divendres, 25 de setembre de 2020

Urdangarin i la Infanta van carregar a Aizoon despeses d'un safari i un viatge al Brasil

|


L'excomptable de l'Institut Nóos Marc Antoni Tejeiro segueix desvetllant despeses personals que la Infanta Cristina i Urdangarin van carregar a la seva empresa Aizoon per així defraudar Hisenda. Tejeiro ha detallat que van ser imputats a aquesta mercantil diversos pagaments a Washington després que el matrimoni fixés la seva residència a la capital nord-americana, així com un viatge de la parella i els seus fills al Brasil i un safari a l'Àfrica.


"No corresponien a l'objecte social d'Aizoon, però em van demanar que els fiqués", ha abundat l'acusat, per a qui la Fiscalia Anticorrupció reclama dos anys de presó en virtut d'un acord de conformitat assolit fa any i mig, mentre que Mans Netes eleva aquesta petició fins als onze anys.


L'inculpat s'ha referit també a factures per serveis de 'coaching' que, segons un informe del Grup de Delinqüència Econòmica de la Policia Nacional a Balears, van ser carregades a Aizoon per un total de 6.672 euros, així com altres 707 euros per un curs de salsa i merengue.


En concret, el dictamen del cos detalla, pel que fa a les classes d'assessorament i 'coaching' es refereix, com l'encarregada de les sessions va explicar al seu dia que "Cristina va ser la persona que em va cridar" i va adjuntar a la resposta, atenent els requeriments de la Policia, un resum del temps que va dedicar a això la Infanta: 29 hores i mitja de 2005 a 2007 i una hora per part d'Urdangarin el 2006.


Tejeiro ha estat inquirit així mateix per una altra de les factures cobrades a Aizoon i analitzades per la Policia en referència a la compra de vi per 2.122 euros. "Recordo d'ella perquè em va cridar l'atenció", ha etzibat. L'informe de la Policia eleva, però, a 6.599 euros l'import que es va abonar a través d'Aizoon a Cellers Baigorri, que va facturar a la societat dels exduques la compra de diferents caixes i ampolles de vi amb adreça al carrer Elisenda de Pinós de Barcelona -on el matrimoni posseeix el seu palauet-.


Una altra de les factures analitzades durant la instrucció de la causa és una de 480 euros abonats a un proveïdor dedicat a l'organització d'esdeveniments, Miguel Navarro. En concret, el pagament és de l'1 de maig de 2007, si bé ja llavors Navarro va utilitzar el nom de Triajock -empresa d'animació infantil-malgrat que aquesta es va constituir el 2010 després de comprar els equipaments a aquest proveïdor.


També consta una despesa de 522 euros a favor de l'empresa Okeanis per l'organització i la decoració de la festa infantil amb motiu de l'aniversari d'un dels fills dels Ducs de Palma. Es dóna la circumstància que la factura està datada el 3 de maig de 2007, una setmana després de la celebració de l'esdeveniment. És més, des de l'empresa proveïdora van informar a la policia que Urdangarin va contractar personalment els seus serveis, mentre que el tema de la gestió del pagament el van tractar amb la seva secretària personal, Julita Cuquerella.


En aquesta mateixa línia, el Grup de Delinqüència Econòmica fa constar els diners que va destinar Aizoon a un altre esdeveniment festiu: l'aniversari d'Urdangarin. En concret, l'empresa Gestió Integral d'Events va percebre 338 euros per la decoració amb globus del domicili dels Ducs, més conegut com el palauet de Pedralbes. L'encàrrec va ser realitzat per Cuquerella, i la factura és del 13 de maig del 2008.


L'ANIVERSARI DE LA INFANTA, ORGANITZAT PER UN RESTAURANT JAPONÈS


També l'aniversari de la Infanta figura entre les factures de l'informe, entre les que s'inclou una datada el 13 de juny de 2007, si bé sense cap import. La Policia indica que, després de posar-se en contacte amb l'empresa que va organitzar la festa, Kate-Sima Nagata, des del departament de comptabilitat van informar que no posseeixen la factura en l'actualitat sinó tan sols un apunt comptable, i que "amb tota seguretat "el que es va contractar va ser un 'càtering' per ser servit fora del seu local.


Finalment, el document fa referència a una factura lliurada el 10 de juliol de 2008 per un import de 217,5 euros per al lloguer de diferents elements tècnics durant tres dies. Més en concret, es tracta de diversos cables de senyal, un peu de micròfon amb girafa, un micro 'shure' amb pinça, un cop de mà mini-jack ', un pedestal, una maleta, una caixa' Behringer 'i una taula. Des de l'empresa proveïdora, Sonostudi Audiovisuals, van assenyalar que el pagament va ser realitzat en efectiu i Cuquerella va ser qui es va responsabilitzar del material llogat.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH