a poc, em vaig adonant que a mi m'ha explicat més coses que a altres i que tinc més informació de la que pensava. A més, començo a parlar amb moltíssims actors implicats en el cas i m'adono que jo mateixa vaig estirant el fil perquè vull acabar de construir el puzle. Tanmateix, no prenc la decisió fins que una editorial es va posar en contacte amb mi i em va oferir, perquè és una tasca que s'imposa i que costa molta feina si es vol fer correctament.


De fet, fixa't si tenia poc pensat escriure el llibre que quan ja estava a Soto del Real em va enviar una carta que vaig publicar a Interviú, el mateix va ocórrer amb l'única entrevista que va concedir des de dins de presó, que va sortir a l'ABC, i que provocar que cinc dies més tard sortís al carrer perquè li van permetre pagar una fiança, va ser una sorpresa per a tothom.


Ara bé, jo, durant tot aquest temps, vaig seguir exercint de periodista però el que sí que vaig començar a fer va ser una investigació de tots els seus negocis, els informes de la Udef, vaig tractar de relacionar-me amb gent que formava part del PP des dels seus inicis, vaig acudir a l'hemeroteca ia intentar esbrinar com es finançava el partit des dels seus orígens.


Ha canviat la teva opinió sobre ell?


Marisa Gallero: Jo no jutjo a cap de les persones amb les que tracto perquè parlo amb moltíssimes persones que estan imputades. Si fos només Luis Bárcenas ... però és que parlo amb Javier Guerrero en el cas dels ERO, vaig parlar en el seu dia amb Julian Muñoz o amb Juan Antonio Roca. Llavors jo l'únic que faig és intentar treure informació que ens pugui aclarir assumptes que no controlem, intentar veure què et compte. Per jutjar estan els jutges.


Parlem de les declaracions que més han cridat l'atenció quan vas publicar el llibre. Bárcenas assegura tenir gravat a Mariano Rajoy en el moment en què li lliura un sobre amb 4.900 euros i com ell mateix destrueix els papers de la comptabilitat B.


Marisa Gallero: Jo sóc molt pesada i em va costar molt que se m'ha sincerés. De fet, va ser després de sortir de la presó, que em va concedir una entrevista -que es va publicar en Interviú- i per fi em deixa que li gravi. És veritat que sempre havia respectat l'off the record i això m'ha servit per guanyar-me la seva confiança i mantenir-la. I així va ser, cal saber quan pots preguntar i un dia, a base de tirar-li de la llengua em confirma que és veritat, que té els enregistraments. Va ser en l'última conversa que tinc amb ell per al el llibre, i que apareix en '4 anys de guerra', que m'explica que té dues gravades dues reunions perquè com ja no tenia a Álvaro Lapuerta com a superior i ell era el tresorer -a partir de juny de 2008- volia tenir alguna prova per si algú volgués negar la realitat.


Has escoltat aquestes gravacions?


Marisa Gallego: No, no les he escoltat encara que ho he intentat moltes vegades (riu). Ja m'hauria agradat perquè no seria el mateix. Llavors em poden dir que per què ho explico i ho faig perquè simplement explico una informació, unes entrevistes que jo he tingut amb ell.


I per què els dónes credibilitat?


Marisa Gallero: Mira, la primera vegada que em va trucar per telèfon em va dir: "et vaig a explicar tota la veritat" i jo, de moment, no li he agafat cap mentida, encara que clar, sempre tens l'ombra del dubte. També perquè m'ha costat molt treball treure-se'l i cada vegada que m'ha explicat la història utilitza les mateixes paraules, igual que la seva dona, que me la va explicar mentre ell era a la presó.


Un altre exemple és que em va explicar, tal com ell l'anomena, 'la reincorporació al PP que no volen veure' o també coneguda com la indemnització en diferit o l'acomiadament improcedent. Quan jo explico al gener de 2015 que Bárcenas es trobava en una excedència forçosa, gairebé em fan fora als lleons i jo aquí pensava que m'havia enganyat, que m'havia ficat una bola. I efectivament, després hi va haver una sentència que va determinar que era així i que hi va haver una reunió en la qual es va falsificar una acta notarial. Cal recordar, que per això, l'actual tresorera del PP, Carmen Navarro i l'assessor legal, Alberto Duran, estan imputats. Pel que, almenys, en la seqüència dels fets no m'ha mentit.


Luis Bárcenas és el PP?


Marisa Gallero: Per descomptat si alguna cosa no es pot negar és que Luis Bárcenas és el PP des de 1982, que és quan entra a la gerència. A partir de 1989 va ascendeixen a segon de la tresoreria, on té com a caps a Álvarez Cascos i després a Álvaro Lapuerta -des del 1993-.


De fet una de les coses més curioses que vaig trobar a través de l'hemeroteca és que just al Congrés de la Refundació, quan el 1989 passa a dir-Aliança Popular a Partit Popular, és quan Manuel Fraga decideix que té tots els poders del partit i , nou dies després, van davant notari el mateix Fraga, Rosendo Naseiro -tesorero- i Álvarez Cascos -secretari general- i signen que els tres tenen les més àmplies competències i els poders per moure tots els diners del partit. És el que he anomenat el 'Triangle de Gènova', un grup molt reduït de poder que maneja tota informació i que sempre són el tresorer, el secretari general i el president.


De fet, així m'ho explicava Lluís, que em deia: "Cada vegada que venia un empresari a fer una donació, Álvaro Lapuerta aquest mateix dia o l'endemà com a molt, pujava a explicar qui havia vingut i què donació havia fet. El donant volia que se sabés que havia deixat diners. Eren donacions anònimes per al Tribunal de Comptes però no per al PP ".


I, per què no ha utilitzat aquestes proves encara?


Marisa Gallero: Perquè diu que només té en ment manejar aquestes proves o en cas d'inseguretat o en benefici de la seva defensa, i de moment, no hi ha data del judici.


Una altra dada que encara Bárcenas guarda a la recambra és a qui es refereix quan anotava JM en els seus papers ...


Marisa Gallero: Sí, tira pilotes fora fins a l'Audiència Nacional davant del jutge Ruz perquè mai ha contestat a aquesta pregunta, al·legant que no ho recorda. A mi l'única resposta que m'ha donat és que a ell Aznar mai li ha atacat i que per què anava a fer-ho ell. Però una clau: en el seu escrit d'acusació nomena per primera vegada a Aznar i compte que el finançament i la comptabilitat B del PP arrenca el 1989. Així, marca per primera vegada la distància, i esmenta tant Aznar com a Rajoy ia tots els secretaris generals del partit Cascos, Arenas, Acebes, i Cospedal-. És la primera vegada que cita absolutament a tots.


Per anar acabant, s'ha llegit ja el llibre?


Marisa Gallero: Doncs encara no ho sé. M'ha dit que ja ho té però de moment no m'ha dit res més i estic a l'expectativa de veure què em diu.


Hi haurà segona part?


Marisa Gallero: A mi si que m'agradaria actualitzar el que vagi passant, els serrells oberts: què passa amb els ordinadors, amb l'acomiadament o no acomiadament, si els enregistraments surten o no ... Però la veritat és que encara ni m'ho he plantejat .

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH