divendres, 23 de octubre de 2020

La Sindicatura de Comptes detecta anomalies en l'adjudicació i pagament d'obres de l'Hospital Broggi

|


L'adjudicació i el pagament de les obres de construcció de l'Hospital Moisès Broggi, l'hospital comarcal del Baix Llobregat ubicat a Sant Joan Despí (Barcelona) va poder haver experimentat diverses anomalies. Així ho ha detectat la Sindicatura de Comptes de Catalunya.


Aquesta ha fet públicoun informe a petició del Parlament de Catalunya, que va encomanar a la sindicatura completar els informes que ja va fer el 2014 i 2009 pel que fa "a l'augment del preu del contracte d'obra sense justificació" i altres qüestions de gestió administratives i comptables.


L'entitat ha informat en un comunicat que l'objecte de l'informe ha estat la fiscalització del cost final de les obres de construcció del Moisès Broggi i del seu pagament i que el període analitzat ha estat, per tant, des de la finalització del projecte constructiu, en desembre de 2009, fins al mes de març de 2015.


Pel que fa a la redacció dels projectes, la Sindicatura destaca en l'informe l'adjudicació directa d'un contracte al mateix despatx d'arquitectes que va ser guanyador del concurs d'idees per redactar l'avantprojecte i el projecte bàsic del nou hospital.


Sobre la contractació de les obres, la sindicatura assenyala diverses suposades anomalies, com "la signatura del contracte amb l'empresa adjudicatària per un import superior a l'establert en l'adjudicació i la introducció de canvis substancials en el projecte a realitzar" que, en opinió de la Sindicatura, "constitueixen una novació contractual que hauria requerit la resolució del contracte anterior i un nou procediment de licitació".


En relació amb el requeriment del Parlament sobre l'existència de possibles supòsits de responsabilitat comptable, la Sindicatura ha detectat "un possible perjudici econòmic derivat del pagament dels interessos no previstos en el Plec de clàusules administratives particulars".


També un altre "possible perjudici econòmic derivat de l'increment del cost del finançament en contra del sistema establert en el Plec de clàusules administratives particulars".


Igualment ha detectat un altre possible perjudici "derivat del pagament per part del Consorci Sanitari Integral de l'import dels interessos corresponents al finançament de l'obra generats des del 31 de agost de 2009 fins l'1 de desembre de 2009, atès que no s'havia efectuat la recepció de l'obra i aquest era el requisit essencial per començar a reportar els interessos, d'acord amb el contracte".


La Sindicatura ha advertit que la conclusió sobre l'existència d'indicis de responsabilitat comptable "es fa amb totes les reserves i posant de manifest que únicament es fa respecte a la possible existència d'indicis, ja que l'apreciació de l'existència de responsabilitat comptable únicament correspon a la jurisdicció comptable exercida pel Tribunal de Comptes, que és qui té atribuïda la competència per depurar aquest tipus de responsabilitats ".


La construcció del Broggi, que va costar 87 milions d'euros, es va iniciar el 2003 i la gestió del projecte constructiu va estar a càrrec de la societat Sanitat Integral del Baix Llobregat (SIBLL), empresa pública íntegrament propietat del CSI.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH