diumenge, 5 de juliol de 2020

Sánchez: "No hi ha majoria parlamentària per conformar un Govern d'esquerres"

|


El debat d'investidura del candidat socialista a la Presidència del Govern, Pedro Sánchez, ha arrencat aquest dimarts a dos quarts de cinc de la tarda com estava previst. Es tracta del primer debat en aquesta legislatura, en què Sánchez no ha fet ni una sola referència a la supressió de les diputacions que recull l'acord amb Ciutadans.


També s'ha estrenat el president de la Cambra, Patxi López, que ha recordat als convidats que no poden aplaudir ni reprovar amb gestos els discursos que s'escoltin a l'hemicicle.


La secretària primera del Congrés, Alícia Sánchez Camacho, ha estat la primera a parlar des de la tribuna des d'on ha donat lectura de la proposta del candidat signada pel Rei Felip VI.


L'aspirant a la Moncloa ha pujat a la tribuna d'un Saló de Plens en què, per primera vegada, els diputats dels diferents grups ocupen els escons que se'ls ha assignat per a tota la legislatura. Els membres del Govern en funcions, amb el president Mariano Rajoy al capdavant segueixen la sessió des del 'banc blau'.


Sánchez ha arrencat el seu debat recordant a tots els assistents que "no estem en campanya electoral" i que "sortir d'aquesta cambra sense acord significarà que haurem fet malament el nostre treball".


El líder dels socialistes ha recordat a l'hemicicle que no té els suports suficients per superar la investidura, per això, invoca "un compromís pel diàleg i per l'acord". Sánchez ha destacat que "una cessió no és una derrota sinó un pont cap a l'entesa". "És hora d'obrir un temps de tolerància i de respecte".


Pedro Sánchez ha incidit que si està avui defensant la seva candidatura és perquè el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, va declinar l'oferta del Rei per sotmetre en primer lloc a la investidura. "No vaig entendre l'encàrrec del rei Felip VI com una invitació que pogués defugir, sinó com un deure ineludible ", ha assenyalat.


Ha indicat que el Partit Popular els ha ofert conformar una gran coalició, a la qual Sánchez ha dit que el PSOE ha rebutjat perquè és incompatible. "És moment d'una nova forma de fer política", ha reblat.


"MESTISSATGE IDEOLÒGIC"


Sánchez ha exposat que un acord necessari per aconseguir la seva investidura passa per fer "mestissatge ideològic". Per això, el líder socialista ha destacat que el seu partit defensa "postures en les que no hi ha línies vermelles". "Els espanyols saben el que els socialistes volem", ha afegit, al·ludint a la protecció dels drets de la ciutadania, la igualtat de tots els espanyols i la persecució i càstig als corruptes.


"Després de l'escapisme del senyor Rajoy, el PSOE havia de triar", ha continuat Sánchez, que ha incidit en la idea que Espanya necessita un Govern "del bé comú. Un projecte polític que resulti acceptable més enllà d'ideologies", ha afegit .


Pedro Sánchez ha volgut agrair el suport que rebrà de Ciutadans. "Vull donar públicament les gràcies per la seva valentia", ha anunciat a l'hemicicle, agraint que l'Albert Rivera i el seu partit hagin signat l'acord amb els socialistes.


No obstant això, ha insistit que els suports amb què fins ara compta no són suficients, missatge dirigit a Podem: "No suma, ho sento però no suma, l'esquerra no ha aconseguit en aquestes eleccions el nombre de diputats suficient per a conformar un govern d'un únic color polític ".


"CINC GRANS DESAFIAMENTS"


"Per què no podem posar això en marxa la setmana que?". Així ha arrencat la segona part del discurs de Pere Sánchez, centrat ja en l'exposició del seu programa de Govern, que espera acontentar a la resta de forces d'esquerres.


L'aspirant a la presidència del Govern ha assegurat que Espanya s'enfronta a "cinc grans desafiaments" i ha situat el primer d'ells en la creació d'ocupació, seguits de la desigualtat, la regeneració democràtica i el combat contra la corrupció, així com el paper d'Espanya a la UE i resoldre la crisi de convivència que pateix a Catalunya.


En el pla econòmic, Sánchez ha basat el seu programa en tres pilars. El primer seria "negociar amb Brussel·les un nou calendari del dèficit públic", en el qual hi hagi una flexibilització dels objectius de dèficit. El candidat a la Presidència ha recordat que des de Brussel·les s'ha alertat que Espanya no complirà els objectius marcats.


El segon pilar seria "renunciar al fet que l'ajust sigui a costa de retallar l'estat de benestar", que passaria per una profunda revisió de la despesa pública. I en tercer lloc, una "reforma fiscal progressiva", que passaria per elevar la capacitat recaptadora de l'Estat i que inclouria un pla de lluita contra el frau "que prohibeixi les amnisties fiscals que aprovar el PP".


Sánchez ha avançat també la creació d'una oficina nacional que posi Pajo lupa les grans fortunes. "Tot això ho podem fer a partir la setmana que ve", ha sentenciat.


El líder dels socialistes ha volgut insistir que el seu programa de Govern lluitarà contra la corrupció, a través de "mesures de prevenció de la corrupció tant en el sector públic com en el privat" i ha anunciat mitjanes de repressió sobre la corrupció. " Endureceremos les mesures de lluita contra el frau fiscal ", ha sentenciat.


Per això, Sánchez ha recordat que l'acord signat amb Ciutadans presenta una "autèntica revolució" en el nomenament dels càrrecs de designació parlamentària, un procés en què "ha de primar la professionalitat i imparcialitat dels candidats".


Així, ha recordat que l'Acord preveu la convocatòria pública de les vacants a cobrir; avaluació de la competència i idoneïtat dels candidats per un Comitè Assessor; publicitat dels informes d'avaluació; sessions d'audiència en les corresponents comissions del Congrés i del Senat; aprovació per la majoria que sigui procedent per la o les Cambres competents.


REMODELAR ESPANYA, QUE JA "NO ÉS LA DE 1978"


Sánchez ha dedicat uns minuts a parlar del deteriorament de les relacions entre el Govern central i la Generalitat de Catalunya. Ha lamentat la manca de diàleg ha hagut en aquests anys i ha advertit que part de la societat catalana "s'ha desconnectat" amb el projecte comú que representa Espanya.


Sense negar que "hi hagi hagut raons per al distanciament", Sánchez proposa "mirar al futur i fer-ho amb esperança". Això sí, ha volgut deixar clar que ell està "compromès amb la defensa de la Constitució i de la llei", perquè sense ella tots estaríem exposats "a injustícies i criteris arbitraris".


Per afavorir un "nou entesa entre catalans, i entre aquests i la resta de compatriotes espanyols" proposa una reforma de la Constitució que no respondrà només al problema català, sinó que persegueix la remodelació de l'Estat perquè "l'Espanya d'avui no és la de 1978".


Aquesta Espanya renovada haurà de ser, segons Sánchez, una nació "forta i solidària al món". "L'Espanya de les oportunitats, els drets i les llibertats. Una Espanya laica. Lliure de corrupció. Una Espanya federal amb la força de les seves cultures, de les seves llengües i de la seva història comuna, amb la força de la seva exemplaritat interna i externa. una Espanya federal en una Europa federal", ha enumerat.


Abans d'enumerar les reformes que, segons ell, s'haurien d'abordar en l'actualització de la Constitució, Sánchez ha recordat que la història de la generació que va fer possible l'actual Carta Magna va ser una "història que acaba bé".


Per això, ha aprofitat per agrair la feina de tots aquells que ho van fer possible i que "des de diferents opcions ideològiques, van treballar pensant en el que els unia i aparcant el que els separava per consolidar la democràcia espanyola".


ACOTAR LA REFORMA PACTADA


Si Sánchez és investit president del Govern, el seu Executiu, ha promès, crearà en el termini d'un mes una subcomissió que acordi el "perímetre" de la reforma, és a dir, que acoti quins aspectes es tocaran de l'actual Carta Magna.


En aquesta reforma constitucional haurà d'abordar, al seu parer, la revisió del títol VIII per desenvolupar el "Estat d'Estructura Federal", però també el reconeixement dels drets civils i polítics, i dels drets socials com a drets fonamentals; la modificació de l'article 135 per garantir l'estabilitat pressupostària i l'estabilitat social; la supressió de la preferència de l'home en la successió de la Corona, la revisió de les bases del sistema electoral i la incorporació del "fet" Unió Europea a l'ordenament constitucional.


Com a mesures específiques adreçades a Catalunya, Sánchez es compromet a "activar" les comissions bilaterals, que en el cas de l'Estat amb la Generalitat de Catalunya no es reuneix des de juliol de 2011. Però també accepta donar resposta a algunes de les 23 peticions que li va remetre la Generalitat al Govern de Rajoy.


Aquestes propostes a les que donarà resposta, i que coincideixen amb peticions que fan també al Govern central altres autonomies, es refereixen a un finançament "suficient" de la Llei de Dependència; un augment del pressupost per a polítiques actives d'ocupació; la derogació de la Reforma Local; la paralització de la LOMCE, l'última llei d'educació aprovada pel PP i la recuperació dels fons per al Programa de Desenvolupament Rural.


Tot i les diverses referències a l'acord signat amb Ciutadans, Pedro Sánchez no ha fet al·lusió en el seu discurs a la hipotètica supressió de les diputacions provincials, que sí que portava escrit en el seu discurs.


"LES MANS DELS SOCIALISTES ESTAN ESTESES"


Sánchez ha volgut reiterar, ja al final de la seva intervenció, que els socialistes estan disposats a dialogar amb les forces polítiques que vulguin sumar-se al canvi. "No hi ha majoria suficient en aquesta Cambra per formar Govern", encara que la recordat que qui sí que ha aconseguit una majoria ha estat la "voluntat de canvi".


L'aspirant a la Presidència ha exposat que "sigui quin sigui aquest resultat, el PSOE se sent orgullós d'haver aconseguit els objectius", en referència a la voluntat del seu partit per una "ferma voluntat d'un canvi" en la política espanyola; " estendre la mà per a un canvi de govern "i" de forma d'Governar aquest país "- moment en què ha tornat a donar el seu agraïment a ciutadans--; i per "acceptar el mandat del Rei", pel que "hem aconseguit superar la situació de bloqueig polític" després de la declinació de Rajoy per formar Govern. "El meu fracàs hauria estat rebutjar la proposta del Cap de l'Estat", ha sentenciat.


Pedro Sánchez ha tancat el seu discurs proposant tres accions que passen per "treure Espanya del bloqueig" en què es troba; "posar en marxa el canvi" i que, amb això, "avancem".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH