dimecres, 19 de febrer de 2020

Barcelona reduirà les privatitzacions en el sistema sanitari de salut

|L'Ajuntament de Barcelona aposta per reduir les privatitzacions i mercantilizaciones al sistema sanitari de salut, "discutint a fons sobre el model i no només sobre gestió", segons ha dit aquest divendres Ada Colau.


En roda de premsa al costat de la comissionada de Salut, Gemma Tarafa, i al director de Salut, Davide Malmusi, Colau ha lamentat que un 10% del pressupost públic a la ciutat es destina a contractar societats mercantils amb ànim de lucre, el que equival a uns 200 milions.


Han presentat dos estudis encarregats pel seu Govern municipal sobre privatitzacions en l'àmbit sanitari a la ciutat, que revelen que el 4% de l'atenció hospitalària és privada a entitats amb ànim de lucre, mentre que el 32% és de l'Institut Català de la Salut (ICS); el 56% és d'altres entitats públiques, i el 8% de privades sense ànim de lucre.


AUGMENT EN PRIVADES


Tarafa ha criticat que l'única evolució positiva de pressupostos amb fons públics en l'atenció hospitalària entre 2009 i 2014 ha estat el destinat a empreses privades amb ànim de lucre --ha augmentat un 25,5%, tot i que segueix comptant amb menys recursos-- , mentre que s'ha reduït en un 8,5% en els gestionats per l'ICS, en un 13,3% en els d'altres entitats públiques, i en un 13,2% en privades sense ànim de lucre.


Pel que fa a l'atenció primària, el 73,1% és de l'ICS; el 16% és d'empreses públiques i consorcis, i el 10,8% és d'entitats privades sense ànim de lucre, mentre que en salut mental i addiccions el 24% és d'entitats del sector públic, el 55% és de privades sense ànim de lucre, i el 20% d'altres amb ànim de lucre.


En l'atenció sociosanitària, el 31% es destina a entitats del sector públic, mentre que el 21,2% va a organitzacions privades sense ànim de lucre, i el 47,5% a privades amb ànim de lucre, de manera que Tarafa ha criticat que és un àmbit en el qual predomina aquest sector.


També ha ressaltat que és el majoritari en altres línies assistencials com la insuficiència renal, el transport sanitari no urgent i l'oxigenoteràpia, mentre que en la rehabilitació --que compta amb un pressupost de 15 milions--, el 55% es contracta a privades sense ànim de lucre, de manera que el Govern municipal posarà "l'accent" en l'atenció sociosanitària, la rehabilitació i el transport sanitari per la poca presència pública.


NO ÉS UNA "LLUITA"


"Per a nosaltres, treballar amb la Generalitat, els professionals i la ciutadania sobre el model sanitari no passa per posar 4 tiretes al model, sinó per una anàlisi en profunditat", ha ressaltat Tarafa, que ha destacat que abordarà aquesta qüestió en el marc del Consorci Sanitari de Barcelona el proper dijous en una reunió.


Després de ressaltar que la transparència i la rendició de comptes són elements necessaris, ha defensat que "no es tracta d'una lluita entre el públic i el privat, sinó que es tracta que diners públics recaptats dels impostos dels ciutadans es dirigeixin a entitats privades ".


"No ens preocupa la part ideològica, sinó que, com a administració pública, hem de garantir la qualitat, l'equitat i també les condicions laborals dels treballadors del sector", ha insistit Tarafa, que ha destacat la tasca de les entitats privades sense ànim de lucre en àmbits com la salut mental, i ha apostat per dirigir-les cap a un marc d'economia cooperativa, social i solidària.


RETALLS I REOBERTURA DE LLITS


Ha demanat treballar des de la Generalitat i el Govern central per limitar les afectacions dels ajustos econòmics en el sistema de sanitat públic per blindar-lo, ja que "no s'ha de veure afectat per les retallades com s'ha vist fins ara".


La comissionada ha apostat també per "redirigir un model hospitalocénticro cap a l'atenció primària i la comunitària", i ha destacat que treballen amb la Generalitat en la calendarització per reobrir 150 llits del Centre Fòrum, del Parc de Salut Mar.


MÚTUA PER A FUNCIONARIS


Preguntada sobre la mútua per a empleats públics municipals Prestacions d'Assistència Mèdica al Personal Municipal (Pamem) --que pertany al 60% a l'Ajuntament i al 40% a la Generalitat--, ha explicat que preveuen continuar el pla impulsat en l'anterior mandat per transferir als al voltant de 9.000 mutualistes al sistema del CatSalut, per al que han tornat a posar en marxa una comissió tècnica sobre l'assumpte.


"Pensem que en la integració surten guanyat els mutualistes per una qüestió d'equitat i qualitat", ha ressaltat, després del que ha recordat que la meitat ja no estan en actiu i que hi ha acumulada un deute de 13 milions en el Pamem, que també compta amb quatre centres en què presta assistència primària i que preveu que segueixin operant.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH