Una auditoria detecta mil milions sospitosos en BPA

|


L'auditoria independent realitzada per PWC ha detectat 1.000 milions d'euros de volum de negoci sospitós a Banca Privada d'Andorra (BPA). Això és equivalent al 19% del volum total del banc, tal com ha informat en un comunicat l'Agència Estatal de Resolució d'Entitats bancaries d'Andorra.


Segons aquesta auditoria, BPA tenia 923 clients "presumptament sospitosos de blanqueig de capitals" que representen el 3% dels gairebé 29.200 clients de l'entitat --titulares de comptes i intervinientes--.


D'aquesta miler de clients, uns 100 expedients combinen tots els factors de més risc AML, com coincidències amb llistes de blanqueig, operativa sospitosa i vinculació a casos de rentat de diners que es troben en seu judicial.


Aquestes són algunes de les principals conclusions del treball que les autoritats andorranes van encarregar al març de 2015 a la signatura PwC, després de la publicació del comunicat del Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) --la unitat de delictes financers del Tresor dels Estats Units--.


EL 92,6% DE CLIENTS, en condicions de SER TRASPASSATS


A partir de l'informe presentat per PwC, després de 12 mesos de treball, la AREB conclou que uns 27.000 clients, és a dir, el 92,6% del total, ja estan en condicions per a ser traspassats a Vall Banc, la nova entitat.


En el 7,4% restant, uns 2.165 clients, s'inclouen els 923 presumptament sospitosos, mentre els altres 1.242 podrien finalment revelar-se com "aptes" en cas que en un futur presentessin la documentació necessària per avalar la legitimitat dels seus comptes i operacions .


PwC ha elaborat anàlisi de clients que estan permetent a BPA, sota tutela de l'AREB, posar en coneixement de les autoritats competents trames sospitoses de blanqueig no identificades i no judicialitzades a la data del comunicat del FinCEN del 10 de març de a 2015; entre elles s'inclou el cas Sinaloa, actualment sota secret de sumari.


D'altra banda, la AREB està adoptant les mesures necessàries per identificar els possibles indicis delictius vinculats a l'actuació de la direcció general i els administradors de BPA, entre els quals es troben els principals accionistes de l'entitat.


PwC va iniciar l'anàlisi el 24 de març de 2015, definint la data de tall per a la preparació de l'informe el 29 de gener de 2016 i tancant el document presentat a la AREB el passat 29 de febrer.


MÉS DE 37.000 COMPTES I 15 MILIONS DE TRANSACCIONS


Per realitzar el treball, PwC ha revisat un per un tots els clients de BPA dins de l'abast establert i totes les operacions de més de 37.000 comptes realitzades durant els últims set anys.


En total, s'han analitzat 15 milions de transaccions i s'han rebut i contrastat més de 60.000 documents remesos pels clients per justificar la legitimitat dels seus comptes.


Amb tot això, la signatura conclou que, a data de l'informe, 2.165 clients han estat inicialment qualificats com a "no aptes".


D'ells, un grup de 1.242 clients que representen un volum de negoci de 708 milions d'euros, és a dir, el 13,4% del volum total, han estat inclosos per falta d'aportació de documentació justificativa de la seva operativa que, bé per la seva volum o per nombre de transaccions resulta especialment significativa; se'ls ha requerit documentació i, de fer-ho, podrien ser considerats traspassables.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH