El TC veu inconstitucionals alguns preceptes de la Llei d'Administració Local

|El Ple del Tribunal Constitucional ha anul·lat per unanimitat alguns preceptes de la Llei 27/2013, de 27 de desembre, de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL), ja que entén que envaeixen competències de les comunitats autònomes.


Entre ells, ha anul·lat la prohibició imposada a les CCAA que s'atribueixin als ens locals serveis d'assistència social i atenció primària a la salut. Aquests serveis, diu el TC, són competència de les comunitats autònomes.


La resolució, a més, apunta que la norma incorre en "una evident antinòmia" pel que fa als serveis educatius ja que imposa a les CCAA "obligacions de signe oposat". És a dir, obliga alhora a centralitzar i descentralitzar aquesta qüestió .


La resolució, de la qual ha estat ponent el magistrat Andrés Ollero, admet, parcialment, un recurs d'inconstitucionalitat formulat per l'Assemblea d'Extremadura. La finalitat de la norma era la de garantir "l'eficiència en l'ús dels fons públics locals" i racionalitzar l'Administració "per assegurar la seva sostenibilitat i el compliment de les exigències d'estabilitat pressupostària".


Segons l'exposició de motius, pretén adaptar la normativa bàsica en matèria d'administració local a les exigències de l'article 135 de la Constitució i de la llei que el desenvolupa, la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d'abril, d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera (LOEPSF). Per això, la norma impugnada modifica 2 estatals, la Llei 7/1985, de 2 d'abril, reguladora i les Bases del Règim Local (LBRL) i el text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals (TRLHL).


La sentència explica que, segons la doctrina constitucional, l'article 149.1.18 de la Constitució atribueix a l'Estat la competència sobre les bases del règim local i "empara, sense cap dubte, normes bàsiques tendents a introduir criteris de racionalitat econòmica en el model local espanyol ".


La fi és complir els principis constitucionals d'eficiència i eficàcia, així com "l'estabilitat pressupostària com a norma de conducta a la qual estan subjectes les entitats locals".


Per tot això, el Constitucional considera que la major part de les previsions impugnades per l'Assemblea extremenya són vàlides. No obstant això, alguns dels preceptes i disposicions recorreguts "depassen els límits marcats per aquesta doctrina" i són declarats inconstitucionals i nuls pel Tribunal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH