El Consorci Sanitari de Terrassa crida 'no' al quart pla de retallades

|CatalunyaPress.- "Som l'únic centre sanitari de Catalunya que va tancar el 2015 amb un dèficit de cinc milions d'euros". Així ho revela Xavier Lleonart, el president del Comitè d'Empresa del Consorci Sanitari de Terrassa (Barcelona), entitat pública de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Terrassa i la Fundació Sant Llàtzer creada el 1988.


El Consorci Sanitari de Terrassa (CST) (que aglutina en total set centres d'atenció primària, un hospital d'atenció a pacients aguts, un centre sociosanitari, un hospital de dia per a pacients d'Alzheimer, la Unitat Assistencial del Centre d'Alt Rendiment de Sant Cugat i l'única Unitat d'Hospitalització Penitenciària de tot Espanya) posseeix un dèficit acumulat, des de la data de la seva fundació, de 33 milions d'euros.


Ara el Comitè d'Empresa del CST (que des de gener d'aquest any no té gerent, si bé des del 2014 i fins fa dos mesos ho va ser Ignasi Riera), que culpa la "mala gestió" durant aquests anys com la causa de semblant deute, denuncia que la direcció de l'entitat exigeix dels treballadors un "esforç" per "ajustar els comptes" del Consorci. La direcció els ha dit que que, si no es porta a terme cap pla de retallades, el 2016 el dèficit serà de vuit milions d'euros.


MÉS RETALLADES


"El que ens estan plantejant --es queixa Lleonart-- són més retallades en els nostres drets laborals". Així, per exemple, segons el pla que la direcció de l'empresa, col·lectius com el d'infermeria veurien augmentades les hores de les seves jornades i, en general, l'equip sanitari hauria menys dies festius.


El president del Comitè d'Empresa del CST lamenta que una de les mesures que la direcció baralla és el reordenament dels horaris de tot el personal que afectaria sobretot als facultatius. Així, aquests començarien a treballar per torns (alguns dies de matí; altres de tarda), el que faria difícil que les mateixes persones coincidissin en les mateixes tasques.


Tal com recorda Xavier Lleonart, els treballadors del Consorci Sanitari de Terrassa han acatat ja tres pactes de retallades des de l'any 2010 i per això es neguen ara a acceptar una cambra. "Tot això és culpa de la ineficiència de la gestió interna", denúncia.


A més, un altre dels punts més delicats que toquen a l'CST és el Catlab, empresa creada el 2008 que gestiona les peticions analítiques del Consorci i de les mútues. "El gerent en aquell moment [Pere Vallribera, que ho va ser des del 2003 fins el 2014] ens va dir que el laboratori del Consorci podia estar en risc i que, per ser competitius, havíem de fusionar-nos. Tot el Comitè d'Empresa estava en contra, però el nostre laboratori es va fusionar amb Mútua de Terrassa. Així va néixer Catlab", explica Llenoart.


Vuit anys després, Catlab és una estructura externa a l'hospital -per tant, genera més despeses--, gestiona les analítiques d'altres centres i pertany en un 50% a l'CST ia la Mútua de Terrassa. Així, en no tenir el Consorci una propietat majoritària sobre el laboratori, la Sindicatura de Comptes va dir el 2013 que no podia considerar-ho una empresa pública i, d'aquesta manera, s'ha de presentar a un concurs i competir amb altres per gestionar les analítiques de l'hospital .


Catlab genera cada any un milió i mig d'euros de dèficit.


Amb motiu de tot aquest malestar, el Consorci va convocar divendres passat unes concentracions en tots els seus centres per protestar per la situació que se'ls intenta imposar des de la direcció i la Generalitat. Ll eonart assegura que el que està passant al CST no passa en cap altre centre de Catalunya.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH