El risc de pobresa femenina a Catalunya creix tres punts

|


L'índex de risc de pobresa femenina en tots els grups d'edat a Catalunya ha crescut tres punts, del 18,8% al 21,6%. Mentrestant, la taxa masculina ha disminuït, en passar del 20,7% a un 20,2%, segons les dades de 2014 respecte a 2013 de l'Institut Català d'Estadística. Aquestes dades també mostren que la taxa general ha augmentat 1,1 punts.


Són xifres recollides en l'informe 'La feminització de la pobresa. Reivindicant una mirada de gènere', elaborat per Elisenda Rovira i amb la coordinació de la Sònia Fuertes, que ha estat presentat aquest dimarts al cicle de debats Catalunya Social, organitzats per la Taula del Tercer Sector Social amb la col·laboració del diari' Ara 'i l'Ateneu Barcelonès.


La taxa de risc de pobresa entre dones va augmentar en el global -els nivells més alts corresponen a la franja de 16 a 64 anys-, mentre que entre els homes va augmentar només entre els majors de 65 anys i va disminuir en la resta.


El director general de la Taula del Tercer Sector, Toni Codina, ha dit que la major vulnerabilitat de les dones té dues causes principals: la menor participació en el mercat laboral i el fet que no es tingui en compte el treball de la llar, i ha cridat a "intensificar la mirada de gènere" en la lluita contra la pobresa.


MÉS FORMACIÓ PERÒ MENYS SALARI


Segons el treball, les dones tenen més estudis de mitjana que els homes -0,6 anys més-, si bé aquesta major formació "no serveix per cobrar més", han lamentat les autores de l'estudi.


El document també aprofundeix en la bretxa salarial : el salari mitjà anual dels homes és de 24.253 euros, mentre que el de les dones és del 20.740 euros, i els contractes indefinits els que mostren més diferència amb 8.000 euros bruts anuals.


A més, alerta que un 11,7% dels treballadors catalans té risc de pobresa, si bé afecta més a la població femenina amb un 13,1% respecte al 10,5%, en el cas dels homes.


Constata que el 57% de les dones treballa fora de casa -el 67,9% dels homes-; el treball a temps parcial és més femení per "conciliar la vida laboral amb la familiar", i l'atur és superior entre les dones que entre els homes, circumstàncies que porten a les dones a cotitzar menys ia tenir pensions més baixes.


Un altre dels indicadors que reflecteix aquesta desigualtat és la taxa de pobresa entre famílies monoparentals que és de 42,8% -menys que en l'any anterior, quan era del 43,3% -, perquè més del 90% d'aquestes famílies les encapçalen dones a Catalunya.


PATRIARCAT I POBRESA FEMENINA


En el debat posterior a la presentació de l'informe, la presidenta de la Fundació Surt, Fina Rubio, ha relacionat la pobresa femenina amb la "societat patriarcal" que relega les dones a l'esfera privada i sense valor, el que també ha compartit la membre de Mujeres Pa'lante Paola Contreras.


La cap de programes de Càritas Barcelona, Mercè Darnell, ha criticat que s'està "sobreutilizando" el concepte de la pobresa infantil, ja que el que hi ha darrere és pobresa familiar i, sobretot, pobresa femenina, a més de carregar contra les pobreses inventades -energètica i d'habitatge-, segons ella, perquè provoquen que només s'abordi la situació de forma parcial, pel que ha defensat la renda garantida.


Les ponents també han criticat la "visió androcèntrica" de les dades sobre la pobresa, i han reclamat una revisió profunda dels indicadors introduint la perspectiva de gènere.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH