dissabte, 18 de setembre de 2021

Aena aprova la congelació de tarifes fins al 2021

|


El consell d'administració de Aena ha aprovat aquest dimarts la proposta definitiva del Document de Regulació Aeroportuària (DORA) per al 2017-2021. Aquest recull la congelació de tarifes respecte a les vigents en l'any 2016, que ja han patit una disminució del 1,9% respecte al 2015.


La proposta definitiva del DORA està subjecta al procés de revisió i aprovació establert en la Llei 18/2014, pel que no pot considerar-se "en cap cas com un document final", recorda Aena, fins que es produeixi, si escau, aquesta aprovació pel Consell de Ministres. El document final de l'DORA serà aprovat en Consell de Ministres abans del 30 de setembre del 2016.


La congelació de tarifes definitiva que proposa Aena per al període 2017-2021 (ambdós inclosos) s'aplicarà sobre les tarifes ja en vigor des d'aquest mes de març, estipulades en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2016, i que recullen una rebaixa de l'1,9% respecte a l'any passat, ha informat el gestor aeroportuari a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).


D'aquesta manera Aena manté la seva decisió adoptada el passat 22 de desembre de 2015, enfront de la proposta de les associacions representatives de les aerolínies que han plantejat una reducció de les tarifes del 2,59% anual per al període 2017-2021.


240 MILIONS DE PASSATGERS PER 2021


En un comunicat, AENA assegura que aquesta proposta aprovada avui pel consell d'administració del gestor dels aeroports espanyols és "coherent i raonable" i "garanteix la sostenibilitat del sistema aeroportuari espanyol a llarg termini".


Així, indica que defineix les condicions necessàries per garantir l'accessibilitat, suficiència i idoneïtat de les infraestructures aeroportuàries i l'adequada prestació de les serveis aeroportuaris.


Aena preveu que el trànsit aeri creixi un 6,2% el 2016, any de partida de les seves projeccions en el marc d'actuació per als propers cinc anys, i abast en 2021 els 240 milions de passatgers impulsat per la millora de la situació econòmica espanyola i l'atracció d'Espanya com a destinació turística.


Considerant aquesta previsió del trànsit de passatgers cada any del període i partint d'un ingrés màxim anual per passatger (IMAP) de l'any base 2016 (10.9 euros per viatger) s'estima que el valor del component X hauria d'ascendir al 1,94% anual per el període 2017-2021.


Aquest component X equival a l'increment percentual anual de l'IMAP requerit per assegurar que la suma dels ingressos màxims permesos sigui igual a la suma dels costos esperats, tant d'explotació com de capital.


SUBJECTA Al PROCÉS DE REVISIÓ I APROVACIÓ


El DORA, que tindrà una durada quinquennal, serà elaborat per la Direcció General d'Aviació Civil (DGAC) en base a aquesta proposta definitiva d'Aena, després de les consultes, i als informes dels supervisors del sistema, per a la posterior aprovació en Consell de Ministres.


La rebaixa de taxes aeroportuàries de l'1,9% per al 2016 es va incloure en els PGE, després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) anul·lés la congelació proposada per Aena per no ajustar-se a la legislació vigent i "no ser correcta "la separació de costos entre les activitats aeroportuàries i comercials. Aena va recórrer sense èxit la resolució del 'superregulador' davant l'Audiència Nacional (AN).


La data límit per a la remissió de la proposta definitiva finalitzava el 15 de març de 2016, en compliment amb el nou marc jurídic de regulació i supervisió aeroportuària, després d'un període de consultes amb les aerolínies.


El Govern va aprovar el juliol de 2014 el nou marc regulador aeroportuari, recollit en l'anomenat Document de Regulació Aeroportuària (DORA), de cara a donar entrada al capital privat fins a un 49% a Aena Aeroports.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH