diumenge, 20 de octubre de 2019

Hisenda pagarà totes les reclamacions del 'cèntim sanitari'

|


Fonts del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques han explicat que estan estudiant el text pel qual el Suprem ha estimat els primers recursos perquè sigui responsabilitat patrimonial de l'Estat a pagar el 'cèntim sanitari'. Ara bé, sí que han insistit que es pagaran totes les que calgui pagar.


En el seu moment, Hisenda ha xifrat en un màxim de 1.000 milions les noves devolucions o indemnitzacions per l'Impost sobre les vendes detallistes de determinats hidrocarburs, popularment conegut com 'cèntim sanitari. Aquesta quantitat s'uniria al que ja va acceptar retornar Hisenda.


Una vegada que la Justícia europea va dictaminar que el 'cèntim sanitari' vulnerava la legislació, els afectats van reclamar la devolució dels 13.000 milions recaptats el temps que va estar en vigor, però la quantitat que Hisenda va acceptar retornar resultar molt inferior per la prescripció de molts els exercicis en què es va aplicar l'impost -de 2002 al tercer trimestre de 2009-.


A més, el Govern va aplicar els mínims exigits per la directiva comunitària sobre la fiscalitat d'hidrocarburs, alguna cosa que va obtenir el vistiplau de Brussel·les i va restar 400 milions a la quantitat total.


Els recursos que ha estimat ara el Suprem busquen recuperar els pagaments realitzats en períodes ja prescrits i es van interposar contra decisions del Consell de Ministres que, a instàncies del titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, van ser rebutjant les sol·licituds de responsabilitat patrimonial de l'Estat reclamades per afectats .


S'ANUL·LEN LES DECISIONS DEL CONSELL DE MINISTRES


Aquestes reclamacions provenen de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que al febrer de 2014 va declarar que la Llei que autoritzava dit impost era contrària a la directiva europea. L'alt tribunal té pendent de resoldre gairebé 4.000 reclamacions similars d'afectats , especialment transportistes.


En estimar aquests recursos, el Suprem anul·la les decisions del Consell de Ministres i reconeix de manera expressa el dret de la devolució de les quantitats sol·licitades, sense que hi hagi necessitat que l'Administració hagi d'comprovar en via administrativa la conformitat de la quantitat sol·licitada. A més, reconeix els interessos legals de la quantitat reclamada des del dia de la presentació de la reclamació fins a la data de notificació d'aquesta sentència.


En concret, impugna l'acord del Consell de Ministres que va desestimar la reclamació formulada per la companyia 'Freire, SL'. La reclamació econòmica presentada es fonamentava en l'incompliment del dret comunitari, declarat per Sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.


Sostenia que la Llei que va crear el 'cèntim sanitari' no complia ni trasponía una directiva comunitària, sinó que es tractava d'una actuació del legislador espanyol en l'àmbit de la seva competència. A més, argumentava que es tractava d'una regulació que generava confusió, ja que diversos Tribunals Superiors de Justícia van fallar a favor de la compatibilitat de l'impost amb el dret de la Unió Europea.


Per la seva banda, l'advocat de l'Estat, a més d'assenyalar que l'impost va ser declarat constitucional, va adduir que no concorrien els requisits propis de la responsabilitat patrimonial de l'Estat legislador, per incompliment del dret de la Unió Europea al no tractar-se d'una "violació prou caracteritzada ".


A més, assenyalava que l'actuació d'Espanya va ser de bona fe, col·laborant amb la Comissió, i que la jurisprudència del TJUE sobre l'esmentada directiva no concretava com havia de ser interpretada, ja que els propis tribunals superiors de justícia expressar seriosos dubtes de dret que així ho demostren.


EL SUPREM CREU QUE HI HA INFRACCIÓ


Davant d'aquests arguments, el Suprem anul·la les decisions del Consell de Ministres en concloure que la infracció està prou caracteritzada perquè quan entra en vigor l'impost les autoritats espanyoles eren conscients que el tribut no s'ajustava a la directiva comunitària, o haurien d'haver estat .


Així, l'Administració General de l'Estat haurà d'indemnitzar els reclamants per la suma de totes les quantitats abonades durant la vigència del 'cèntim sanitari' i reclamades en els recursos. Podran restar les quantitats que, en el moment d'efectuar el pagament de la indemnització per responsabilitat, els demandants ja haguessin percebut per devolució d'ingressos indeguts. També podran restar les quantitats percebudes per les devolucions del tram autonòmic.


A més, l'Estat haurà d'abonar els interessos legals de la quantitat reclamada un cop restades, si escau, les quantitats anteriors, des del dia de la presentació de la reclamació fins a la data de notificació d'aquesta sentència.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH