Els dubtes sobre l'activitat fiscal de Grifols

|


CatalunyaPress.- Pal per a la companyia de producció d'hemoderivats Grifols -l'única del sector sanitari amb presència a l'Ibex 35 i coneguda perquè el seu president i conseller delegat, Víctor Grifols, està a favor de la independència de Catalunya- en l'últim número de 'Revista Mèdica' (13 de març). Aquesta publicació posa en dubte que a l ' "gegant català" li vagin tan bé les coses com van reflectir els seus resultats anuals, publicats el passat 19 de febrer, i que airejaven als quatre vents 532 milions d'euros de benefici net, un augment del 17 per cent en l'apartat d'ingressos i millores en totes les divisions. La realitat, segons 'Revista Mèdica', és molt menys idíl·lica.


I és que la setmana passada es va saber que només el 18% de les seves inversions es realitzaran a Espanya, per la qual cosa la companyia no obrirà finalment una nova planta de fraccionament de plasma a Barcelona i ho farà, per contra, en Clayton (Carolina del Nord, EUA). Es tracta d'una decisió discutible des d'un punt de vista ètic-polític, tenint en compte el nacionalisme i catalanisme confessos de Víctor Grifols. Serà que, un cop més a Catalunya, "la pela és la pela".


EXPEDIENT SANCIONADOR DE L'CNMC


Però els problemes de Grifols van començar l'any passat, quan la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va anunciar l'obertura d'un expedient sancionador a la companyia per no notificar-li una compra de 1.240 milions d'euros que, a més, li va servir per fer-se amb el domini del mercat espanyol d'actius de diagnòstics de transmissions sanguínies. El procés es va saldar amb una 'micromulta' de 106.000 euros, però aquest episodi va ser elinicio d'una sèrie d'entrebancs que no feien més que començar.


També 'El País', a principis d'aquest mes, va publicar una llista de quatre països (Espanya, Estats Units, Alemanya i Itàlia) que ja han obert una sèrie d'investigacions relacionades amb l'activitat fiscal de Grifols per detectar possibles irregularitats relacionades amb impostos de societats i retencions practicades als treballadors.


INAUGURACIÓ A DUBLÍN


Paral·lelament, el 22 d'octubre del 2015 se va inaugurar a Dublín una nova planta de distribució logística a nivell mundial. A més, es va anunciar que la capital irlandesa acolliria el seu centre d'operacions i d'I + D. Per què? Segons 'Revista Mèdica', la versió més estesa apunta a les enormes diferències fiscals de la nova ubicació, on l'impost de societats és del 12,5 per cent, respecte al 30 per cent fixat a Espanya.


L'explicació que va donar llavors el vicepresident Alfredo Arroyo va ser breu: "Grifols és una companyia global i s'ubica seves operacions on més li convé als seus negocis". La sensació que la ciutadania té després d'escoltar una afirmació és que de nou la companyia busca els entorns que li són "econòmicament" més convenients.


MOVIMENTS EN L'ÀMBIT FINANCER I EN L'ORGANIGRAMA


I si març va ser el dels dubtes sobre l'activitat fiscal de Grifols, desembre va estar marcat per dos moviments dins de la companyia que van afectar al seu àmbit financer i el seu organigrama.


El primer va ser la realització d'un 'split' o desdoblament de les accions que es va fer efectiu el 4 de gener d'aquest any ia través del qual l'accionariat ha vist multiplicat per dos el seu nombre de participacions, que han passat a tenir la meitat de seu valor inicial. És a dir, que pel mateix valor s'acumulen el doble d'accions.


Segons els analistes, l'estratègia respon a un doble objectiu, consistent en guanyar liquiditat i acostar-se a aquells inversors minoritaris que, malgrat sentir-se atrets per aquests valors, renunciaven a ells pel seu elevat preu en el que en realitat és més una acció d'efecte psicològic que una altra cosa. La jugada es va saldar amb una primera setmana en borsa en el qual el desdoblament de les accions va provocar una caiguda del 1,28 per cent i la degradació a la categoria 'underweight' per part del prestigiós banc d'inversions Morgan Stanley.


Per entendre el segon moviment que l'empresa va dur a terme el desembre del 2015, cal tirar la vista enrere al dia 14 d'aquest mes, quan va ser oficial el pla de successió que es realitzarà progressivament fins a estar completat en 2017. Segons l'aprovat, Víctor Grifols farà un pas enrere per ocupar el lloc de president no executiu (amb presència en el Consell d'Administració, això sí) i delegarà la seva tasca en el seu fill, Víctor GrifolsDeu, i el seu germà Raimon. Es tracta d'una decisió que va sorprendre a molta gent, tenint en compte la quantitat de fronts oberts que posseeix l'empresa.


En l'últim any i mig, els números no han estat positius per a Grífols, que s'ha vist assotada pels efectes de la deriva negativa que les borses de tot el món han pres en els últims mesos per la caiguda de la Xina. Ningú es creu ja aquesta imatge gairebé imperial que des de l'empresa intenten transmetre.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH