Problemes de privacitat en xarxes socials

|


Moltes persones utilitzen cada vegada més les xarxes socials, com Facebook, Twitter, Instagram, Linkedin, etc. Aquests mitjans permeten als usuaris publicar detalls sobre si mateixos i les seves vides i també es connecten als seus amics i col·legues. Part de la informació revelada en aquestes xarxes han de romandre privat, però, les empreses operadores de xarxes socials són en realitat els que recullen una sèrie de dades sobre els seus usuaris, tant per personalitzar i millorar els serveis, com per vendre aquestes dades als anunciants.


Els usuaris que publiquen informació personal detallada sobre les seves preferències i de la vida diària donen una gran oportunitat als venedors, els que aprofiten aquestes dades per les seves estratègies i continguts de màrqueting.


La disponibilitat de la informació personal en línia és també una oportunitat per als lladres d'identitat, els estafadors, els cobradors de deutes i assetjadors; els que poden utilitzar qualsevol detall o fil per estirar per obtenir molt més.


Cada medi social té el seu propi nivell de privacitat, oferint a l'usuari l'oportunitat de triar aquell que vulgui donar-li al seu propi compte. No obstant això, en algunes ocasions són aquests canals els que provoquen els problemes de seguretat i privacitat. Per exemple Facebook, actualment el rei dels llocs de xarxes socials, anima els seus usuaris a utilitzar els seus noms reals i pujar informació personal a la seva pàgina de perfil. El perfil de Facebook inclou l'aniversari, adreces, números de telèfon i els detalls més íntims com ara interessos, aficions, estat civil i orientació sexual.


Un altre bon exemple il·lustratiu de com un no pot recuperar la informació que s'ha revelat sobre si mateix està a Google: tots hem buscat alguna vegada el nostre nom en aquest cercador, gràcies a això pot veure què apareix a internet sobre tu, és a dir, què pot veure qualsevol persona aliena a tu a internet.


A continuació, analitzarem quines xarxes socials són usades per a quin tipus d'aspectes de la nostra vida personal:


  • 1. Mini-blocs socials:

Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, MySpace ... Mitjans socials usats pels usuaris a manera de microblogs, ja que ens expliquen el que va succeint en el seu dia a dia, comparteixen notícies o articles que els agraden, informen sobre les seves activitats i amb quins altres usuaris comparteixen aquestes aficions.


En general, es comparteixen continguts a manera de diari amb altres usuaris amb qui comparteixen amistat. No obstant això, hi ha fakes que poden trobar fàcilment les vulnerabilitats del teu perfil de Facebook , per exemple.


  • 2. Mitjans per compartir arxius digitals:

En diuen l'era de l'audiovisual, gràcies a plataformes commo Instagram, Youtube, Flickr, Vimeo, Soundcloud i Picasa, entre altres, la facilitat de compartir vídeos, àudios i imatges és tan senzilla com respirar.


Aquests llocs permeten als usuaris compartir fàcilment el contingut de vídeo i de fotografia en línia amb aquells usuaris privats o públics que ells mateixos trien. La llicència CreativeCommons permet als usuaris d'aquest tipus de xarxes socials triar què permís donar a la resta d'usuaris per utilitzar les seves fotos o no, seria com un banc d'imatges gratuït sempre que l'usuari ho autoritzi. En el cas dels vídeos és igual, cada usuari pot triar si donar-li un ús privat o públic als continguts que publica en aquest format.


  • 3. Geolocalització

La geolocalització és un altre dels aspectes més innovadors, alhora que preocupant, de la nova era de la digitalització. Foursquare, Gowalla, Tripadvisor, entre d'altres, són plataformes que t'ajuden a trobar llocs a través de la teva ubicació o compartir la teva ubicació amb altres usuaris.


Cada vegada més plataformes afegeixen aquest servei, per exemple Instagram dóna l'opció a l'usuari de geolocalitzar la foto que està pujant en aquest moment.


Els avenços tecnològics ajuden a facilitar-nos la informació i la interacció social globalitzada, però, cal anar amb compte amb el tipus de privacitat que sol·licitem en cada xarxa social i ser conscients de fins a quin punt és beneficiós per a nosaltres que qualsevol persona pugui saber aspectes privats de la nostra vida.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH