El Síndic demana suspendre la compra i ús de pistoles elèctriques a la policia

|


A la presentació de l'informe 'Les pistoles elèctriques com a dotació policial a Catalunya: elements per al debat', el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha apostat per suspendre la compra i l'ús de les pistoles elèctriques en els cossos policials de Catalunya. Com a mínim, ha afegit, fins que es debat al Parlament sobre el seu ús i la necessitat d'un nou model de seguretat pública.


Ribó ha alertat que "són dispositius conductors d'energia i interfereixen en el sistema nerviós i muscular, immobilitzant a la persona que rep l'impacte", i ha recordat que el Comitè Europeu per a la Prevenció de la Tortura (CPT) mostra la seva preocupació per l'ús abusiu que es pugui fer d'aquestes pistoles.


L'informe revela que, del total de 213 policies locals de Catalunya, 31 d'elles tenen com a dotació oficial una o més pistoles elèctriques, 21 en tenen en servei i s'han utilitzat ja en vuit ocasions, de les que no s'ha desencadenat cap conseqüència greu.


"És una sorpresa perquè algunes són poblacions d'escàs nombre d'habitants", ha dit Ribó respecte a alguns dels municipis les policies locals tenen aquest tipus d'armes, com Dosrius, Vilanova del Vallès, Llinars del Vallès i Sant Antoni de Vilamajor (Barcelona ) amb menys de 20.000 habitants tots ells.


Els Mossos d'Esquadra, per la seva banda, disposen d'unes directrius sobre qui, com i quan s'han d'utilitzar les 130 pistoles de la marca Taser que tenen previst adquirir i els dispositius estaran a càrrec dels comandaments d'algunes Àrees Bàsiques Policials (ABP) , de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (Arro) i de l'Àrea Regional d'Instrucció d'Atestats i Custòdia de Detinguts (ARIACD).


RECOMANACIONS DEL SÍNDIC

Ribó ha recomanat que s'impulsi una nova llei de policia de Catalunya "que tingui en compte als Mossos d'Esquadra, les policies locals i la col·laboració entre els cossos amb una jerarquia en favor dels Mossos".


Si s'acorda la compra i l'ús d'aquestes pistoles, el Síndic ha alertat qu e no es facin servir contra persones vulnerables -embarazadas, nens i malalts del cor- o contra persones que pel seu estat d'alienació no puguin entendre les ordres dels agents, i s'ha d'oferir un reconeixement mèdic a totes les persones contra les que s'utilitzi l'arma.


A més, el defensor de les persones ha posat èmfasi que només la facin servir policies uniformats, amb capacitació adequada i seleccionats entre persones resistents a l'estrès i amb facultats de discerniment.


Haurà de quedar constància escrita i informatitzada de tots els elements del seu ús mitjançant un xip de memòria i una càmera de vídeo per facilitar la feina d'una possible investigació posterior en cas d'incidències.


"Tenim mentalitat de corredor de fons. Vam aconseguir videocàmeres de vigilància a les comissaries i presons", ha dit Ribó.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH