divendres, 29 de maig de 2020

Càritas qualifica la prostitució de "moderna esclativitud" i insta els polítics a no fer "oïdes sordes"

|


Càritas   ha demanat als governants ia les autoritats públiques "que no facin cas ni mirin a una altra banda davant la vergonya d'aquesta moderna esclavitud que és la prostitució i que està a la vista de tots".


Segons la confederació catòlica, la prostitució és una xacra que reclama que tota la societat "obri els ulls a la seva realitat i escolti el seu clam".


Aquesta ha estat una de les demandes expressades aquest dijous a la seu de Càritas Espanyola a Madrid durant la presentació del document «La prostitució des de l'experiència i la mirada de Càritas», en el qual s'analitza la realitat d'aquest greu fenomen social a partir de les experiències de vida de les dones acompanyades pels diferents projectes de Càritas a tot l'Estat.


L'informe ha estat presentat per Paco Cristóbal, director de l'Àrea de Desenvolupament Social de Càritas; Hilde Daems, responsable del Programa de Dona, Prostitució i Tracta de Càritas; Mª Luz Vicent, del Projecte "Jerejere", de Càritas València; i Lourdes Pazo, del Projecte "Vagalume", de Càritas Santiago de Compostel·la.


Al llarg de gairebé 80 pàgines, el document analitza quina és la realitat actual de la prostitució -un àmbit de l'exclusió social en la qual Càritas treballa des de principis dels 80-, quins els criteris d'intervenció en aquest terreny a la llum de la Doctrina Social de l'Església i quina la pròpia visió de Càritas sobre aquest fenomen.


La publicació es tanca amb un ampli capítol de propostes que permetin transformar la realitat social que sustenta la persistència d'aquest problema.


DONA JOVE, D'ORIGEN ESTRANGER I BAIX NIVELL EDUCATIU


A partir de l'anàlisi de les dades d'atenció dels darrers anys (2011-2014), l'informe extreu una imatge global de la realitat de la prostitució atesa des de Càritas en aquest període.


En primer lloc es pot afirmar amb claredat que és una realitat que es vesteix de dona: més del 90% de les persones acompanyades per tots els projectes que s'adrecen a aquest àmbit són dones.


Una altra dada que molt significativa és que la gran majoria de dones acompanyades (més del 80%) són d'origen estranger. Encara que en els anys de la crisi econòmica s'ha apreciat un cert augment de les dones espanyoles que exerceixen la prostitució, la desproporció és important, si es té en compte que la població estrangera representa un 12% de la població resident a Espanya.


Pel que fa a la nacionalitat de les dones, Nigèria, Romania i Brasil estan entre els països d'origen més freqüents, tot i que tenen també força representació República Dominicana i Colòmbia. Nigèria, Romania i Brasil sempre figuren també entre els principals països d'origen de les dones víctimes de tracta amb fins d'explotació sexual, tant a Espanya com a la resta d'Europa.


Pel que fa a l'edat i nivell formatiu, una bona part de les dones acompanyades per Càritas no supera els 35 anys i compten amb un nivell educatiu baix; majoritàriament, no arriben a tenir estudis secundaris. Així mateix, moltes de les dones acompanyades tenen menors al seu càrrec, bé a Espanya, bé al seu país d'origen.


De manera genèrica, el perfil de la persona que exerceix prostitució i que s'està acompanyant en els projectes de Càritas és el d'una dona jove, estrangera, amb un baix nivell educatiu i, en molts casos, amb algun menor a càrrec. Són dones que, a més, deixen enrere en els seus països d'origen situacions de pobresa, exclusió, discriminació i, fins i tot, violència.


És important constatar que els perfils han variat molt i segueixen modificant-: canvien els països d'origen, així com les formes que adquireixen els processos migratoris i l'exercici concret de la prostitució.


IMPACTE DE LA CRISI


Així mateix, en la difícil conjuntura social actual es constata que algunes de les dones només troben com a possibilitat de subsistència per a elles i per als seus fills el mantenir-se en l'exercici de la prostitució. Aquesta situació explica que algunes d'elles hagin tornat a aquesta activitat, fins i tot després d'uns anys d'haver tingut treball, després d'haver esgotat totes les prestacions.


El que assenyala l'experiència de Càritas és que el retorn al món de la prostitució esdevé quan es travessen moments de dificultat econòmica en el nucli familiar; encara que aquesta sol ser l'última de les opcions, es troba present. Moltes vegades es reprèn aquesta activitat a esquena del nucli familiar, ocultant la realitat a la parella i als fills sota variats pretextos.


EL PROBLEMA A L'TRACTA DE PERSONES


Encara que el tema central és la prostitució, el document aborda també la tracta de persones amb fins d'explotació sexual, un delicte del qual són víctimes una part de les dones i nenes que exerceixen la prostitució a Espanya.


L'existència d'aquesta realitat està marcant, des de fa uns anys, la intervenció dels projectes de Càritas que treballen en context de prostitució. Aquesta intervenció, en els casos de tracta de persones, necessita d'eines i aprenentatges diferents, ja que, donada la diferència entre tracta i prostitució, les dones objecte de tracta són considerades com a víctimes d'un delicte i, per tant, són titulars d'una sèrie de drets segons la legislació nacional i internacional vigent.


El treball amb persones que són víctimes de tràfic és especialment complex per diverses raons. La més important d'elles té a veure amb la manca de consciència de les dones de la seva condició de víctimes i dels seus drets com a tals. 


El trauma que representa l'experiència viscuda, les conseqüències psicològiques de l'estat d'esclavitud, l'automenyspreu i la vergonya com marques indelebles, la por per si mateixa i pels seus familiars, la desintegració de la seva identitat i de la seva capacitat d'elegir sobre el curs de la seva vida, són tots factors que moltes vegades impedeixen la comprensió del problema.


PROJECTES A VALÈNCIA I SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA


En la trobada informativa s'han presentat dues experiències significatives de Càritas en el terreny de la prostitució, un àmbit en el qual la institució treballa des de començaments dels anys 80. Mª Luz Vicent i Lourdes Pazo han aportat diferents facetes de l'acompanyament que es realitza a través dels projectes que coordinen cadascuna d'elles: «Jerejere», de Càritas Diocesana de València, i «Vagalume», de Càritas Diocesana de Santiago de Compostel·la.


L'objectiu general de les accions desenvolupades tant a través d'aquests dos projectes com de la resta de centres i recursos repartits per tot el país (Las Palmas, Ourense, Burgos, Ponferrada, Huelva, Granada, Lugo i Saragossa) és sempre la millora de les condicions de vida de les dones en context de prostitució i de les víctimes de tracta.


Per a això, Càritas impulsa un model d'acompanyament individualitzat a cadascuna de les dones participants, recolzant-les en els seus processos personals cap a una opció de vida lliure i autònoma, i en el respecte de la seva voluntat i dels seus drets.


PROPOSTES


"La prostitució des de l'experiència i la mirada de Càritas" dedica un ampli capítol final a recollir un seguit de propostes orientades a transformar aquesta realitat on la prostitució implica exclusió social, la pobresa, la violació de drets humans, la violència, la desigualtat i la invisibilitat.


Una realitat que, com s'indica textualment "no encaixa amb els nostres valors fonamentals, els nostres principis i les nostres creences, basats tots ells en els ensenyaments de Jesús i en la veritat de l'amor de Déu que es plasma en la trobada entre persones".


Per a Càritas, "una societat madura i conscient, composta per homes i dones en situació d'igualtat d'oportunitats, i amb el respecte a la dignitat humana per sobre de qualsevol altra cosa, és una societat on no hi ha necessitat ni d'exercir la prostitució ni de consumir-la".


En la situació actual, i per seguir caminant, el document planteja una sèrie de propostes en els àmbits dels drets, l'educació en valors, la sensibilització i denúncia, l'acompanyament, i l'explotació i tracta de persones.


El document conclou amb unes paraules que el Papa Francesc dirigeix a tots els cristians aquest any amb motiu del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia, confiant que allà on estigui Càritas, les persones en situació de prostitució trobin sempre "un oasi de misericòrdia".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH