Guatemala i els defensors indígenes de drets humans

Ollantay Itzamná
Advocat, periodista

El 26 de juny del 2014, Don Mauro Vay Gonon (fundador i coordinador del Comitè de Desenvolupament Camperol, CODECA) i Sra. Blanca Julia Ajtún Mejía (vicepresidenta de la mateixa organització), al costat del dirigent comunitari Don Mariano García, van ser detinguts il·legalment ( sense que hi hagués ordre de captura, ni flagrància de cap delicte), en el Municipi de Chiantla, Departament de Huehuetenango, per agents locals de l'empresa distribuïdora d'electricitat ENERGUATE.


Aquesta acció delictiva va ser una reacció desesperada per part de ENERGUATE (ara propietat de la Corporació Israeliana POWER) per intentar frenar la creixent disconformitat social dels seus usuaris a nivell nacional per les excessives factures d'electricitat i mals serveis.


Els usuaris disconformes, organitzats en centenars de comunitats en resistència a nivell nacional, ara, ja no exigeixen només el "bon servei" de l'energia elèctrica, sinó la nacionalització de la distribució de la mateixa. Entre tant, es resisteixen a pagar el consum mensual de l'electricitat a l'empresa.


La criminalització i el càstig indegut a defensors fertilitza encara més la consciència social i la resistència popular


Als tres defensors de drets humans, detinguts i empresonats indegudament, l'Empresa i el MP va exigir el pagament d'una fiança econòmica d'un milió de quetzals per la llibertat condicional de cada un d'ells. Davant la impossibilitat d'aquest pagament, aquests defensors van ser reclosos preventivament a la presó per més de tres mesos (93 dies).


Conclòs el període de la investigació, els tres defensors detinguts van ser alliberats el 29 de setembre del 2014, i lligats a procés penal per delictes d'accions contra la seguretat de l'Estat i temptativa d'estafa, i el jutge de Primer Instància de la ciutat de Huehuetenango fixar Audiència Pública per al 16 de febrer del 2016, ordenant fins llavors la permanència dels defensors acusats en els seus respectius departaments d'origen.


El moviment nacional CODECA per la nacionalització de l'energia elèctrica, lluny de desarticular amb la criminalització i empresonament dels seus defensors majors, va cobrar major vitalitat i expansió a nivell nacional. Molt més quan els principals agents estatals contra els drets de les resistència comunitàries, Otto Pérez Molina (President de la República) i Roxana Baldetti (Vicepresidenta) van ser "destituïts" i empresonats per actes criminals de corrupció.


Mesos després de l'empresonament del binomi governant (aliats de ENERGUATE), la corporació britànica ACTIS (propietària de ENERGUATE) va transferir la totalitat de les seves accions en ENERGUATE (empresa repudiat socialment i conflictuado econòmicament) a la corporació israeliana POWER (que actualment controla part de la producció, transport i distribució de l'electricitat al país).


ACTIS es va anar del país, com ho va fer en el seu moment la corporació espanyola UNIÓ FENOSA, emportant-se milionàries guanys econòmics, però llegant al país un conflicte social creixent bé sembrat.


En l'actualitat, la desconfiança i el repudi social a l'àrea rural contra ENERGUATE és creixent i més evident. Els seus tècnics circulen en carros amb vidres polaritzats i sense logotips de l'empresa. Els seus agents i advocats (fins i tot la fiscalia especial contra el furt d'electricitat creada per defensar els interessos de ENERGUATE) pateixen bullying social en els tribunals de justícia i als carrers.


En altres paraules, s'està instal·lant en l'imaginari col·lectiu popular guatemalenc el nominatiu ENERGUATE com a sinònim d'empresa abusiva i depredadora de defensors comunitaris guatemalencs.


ENERGUATE-MP, no aconsegueixen doblegar les comunitats en resistències ni als carrers, ni en els tribunals


Mentre l'empresa jueva intenta bregar amb els seus usuaris convulsionats i en resistència (que UNIÓ FENOSA i ACTIS li van llegar), les comunitats en resistència acusades de "lladres d'electricitat" van aconseguir posicionar l'assumpte de l'energia elèctrica com un dret fonamental, i en conseqüència , ells autoafirmar com a defensors comunitaris del dret a l'energia elèctrica.


Aquests defensors comunitaris de drets humans, organitzats en resistència (i en molts casos criminalitzats), van aconseguir activar l'atenció i la solidaritat dels mitjans alternatius a nivell nacional i internacional, van obtenir proximitat amb els cossos diplomàtics presents a Guatemala, i van aconseguir captar l'atenció i l'acompanyament físic d'organisme internacionals de drets humans.


Simultània a aquesta solidaritat nacional i internacional, les comunitats no van escatimar els esforços necessaris per mostrar "els seus rostres" massius a les multitudinàries protestes socials exigint els seus drets. Situació que va convertir a aquest moviment en l'únic moviment social en mobilització persistent en aquestes circumstàncies de quietud social a Guatemala.


La concurrència a l'Audiència Judicial del 16 de febrer passat, que va durar 8 hores, va evidenciar no només la solidaritat i la legitimitat nacional i internacional de la lluita dels empobrits pel seu dret a l'energia elèctrica, sinó també va mostrar el repudi social a l' empresa proveïdora, i sobretot "el sense sentit" del procés judicial en contra dels tres defensors.


El MP-ENERGUATE no van poder argumentar, ni els fets delictius, ni la seva tipificació antijurídica que s'imputa als tres defensors, amb mitjana coherència.


Van ser obligats a portar a la Sala d'Audiències a dues de les seves quatre testimonis experts en criminalística (que van intentar justificar la seva absència). Els mateixos que, lluny de coadjuvar als interessos de la part acusante, van abandonar la sala deixant més dubtes que certeses amb les seves conclusions investigadores basant-"diuen els informants", les identitats ningú coneix (disquet per seguretat).


La desfilada dels testimonis "mal assajats" del MP-ENERGUATE va ser una altra vergonya de magnitud. Es van portar de testimoni ni més ni menys que als captors i segrestadors dels defensors. Aquests, en no suporten les seves contradiccions davant l'interrogatori de la defensa tècnica, en molts casos, van evidenciar les seves mentides amb respostes com: "no me'n recordo", "no sé", "vaig escriure l'acta de la captura, però no recordo el contingut del mateix ... ".


En aquest context, l'Audiència va esdevenir un podi on l'acusada Blanca Julia Ajtún va donar lliçons de dignitat i claredat d'idees en la defensa dels drets humans.


"Sóc defensora de drets humans. No una delinqüent "


"Sóc Blanca Julia Ajtún Mejía, sóc defensora de drets humans i capacitar a la resta de les dones en la meva organització perquè coneguin i defensin els seus drets violentats ... Em van detenir i van segrestar els agents de ENERGUATE sense que hi hagués ordre de captura en contra meva . Només per obrir-li els ulls al poble adormit. Senyor jutge, sóc defensora de drets humans, no una delinqüent ", va sentenciar amb veu ferma l'acusada.


I mirant-lo als ulls a l'advocat de ENERGUATE li va dir: "Un. va ser el que va planificar el meu segrest. De la seva cara no m'oblido. Un. Hi va ser rient quan em maltractaven, demanant que ens detinguessin preventivament a la Policia Nacional ".


Així, entre l'evident nerviosisme i tartamudeig del fiscal i la desesperació de l'advocat querellant, l'Audiència va prosseguir fins a les 16:30 hores. Moment en què el jutge va notificar a les parts per al pròxim 22 de febrer, a les 9:00 hores, per prosseguir amb el debat en curs.


Mentre això passava a la sala d'audiències, a les portes de la Torre de Tribunals, més d'un centenar d'indígenes i camperols organitzats en resistència, provinents dels municipis limítrofs, van romandre en vigília silenciosa, sota el sol ardent, adornats amb les seves pancartes , en defensa dels seus defensors grans, ara, criminalitzats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH