divendres, 3 de desembre de 2021

El transport públic i la circulació, entre les queixes més presentades a la Síndica de Greuges

|


La Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, va fer 3.274 actuacions l'any passat. D'aquestes, un total de 1.733 van ser consultes i un total 1.541 van ser queixes, entre les quals figura el transport públic i la circulació com el problema més comú ( 248 queixes).


Del total de queixes, en 1.014 s'ha fet un assessorament tècnic o jurídic, i 496 han derivat en informes de la defensora, mentre que les reclamacions han estat subscrites per 5.218 persones.


Així ho indica l'informe de balanç 2015, que serà presentat davant el ple municipal el divendres 26 de febrer per la Síndica, que està en funcions, i ja figura com a candidata a la renovació després que l'hagin presentat entitats, ha explicat a Europa Press.


Després del transport públic i la circulació, l'àmbit que genera més queixes és medi ambient --amb 133--, seguit per serveis socials (128), llibertat cívica i seguretat ciutadana (100), habitatge i dignitat (95), urbanisme i ciutat (90), activitat econòmica (68) i hisenda municipal (67).


També ha rebut queixes sobre l'accessibilitat i mobilitat personal (56); educació, cultura i esport (55); procediments administratius (52); ús i manteniment de l'espai públic (50); atenció al públic i participació ciutadana (45); salut (30); funció pública (30), i ciutadania i immigració (17), mentre que 277 reclamacions s'han derivat a altres organismes.


Per districtes i segons la residència dels ciutadans, les zones de les que s'han rebut més queixes són Eixample (256), Ciutat Vella (208) i Sants-Montjuïc (154), seguides per Horta-Guinardó (136), Sant Martí (124), Sant Andreu (122), Nou Barris (96), Gràcia (89), Sarrià-Sant Gervasi (59) i Les Corts (51), i també s'han rebut 246 reclamacions de veïns d'altres poblacions, sobretot de l'àrea metropolitana.


ORDENANÇA DE CIVISME


En seguretat ciutadana i llibertat cívica, la síndica ha recordat que el 2015 va rebre queixes relacionades amb l'Ordenança de Convivència, una norma que Vilà considera que no és la millor eina per combatre o corregir determinades conductes a la ciutat i que inclou sancions desorbitades que estigmatitza a alguns col·lectius vulnerables i que resulten ineficaços.


Ha ressaltat que en els tres últims anys no s'aprecia una disminució de les sancions imposades --pel que assegura que no és un element disuasivo--, i planteja si cal mantenir aquesta norma o dispersar les conductes que recull en altres normes jurídiques vigents.


La Síndica insisteix en l'informe en la seva aposta per eliminar la tipificació infractora de les conductes que tenen origen en una problemàtica social, l'exclusió de la responsabilitat infractora de menors de 14 anys, i l'aplicació sistemàtica i preferent de mesures educatives i treball en benefici de la comunitat en totes les infraccions relacionades amb el civisme.


HABITATGE, PRINCIPAL PROBLEMA


Sobre habitatge, la síndica valora positivament algunes mesures De l'Ajuntament dels últims mesos, però assegura que l'accés a l'habitatge continua sent el principal problema de la ciutat, per la qual cosa demana impulsar una política d'habitatge públic i que el pla d'habitatge millori la política dirigida als col·lectius més vulnerables.


Ha destacat que el 66,7% de les unitats de convivència inscrites en el registre de sol·licitants d'habitatge de protecció oficial --18.838-- cobren menys de 15.000 euros l'any, en un registre en el qual al desembre del 2015 hi havia 28.238 unitats de convivència inscrites, que representen un total de 53.899 persones.


Pel que fa a serveis socials, demana reduir els temps d'espera i formar adequadament els professionals, mentre que avisa també que les persones sense sostre a Barcelona no s'han reduït, pel que demana revisar els mètodes d'atenció.


ASSETJAMENT ESCOLAR


Alerta que, en l'àmbit d'educació, les queixes més habituals es refereixen a la manca de resposta escrita davant peticions presentades per la ciutadania, i veu especialment preocupant la demora en la resposta del Consorci d'Educació de Barcelona davant dues famílies que van demanar un canvi de centre perquè sostenien que els seus fills estaven patint assetjament escolar, per la que van estar mesos a casa i sense anar a l'escola, cosa que "no es pot permetre".


La Síndica demana que, en casos de sospita d'assetjament escolar, s'activi el protocol de detecció i intervenció davant l'assetjament entre iguals, aprovat per la Generalitat, per determinar si s'està donant i iniciar les accions que es corresponguin, assumpte pel qual ha preguntat al Consorci.


L'informe demana que es regulin els clubs cannàbics; exigeix al Govern central que s'impliqui per abordar el 'top manta' i estudiï fórmules que permeten la regularització d'estrangers; proposa un canvi en la normativa del transport públic perquè diferenciï segons les causes d'una infracció i ampliï bonificacions fins als 18 anys.


TURISME


Sobre l'ús i manteniment de l'espai públic, els expedients més significatius han estat vinculats a l'impacte del turisme massiu, i ha recordat que va dur a terme una actuació d'ofici al juliol que assenyalava que l'Ajuntament havia gestionat el turisme de forma poc eficient.


Recomana analitzar detalladament l'impacte del turisme a la ciutat, desenvolupar un pla de turisme --en què s'està trabajando-- i de compensar els barris on la pressió turística té més efectes negatius, entre altres mesures.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH