Jutjar els gestors polítics de la crisi dels refugiats

Siscu Baiges

“Ha arribat l’hora d’exigir responsabilitats no només polítiques sinó, sobretot, penals, a les autoritats europees i nacionals, tant per l’omissió del deure de socors a milers de persones en perill com pel maltractament moral i físic a què són sotmeses pel simple propòsit de salvar les seves vides o fugir de la repressió i la fam”.


Ho va dir l’ex-fiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo en l’acte “Europa davant la crisi dels refugiats: una resposta federal i solidària”, organitzat per Federalistes d’Esquerres el passat divendres 11 de març, al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. L’acte va tenir com a protagonista central Paolo Vacca, secretari general de la Unió de Federalistes Europeus, i va condensar les queixes que des de fa temps fa la ciutadania general a una política europea envers els refugiats decebedora i insolidària.


Vacca havia lamentat que, malauradament, la força de l’egoïsme nacional i nacionalista estigui present en molts països i predomini sobre l’esperit solidari. I havia demanat que els ciutadans pressionessin els polítics perquè canviïn d’actitud i es facin enrere en acords injustos, illegals i mancats d’humanitat com el que pretén retornar a Turquia els refugiats que hagin arribat o arribin a Grècia i Europa jugant-se la vida en el trajecte i patint tota mena de privacions i penalitats.


Jiménez Villarejo, que és membre de l’ACNUR, creu que cal anar mes enllà. Tot i els anuncis que, finalment, els governants europeus es desdiran del lamentable acord sobre el retorn de refugiats a Turquia, creu que cal exigir-los responsabilitats penals. Hem anat massa lluny. Tenim massa morts a les portes de la nostra Europa. Més de quatre-cents refugiats ofegats a la Mediterrània en els dos mesos i escaig que portem de 2016. Mentre que als nostres països es celebra el primer nadó nascut cada any, el mar Egeu s’empassava, el 2 de gener, la vida d’un nen sirià de dos anys que de la mà dels seus pares buscava refugi a Europa. Era el primer nen ofegat de 2016. Després n’han vingut molts més. I en vindran més.


Donald Tusk, president del Consell Europeu, avisava els refugiats: “No vingueu a Europa. No creieu els traficants. No poseu en perill les vostres vides i els vostres diners”. En un article a Catalunya Press, des de l’illa de Lesbos, el pakistanès Adi el replicava: “Ho hem deixat tot enrere per venir. La família, els amics, els pocs estalvis que teníem, tot, perquè volem tenir una vida digna. La pobresa i la violència al meu país el fan un lloc inhabitable. I ara arribem aquí i ens diuen que no podem passar, que l’única opció és ser deportats a Turquia. Abans em tallo les venes. No penso tornar enrere després de tot allò que he passat”.


Carlos Jiménez Villarejo vol anar més enllà de replicar Tusk. Vol que el jutgin. A ell, a aquells que han fet possible aquesta catàstrofe humanitària i a aquells que, tenint poder i eines per suavitzar-la, l’estan agreujant.

Siscu Baiges

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH