Declaració de Pujol i Ferrusola a l'Audiència Nacional aquest dimecres

|

Jordi Pujol


Jordi Pujol i Marta Ferrusola declaren a l'Audiència Nacional aquest dimecres per un delicte de blanqueig de capitals. Estan citats pel jutge José de la Mata després d'acceptar la investigació d'un jutjat de Barcelona sobre la fortuna a Andorra.


De la Mata investiga l'origen del patrimoni del primogènit dels Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, i mantenia imputats als seus germans Pere i Josep, en considerar que el conjunt de la família ha vingut "orquestrant durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir el rentat dels actius aconseguits ".


Després d'acceptar la competència de la causa 'catalana', ha sumat a la seva investigació al matrimoni Pujol-Ferrusola i als seus fills Marta, Mireia i Oleguer, que romanien imputats per frau fiscal i blanqueig de capitals al jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona, del qual és titular la magistrada Beatriz Balfagón, que es va inhibir per raons de connexitat a favor de l'Audiència Nacional.


Així, interrogarà dimecres l'excap del Govern català a les 10.00 hores i la seva dona a les 11.30 hores i escoltarà el dia següent a les 10.00 hores al seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola, que ha demanat declarar a petició pròpia.


El magistrat ha acordat també citar a declarar com a testimonis, un dia abans, a l'empresari Sebastià Vives Sancha, president en Life Global Group; al promotor immobiliari Manuel José Nadal i dos representants de diferents companyies que van obtenir contractes amb la Generalitat, José Ramón Ruiz i Francisco Javier Vizcaíno.


UNA ORGANITZACIÓ CRIMINAL


El titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 destaca que els vincles, les pautes "comuns" de comportament, la "assignació de rols" i el repartiment de quantitats "multimilionàries" en funció dels ingressos que rebien en comptes bancaris "ocultes" en l'estranger i el seu "particular sistema de rendició de comptes per controlar" aquesta distribució de fons, revela l'existència d ' "un patró de comportament reiterat durant anys que apunten elements bàsics d'una organització els perfils definitius estan encara sota investigació".


El magistrat relata que el primogènit del clan familiar, Jordi Pujol Ferrusola, i la seva exdona, Mercè Gironès, són titulars a Andorra de diversos comptes corrents l'existència van negar i de les empreses Iniciatives Màrqueting i Inversions, Project Marketing Cat, Active traslation i Inter Rosario Port Services, que van facturar més de 11 milions d'euros, no van generar cap valor real afegit i la seva "única utilització va ser canalitzar capitals de presumpte origen criminal per realitzar inversions i despeses a Espanya i l'estranger".


Segons assenyala, la parella va utilitzar un entramat societari sota la cobertura de "contractes simulats i factures falses" i els seus comptes van rebre traspassos de diners que en alguns casos han estat identificats amb persones que desenvolupen una tasca empresarial entroncada amb el sector públic a Catalunya ".


Apunta com a presumptes testaferros de Pujol Ferrusola a José d'Alba Barnola, Antoni Zorzano Riera o Joan Manuel Rosillo Serradell, que li haurien permès guardar obrir dipòsits a Mèxic, Estats Units, Paraguai, Argentina, Panamà o Andorra.


REPARTIMENT DE DINERS A TOTA LA FAMÍLIA


Segons el jutge, el fill gran dels Pujol va distribuir part dels fons entre els seus germans Oleguer, Oriol, Josep, Pere, Mireia i Marta i se'ls va fer arribar a la seva mare en quantitats iguals o similars i generalment en moments coincidents amb ingressos de origen desconegut als seus comptes.


La instrucció ha revelat que després que es produís un ingrés sospitós, Jordi Pujol Ferrusola ordenava que es realitzaran traspassos als comptes d'Andorra dels seus germans, moviments que beneficiaven també al compte de la seva mare Marta Ferrusola Llados.


De la Mata assenyala que els membres de la família Pujol-Ferrusola han disposat d'importants quantitats de diners a través de comptes bancaris oberts a Andorra, en què figuren com a titulars cadascun dels germans i Marta Ferrusola, sent Jordi Pujol Soley beneficiari " real "d'una altra de comptes.


HERÈNCIA I COARTADES SENSE JUSTIFICAR


En el cas de Pujol Soley, explica que és titular real dels fons del compte 63.810 de la Banca Reig que van ser ingressats en efectiu i dels que va disposar fins a finals de 2010, amb "idèntica intenció d'ocultació, utilitzant a persona interposada i ocultant també el seu origen ".


El 28 d'octubre de 2010, van disposar en efectiu dels 1.145.000 que guardava el dipòsit i el 30 de desembre d'aquest any van deixar el saldo "a zero".


"Aquest patrimoni no consta que es justifiqui amb els ingressos ordinaris que hagués obtingut per raó del càrrec públic que va ostentar durant 23 anys com a president de la Generalitat", prossegueix el jutge, per afegir que tampoc s'ha acreditat la quantitat de l'herència que va rebre l'exmandatari català del seu avi Florenci i que va esmentar en un comunicat que va fer públic al juliol de 2014.


En aquest sentit, De la Mata insisteix que hi ha "operacions financeres anòmales i moviments financers que, per tractar-se d'efectiu, posen de manifest operacions estranyes a les pràctiques comercials ordinàries" i que no consten negocis jurídics que expliquin les transferències o increments patrimonials, però sí contractes "aparentment simulats, sense causa real, sense contingut i sense lliurar-contrastables" a més d'explicacions i coartades contradictòries i sense justificar-se "mínimament".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH