dimecres, 16 de octubre de 2019

Vilà reclama una actuació contra l'assetjament escolar

|

VilàLa síndica de Barcelona ha demanat a l’Ajuntament de Barcelona a actuar amb urgència davant dels casos d’assetjament escolar que es detectin. 


En la presentació de l’informe anual de queixes de 2015, davant el Consell Plenari de l’Ajuntament, ha dit que l’assetjament escolar és un tema molt greu, que “pot afectar en el creixement integral com a persones dels qui el pateixen, i provocar inseguretat, pors, problemes de relació i trastorns de salut”.


El darrer any, a la Sindicatura, s’han supervisat dues queixes on les famílies exposaven que les seves filles patien assetjament. Les famílies deien que el Consorci d’Educació de Barcelona no els havia donat resposta escrita a la seva sollicitud de canvi de centre per circumstàncies excepcionals, la qual cosa va motivar que les menors haguessin de romandre a casa alguns mesos.


Vilà ha demanat que, en casos tan greus, en els quals es pot donar assetjament s’activi amb celeritat el Protocol de detecció i intervenció enfront l’assetjament entre iguals per tal de determinar, en primer lloc, l’existència de l’assetjament o bullying, i, en segon lloc, iniciar les accions que corresponguin. “El dubte sobre l’existència o no de l’assetjament no pot comportar manca d’actuació”, ha subratllat.


Segons Vilà, els darrers casos de presumpte assetjament sexual que han sortit a la llum són gravíssims i considera que els tribunals han d’actuar de forma justa i contundent. La síndica ha fet una crida a les famílies, el professorat, les escoles, el Consorci d’Educació i a tots els grups de l’Ajuntament perquè es prenguin aquest tema molt seriosament. “Els infants són el més preuat de la nostra societat, i també el futur d’aquesta”, ha destacat.


MANCA D'HABITATGE SOCIAL, UN PROBLEMA DE SEMPRE


En la presentació del seu informe, ha tornat a posar èmfasi en la manca d’habitatge social a la ciutat. “No es tracta d’un problema no resolt. És un problema de sempre perquè mai s’ha abordat com una primera necessitat humana i perquè s’ha lliurat al mercat lliure la seva realització”.


La defensora creu que cal avançar en una política que garanteixi que el 15% del total d’habitatges de Barcelona es destini a habitatge social abans de 2027, tal com preveu la Llei de l’Habitatge de 2007. I ha valorat positivament les actuacions preventives iniciades per evitar la pèrdua de l’habitatge de les famílies amb dificultats per pagar el lloguer, tal com havia recomanat.


Vilà ha destacat també en el seu discurs la necessitat de revisar l’Ordenança de convivència. “Des de fa 10 anys, quan es va aprovar l’Ordenança, hem vist molta ineficàcia en aquesta norma i bastantes injustícies en la seva aplicació”.


La síndica ha recomanat al consistori retirar de l’Ordenança de convivència la penalització de les conductes que tenen el seu origen en una problemàtica social (persones sense sostre, venedors ambulants no autoritzats i/o prostitutes) i l’exclusió de la responsabilitat infractora dels menors de 14 anys. Vilà ha plantejat també l’aplicació sistemàtica i preferent de mesures educatives i treball en benefici de la comunitat en totes les infraccions relacionades amb el civisme.


IMMIGRACIÓ, PERSONES AMB DRETS


En el seu discurs, ha reflexionat també sobre el fenomen de la immigració. Segons Vilà, “una persona que ha deixat el seu país i ha arribat al nostre és, abans que tot, una persona com nosaltres, que ha de tenir drets i oportunitats, i no l’hem de tractar com una ingerència de competència deslleial”, ha destacat.


La síndica també ha explicat la necessitat urgent de revisar el Reglament de la institució. Segons Vilà, la Sindicatura ha de tenir plena capacitat investigadora, ha d’incorporar noves seccions especialitzades per supervisar les males praxis administratives i protegir els interessos i oportunitats de la infància i l’adolescència.


Per a Vilà també és fonamental preservar, en un futur, la independència política de la institució per sobre de tot. Al llarg de 2015, la síndica va fer 3.274 actuacions, de les quals 1.733 van ser consultes i 1.541 van ser queixes. En 2 de cada 3 reclamacions, la síndica va donar la raó a la ciutadania i va instar l’Ajuntament a revisar el cas.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH