El virus del papil·loma humà també causa càncer de gola

|

Gola


L'Institut Català d'Oncologia (ICO) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) han liderat un estudi internacional que ha confirmat que el virus del papil·loma humà (VPH), el responsable del càncer de coll d'úter, també pot ser el responsable de causar el de coll.


L'estudi, publicat al 'Journal of the National Cancer Institute', ha analitzat 3.680 casos de tumors de cap i coll per determinar la seva relació amb el virus del papil·loma, en els quals s'ha analitzat la presència del virus i biomarcadors que el relacionen amb el VPH.


Segons aquest treball, el més ampli realitzat fins a la data, al voltant del 20% dels tumors d'orofaringe de tot el món estan causats pel VPH, si bé s'ha observat una "gran variabilitat" entre regions i sexe.


A Amèrica del sud i el nord i en el centre i est d'Europa fins a la meitat d'aquests tumors estan causats pel virus del papil·loma, mentre que a Amèrica central, l'est d'Àsia i Europa occidental, el percentatge no arriba al 20% de mitjana, i en el sud d'Europa, és del 10%.


També destaca que, tot i que el càncer d'orofaringe és molt més freqüent en homes, el paper del VPH en aquests càncers és més important en dones, ja que la fracció de càncer d'orofaringe vinculada al VPH en dones és del 38%, i en homes no arriba al 20%.


AUGMENT DEL SEXE ORAL


Així, els dos grans factors causants de càncer d'orofaringe són el tabac i l'alcohol per una banda, i el VPH per una altra, de manera que "la reducció en el consum del tabac i l'augment del sexe oral, transmissor del virus, es s'espera que condueixin a un increment de cas provocats pel virus del papil·loma".


Per exemple, als Estats Units, on el consum del tabac s'ha reduït en els darrers anys, al voltant del 70% dels tumors d'orofaringe són conseqüència del VPH.


A més, aquest estudi refuta l'evidència científica en el sentit que minimitza el paper etiològic del virus en els càncers de la cavitat oral i de la laringe, en els quals s'estima que menys del 4% serien conseqüència del VPH.


LA INFECCIÓ MÉS COMÚ


El virus del papil·loma és la infecció de transmissió sexual "més comú" de tot el món, ja que al llarg de la vida més del 80% de les dones sexualment actives hauran estat exposades.


La família del VPH compta amb més de 150 genotips (tipus virals), dels quals 15 són d ' "alt risc" de provocar càncer, a més que la infecció per un d'aquests tipus d'alt risc té una durada mitjana d'entre vuit i dotze mesos i, en els casos més severs pot arribar als dos anys.


S'ha estimat que el VIH és la causa del 100% dels casos de càncer de coll uterí, el 88% dels càncers d'anus, el 74% dels càncers de vagina, el 30% dels càncers de vulva i el 33 % dels càncers de penis.


A nivell mundial, el VPH és responsable del 5,2% de tots els càncers, percentatge que es redueix notablement en el cas dels països desenvolupats, on la seva contribució baixa al 2,2%.


Cada any es diagnostiquen 500.000 casos de càncer de coll d'úter a tot el món, dels quals moren gairebé la meitat; a Espanya es produeixen al voltant de 2.100 casos de càncer i unes 700 morts.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH