dimarts, 13 de abril de 2021

Jutges per a la Democràcia: "No és propi d'una societat democràtica perseguir penalment la sàtira"

|


Jutges per a la Democràcia (JpD), associació de caràcter progressista, ha criticat amb duresa l'actuació de la Fiscalia en el cas dels titellaires detinguts per descomptat enaltiment del terrorisme durant una obra teatral. A través d'un comunicat l'associació de jutges jutja que la representació en el carnaval de la capital no estava dirigida a un públic infantil, però assenyala que ensenyar una pancarta en què es pot llegir 'Gora Alka-ETA' en una representació de ficció no implica enaltir el terrorisme, com els imputa el jutge de l'Audiència Nacional.


"En cas contrari totes les pel·lícules, reportatges, documentals, obres de teatre, cinema o televisió en què apareguessin pancartes d'aquest tipus serien constitutives d'enaltiment, el quin és amb tota evidència un absurd", afegeixen, en al·lusió a la pancarta 'Gora alka-ETA' que un dels guinyols -Don Cristóbal- utilitzava en l'obra investigada per tal d'incriminar a un altre -la bruja-, en un delicte.


NI TERRORISME NI INCITACIÓ L'ODI


L'associació progressista de jutges considera que no detecten que els titellaires pretenguessin justificar el terrorisme en la seva funció. "De la mateixa manera tampoc es pot apreciar que estem davant d'un cas d'incitació a l'odi, al tractar-se d'una obra teatral que no promou a la violència, hostilitat o discriminació contra grups o persones, ja que es limita a plantejar un relat crític de caràcter simbòlic contra determinades institucions", afegeixen en el seu comunicat.


Del visionat d'aquesta obra es desprèn que es tracta d'una obra teatral amb titelles, en què de forma satírica es crítica a la policia, als jutges ia altres institucions i estaments. En un moment d'aquesta funció un policia-titella vol incriminar en fals a un titella-bruixa i li col·loca un cartell amb les paraules 'Gora Alka-ETA' per poder acusar-la de terrorisme i es representen altres escenes de caràcter violent "que mostren que la mateixa no s'hauria d'haver representat davant un públic infantil".


"No obstant això -consideren els jutges progressistes-, això hauria de comportar responsabilitats en l'àmbit polític municipal, si escau, sense que puguin derivar-se necessàriament conseqüències penals". Reconeixen que "és obvi que exhibir una pancarta que digui 'Gora Alka-ETA' pot suposar enaltir, en el sentit "d'enaltir o fer elogi", però també que quan això no passa en la realitat, sinó en la trama d'una representació de titelles, cal estar al contingut, sentit i finalitat de l'obra, en definitiva al seu missatge, per considerar que existeix tal enaltiment".


LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ


JpD afirma que les crítiques i la forma en què es plantegen "poden resultar opinables o fins i tot desencertades, però estan emparades per la llibertat d'expressió, amb independència de la valoració ètica o estètica que ens mereixin".


JpD considera que "no és propi d'una societat democràtica perseguir penalment la sàtira, la crítica, la denúncia o la irreverència, per molestes que puguin resultar" i que la llibertat d'expressió "és defensable no només per idees acceptades favorablement o considerades com inofensives o indiferents o políticament correctes, sinó també per a aquelles que molesten, xoquen o inquieten, com han declarat reiteradament el Tribunal Constitucional i el Tribunal Europeu de Drets Humans ".


D'altra banda, recorden que la presó provisional ha de tenir caràcter excepcional i la regla general serà que les persones investigades estiguin en llibertat durant el procés, amb l'excepció dels supòsits de risc de fuga, possible destrucció de proves o perill de reiteració delictiva.


"Des del respecte que ens mereix la tasca del jutge instructor, considerem que la interlocutòria de presó provisional resulta discutible jurídicament, ja que no hi ha una motivació prou clara sobre aquests requisits", assenyalen, per afegir que "resulta difícilment comprensible que no tinguin un arrelament que minimitzi el risc de fuga unes persones que són del nostre país i que compten amb família i treball, ia les que únicament es podria imposar hipotèticament una pena de presó que no seria d'elevada entitat ".


JpD considera positiva la posada en llibertat acordada ahir pels titellaires. "En tot cas, crida l'atenció el canvi de criteri de la Fiscalia en tan curt espai de temps, en passar a considerar que les mateixes persones ara tenen arrelament i que no hi ha risc de fuga, en contrast amb la posició radicalment contrària sostinguda molt poc abans. ", critiquen.


L'associació assenyala que les resolucions han estat acordades pel jutge competent, "d'acord amb els criteris jurídics que ha estimat aplicables, pel que ha de ser rebutjada qualsevol desqualificació personal cap la seva actuació, sense perjudici dels arguments jurídics que es puguin aportar i dels recursos que puguin ser presentats ".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH