diumenge, 20 de setembre de 2020

Ecologistes defensen l'esterilització com a mètode de control de la població de senglars

|


La superpoblació de senglars a Catalunya fa temps que s'està convertint en un greu problema per a ramaders, agricultors i també són un perill per a la seguretat viària. Aquests animals són cada vegada més nombrosos i menys temorosos de l'ésser humà, sobretot en entorns periurbans. No obstant això, eliminar-los a trets no sembla que sigui la millor de les opcions, ja no només des d'un punt de vista ètic, sinó perquè la caça d'aquests animals s'ha mostrat insuficient per controlar la seva població.


La Territorial de Barcelona de la Federació Catalana de Caça va emetre un comunicat en què posava de manifest que "és gràcies a la caça ia les actuacions dels caçadors que els problemes generats per la creixent abundància de la població de senglars no s'ha convertit en un problema més gran ".


No obstant això, encara que els estudis fa anys que defensen que la caça és una eina imprescindible per al control de la població d'aquest animal --una de les que més crece-- el programa de seguiment de poblacions de senglar 2014-2015 de la Generalitat de Catalunya conclou que "la caça no està aconseguint reduir significativament les poblacions de senglar en moltes zones de Catalunya".


En les conclusions de la jornada tècnica celebrada a la seu del Consorci del Parc de Collserola el passat 20 de desembre es va presentar un estudi que analitza els models de creixement poblacional i conclou que per regular la població de senglar a Collserola caldria evitar les fonts de aliment urbanes i reduir la població de senglar més selectivament, no matar-los de manera indiscriminada.


Rosi Carro, portaveu de l'ONG animalista Libera! opina que "aquesta conclusió aniria en la línia d'alguns estudis molt recents que indicarien que, a les zones estudiades, una alta pressió de caça podria provocar un major nombre de femelles en disposició de parir i que, a més, aquestes femelles s'avançarien els seus períodes de gestació, parint abans. Tenint en compte això, en alguns llocs l'alta pressió de caça el que podria propiciar és una natalitat més elevada del senglar ".


VACUNA ANTICONCEPTIVA


La Generalitat, l'Diputació de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, a través del Servei de Reproducció de la Facultat de Veterinària, està ultimant una prova pilot per a l'estudi de l'esterilització del senglar a través de vacunes.


Aquest projecte pioner a Europa, en què participarà el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i els municipis de Matadepera, Vacarisses i Terrassa, vol ampliar els estudis existents realitzats a Anglaterra i als Estats Units i constatar sobre el terreny el que ja apunten els resultats d'aquestes investigacions: la vacuna anticonceptiva pot ser una nova metodologia per a la gestió de la població del porc senglar.


"La prova pilot que es durà a terme demostra que s'estan posant els recursos necessaris i que hi ha un gran interès en aquest mètode i, òbviament, totes les qüestions de seguretat es troben més que comprovades abans de la realització d'aquest estudi. Tots els col·lectius que realment estem interessats en el control efectiu i ètic de la població de senglar hem de donar suport a aquest estudi. Des Libera! oferim la nostra ajuda per fer pedagogia entre agricultors i població afectada, ja que són molts els elements que s'han de coordinar per a l'èxit de l'estudi ", afegeix Carro.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH