divendres, 13 de desembre de 2019

Matas va contractar a Urgandarin perquè els interesava "estar bé amb la Família Reial"

|

Jaume Matas


L'expresident del Govern balear Jaume Matas ha admès aquest dijous que sí es va reunir amb Iñaki Urdangarin al palau de Marivent. Ha explicat que van abordar de manera "informal" projectes futurs després de jugar una partida de pàdel. A més, ha afegit que va ordenar contractar-lo perquè els interessava "estar bé amb Urdangarin i la Família Reial". 


Així ho ha posat de manifest en la seva declaració com a acusat en el judici que se celebra pel cas Nóos i s'ha prolongat durant hora i mitja, des de les 9.15 a les 10.45. Tal com ha assenyalat, va ser l'exdirector general d'Esports del Govern José Luis 'Pepote' Ballester qui li va comunicar que el marit de la Infanta Cristina volia fer-li "una proposta".Tal com han declarat fins al moment que fossin els seus subordinats, Matas va ser decisiu perquè el Govern destinés de manera fraudulenta 1,2 milions d'euros a la celebració del primer Illes Balears Fòrum (2005); 1.085.000 al segon (2006); 54.520 al seguiment de la repercussió de l'equip ciclista Illes Balears - Banesto; 174.000 a la creació de l'oficina del projecte d'aquest equip esportiu, i 116.566 a l'elaboració de material promocional de l'Illes Balears.Pel que fa al Illes-Balears Banesto, ha subratllat que Urdangarin li va comentar que "tenia una gran relació amb el món esportiu i que hi havia una oportunitat magnífica d'adquirir l'equip ciclista, que en aquell moment era el millor del món i per a Balears era molt important".Tal com ha recordat, el marit de la Infanta li va proposar que el Govern patrocinés l'equip, motiu pel qual l'expresident es va mostrar disposat a pagar "una comissió" Urdangarin d'uns 300.000 euros -preu total que l'executiu autonòmic havia d'abonar pel seguiment de l'Illes Balears-."Va ser un pagament per fer d'aconseguidor, peatge o intermediari, com vostè vulgui", ha subratllat Matas, que ha assegurat, però, que desconeixia llavors que aquest projecte ho estava contractant amb Nóos Consultoria Estratègica -una de les empreses que integren el entramat pel qual Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres van desviar més de sis milions de les Administracions Públiques-."Acabo de saber ara que era una entitat mercantil el que hi havia darrere, de veritat", ha deixat anar l'exdirigent del PP.


Inquirit sobre la Fundació Illesport, entitat que va pagar per l'oficina del club ciclista i el seguiment de la seva repercussió en els mitjans, Matas ha reconegut que, excepte l'acta de constitució d'aquest òrgan, la resta "van ser simulades".Segons ha explicat, el contingut de les mateixes ho decidia el secretari de la junta de patrons Antoni Amengual, i eren redactades pel llavors gerent del Illesport, Gonzalo Bernal, per indicació d'aquell. Tal com ha assenyalat, tant la seva secretària de gabinet Dulce Linares com el director general d'Esports José Luis 'Pepote' Ballester "eren els que em donaven compte de les decisions més importants, que passaven a la meva consideració".Matas ha assenyalat que va ordenar que la contractació es tramitarà mitjançant el Illesport ja que era "el braç executor" de la Direcció General d'Esports i del propi Ballester.


"ESTAR BÉ AMB LA FAMÍLIA REAL"


"Ens interessa estar bé amb Iñaki Urdangarin i especialment amb la Família Reial". Així s'ha expressat aquest dijous l'expresident del Govern Jaume Matas a preguntes del fiscal anticorrupció Pedro Horrach, davant qui ha reconegut haver donat la instrucció de contractar el marit de la Infanta Cristina per posar en marxa diversos projectes esportius a les Illes, "decisió inicial que admeto que ha desembocat en aquestes actuacions judicials".


"Assumeixo la meva culpa i intentaré restituir el dany produït", ha recalcat contundent l'exministre en la seva declaració en el judici del cas Nóos que se celebra a Palma.


Respecte a un dels principals projectes impulsats per l'Institut Nóos a Balears, el primer Illes Balears Fòrum organitzat a la capital balear el 2005 i pel qual l'entitat presidida per Urdangarin va percebre 1,2 milions d'euros, Matas ha asseverat que va donar la autorització de cursar-i "és aquí on assumeixo la meva responsabilitat", ja que "vist el vist va fallar estrepitosa i escandalosament la justificació i el control de la despesa efectuada".


Es desvincula però de com es va dur a terme després la tramitació administrativa de l'expedient, sí que ha reconegut que va ordenar que la contractació es realitzarà mitjançant la fórmula d'un conveni de collaboració, el que permetia adjudicar de forma directa els treballs ia més, suposava "contractar a una persona que és la clau del projecte, que està vinculada a la Família Reial, algú que et diu: 'et vaig a portar a qui vulguis' i, a més, està molt ben relacionat amb el món de l'esport".


"Això és el que calia contractar", ha remarcat Matas, que ha assegurat que a partir que prengués la decisió de comptar amb els serveis d'Urdangarin "mai ningú em va dir que hi hagués el més mínim problema i que aquesta fórmula no era la correcta". Sí que ha lamentat "no haver garantit que els diners dels ciutadans de les Balears es destinés al que realment s'estava fent".


Per això, ha insistit en la seva voluntat de reintegrar la totalitat dels diners defraudats al Govern i, preguntat sobre com preveu fer-ho, ha assenyalat que podria fer front al pagament amb la venda del 'palauet' que posseeix al casc antic de Palma, i la meitat indivisa ja va aportar a la causa el passat mes de gener.


L'expresident ha incidit que "tot aquest projecte sense Urdangarin no tenia sentit" ja que el exduc de Palma era "únic". "Portàvem molts anys invertint molts diners per vincular els interessos de la Família Reial amb Balears i Urdangarin ens interessava per promocionar les illes. A més era Duc de Palma".


"No li haguéssim contractat si ens hagués proposat una mica de cinegètica o gastronomia. Era una qüestió d'interès per a les Balears", ha reblat.


Matas ha recordat que, abans de la signatura del conveni per a la celebració del primer fòrum, es va reunir al Consolat de Mar -seu de la presidència del Govern- amb Urdangarin, Torres i Ballester, entre altres càrrecs, en què va instar a l'exdirector general d'Esports del Govern José Luis 'Pepote' Ballester al fet que tramités el projecte després que Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres exposessin les bondats d'aquest.


Una trobada en què "la veu cantant la portava Torres: ens va donar on ens fa mal, sabia el que volíem que era la desestacionalització. Per això el fòrum em va semblar un projecte molt atractiu", ha manifestat.


BALLESTER "ESTAVA BOIG PER QUEDAR BÉ AMB LA FAMÍLIA REAL"Aprofundint sobre el paper de Ballester, ha explicat que era qui signava i qui pagava, i a més "mai em demanava permís per fer alguna cosa que ell podia fer", rebatent d'aquesta manera les acusacions que contra l'expresident va convertir en la seva declaració davant del tribunal . Segons l'expresident, el medallista olímpic "estava boig per quedar bé amb la Família Real, amb el seu amic [en al·lusió a Urdangarin] i, naturalment, amb mi". "La incongruència radica en tant que diu que no és ell el que va proposar contractar-lo", ha abundat.


En les seves paraules, 'Pepote' "era molt gelós" de la seva relació amb Urdangarin, "era l'home de la Casa Reial a Balears i sabia perfectament que aquest era un dels seus actius. Tenia una relació coral amb la Casa Reial, per això qualsevol projecte amb Urdangarin el encarregava".


Matas ha arribat fins i tot a qualificar a Ballester com "introductor d'ambaixadors" amb la Família Reial, recordant a més que l'exalt càrrec del PP "mai ha deixat que Urdangarin tingués contacte directe amb mi". "La mentida té potes curtes", ha etzibat. Abundant al respecte, ha assenyalat que 'Pepote' tenia "l'exclusivitat" en la seva relació amb el exduc.


Finalment, Matas s'ha desvinculat del segon dels fòrums de Palma objecte de judici, pel qual Nóos va percebre 1,1 milions d'euros públics i la tramitació ha assegurat desconèixer.


NO VA REBRE CAP TRUCADA DEL REI JOAN CARLES


L'expresident del Govern balear Jaume Matas ha assegurat que no va rebre cap trucada del rei Joan Carles per instar-lo a contractar Iñaki Urdangarin per al desenvolupament de diferents projectes a les illes, pels que l'Institut Nóos i una altra entitat vinculada al marit de la infanta Cristina va percebre un total de 2,6 milions d'euros.


Així ho ha respost després de ser preguntat al respecte per l'advocada del sindicat Mans Netes, Virginia López Negrete, durant la seva declaració en el judici que se celebra a Palma pel cas Nóos.


Tal com ha assenyalat el que va ser ministre de Medi Ambient sota la presidència de José María Aznar, l'única intervenció del rei Joan Carles en aquest sentit "va ser per felicitar-me" en 2003 pel nomenament de José Luis 'Pepote' Ballester com a director general d'Esports de l'Executiu autonòmic.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH