El Suprem condemna a Catalunya Banc a retornar 122.647 euros a dos clients per les preferents

|


La Sala Civil del Tribunal Suprem ha dictat la primera sentència sobre les participacions preferents de Catalunya Banc, la qual condemna a l'entitat a retornar 122.647 euros a dos clients. El motiu: incompliment del deure d'informació sobre els productes financers complexos que li imposava comunitària MiFID i fins i tot la legislació anterior a aquesta normativa.


El tribunal anul·la la sentència sobre el cas dictada per l'Audiència de Saragossa, que va donar la raó al banc, i confirma la del Jutjat de Primera Instància número 1 de Saragossa, que va estimar íntegrament la demanda dels dos clients.


Catalunya Banc és condemnat a retornar als demandants 122.647 euros corresponents a participacions preferents, deute subordinat i dipòsits estructurats, quantia a la qual s'haurà de descomptar les quantitats que hagin arribat a cobrar aquests clients per aquests productes.


PREFERENTS, PRODUCTE COMPLEX


En relació a les preferents, el Suprem destaca que és un producte d'inversió complex i de risc elevat, que pot generar rendibilitat, però també pèrdues en el capital invertit, situant-se, a l'efecte de prelació de crèdits, "i davant del que el seu nom pugui erròniament fer interpretar, immediatament darrere de tots els creditors, subordinats o no, de l'entitat de crèdit emissora o de la dominant del grup o subgrup consolidable d'entitats de crèdit i davant dels accionistes ordinaris i, si escau, de els quota-partícips ".


El Suprem destaca que la informació subministrada per "Caixa Catalunya" als demandants no pot qualificar-se com suficient i no s'ajusta als paràmetres exigits per la normativa que llavors estava vigent.


"Ni tan sols la informació que apareixia en les ordres de compra dels productes -assenyala la sentència-, preredactades per l'entitat financera, era adequada, ja que no s'explicava quina era la naturalesa dels productes adquirits, no s'identificava adequadament al emissor de les participacions preferents, les dades que es contenien oferien una informació equivocada, o com a mínim equívoca, sobre la naturalesa dels productes (...) i no s'informava sobre els seus riscos", dictamina l'alt tribunal.


La sentència de la qual ha estat ponent el magistrat Pedro José Vetlla Torres, assenyala a més que "les empreses d'inversió havien d'actuar en l'exercici de les seves activitats amb imparcialitat i bona fe, sense anteposar els interessos propis als dels seus clients, en benefici d'aquests i del bon funcionament del mercat, realitzant les seves operacions amb cura i diligència, segons les estrictes instruccions dels seus clients, sol·licitant dels seus clients informació sobre la seva situació financera, experiència inversora i objectius d'inversió".


Afegeix que "qui ha patit l'error mereix en aquest cas la protecció de l'ordenament jurídic ja que va confiar en la informació que li subministrava qui estava legalment obligat a un grau molt elevat d'exactitud, veracitat i defensa dels interessos de la seva clientela en el subministrament d'informació sobre els productes d'inversió la contractació oferia i assessorava".


Per al Suprem, "el fet de tenir un patrimoni considerable, o que els clients hagin fet algunes inversions prèvies no els converteix tampoc en clients experts, ja que no s'ha provat que en aquests casos es donés als demandants una informació adequada per contractar el producte amb coneixement i assumpció dels riscos d'una inversió complexa i sense garanties".


Afegeix que "la contractació d'alguns productes d'inversió amb l'assessorament de Caixa Catalunya, sense que l'entitat provi que la informació que va donar als clients va ser millor que la que va subministrar en el cas objecte del recurs, i en concret, que va ser la exigida per la normativa del mercat de valors, només pot indicar la reiteració de l'entitat financera en la seva conducta incorrecta, no el caràcter expert dels clients".Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH