dissabte, 8 de agost de 2020

El Govern tancarà 64 grups de P3 a l'escola pública el pròxim curs

|

Cole


La consellera d'Ensenyament de la Generalitat, Meritxell Ruiz, ha anunciat que el Govern reduirà 67 grups de P3 en l'oferta de preinscripció pública i concertada de cara al proper curs a causa del "major descens de natalitat dels últims 30 anys".


Ara bé, en roda de premsa, ha especificat que d'aquests 67 grups, 64 són de l'escola pública i tres de la concertada, encara que diuen que es preveu que a la concertada es poden arribar a tancar una quarantena un cop acabat el procés de inscripció i matrícula.


"No és el mateix haver de tancar un grup de tancar una escola", ha argumentat Ruiz, per a qui el descens de més 7.000 persones en el padró equivaldria a una reducció de 293 grups, però que s'han tancat 67 de moment per donar més llibertat d'elecció a les famílies. A més, ha esgrimit que així tampoc es afectarà al professorat.


ESO


De cara a primer d'ESO, es crearan 20 grups nous, 15 a l'escola pública i cinc a la concertada, davant l'augment de població; l'oferta de places a primer d'ESO de cara al proper serà de 81.720 places per a un padró de 80.708.


La Generalitat obrirà cinc centres nous d'Infantil i Primària el proper curs a Manresa, Barcelona, Mont-ral i Sant Cugat del Vallès, fusionarà dues escoles de Lleida en una i obrirà tres instituts de Secundària a Barcelona, Torelló i Barberà del Vallès, ha explicat Ruiz.


Ruiz ha assegurat que no es tancarà cap escola de cara al proper curs i ha advocat per actuar amb responsabilitat i programar bé: "Hem de ser molt responsables amb els recursos propis".


La consellera ha explicat que la Conselleria s'ha reunit amb 157 municipis en les taules mixtes de planificació a través de 238 sessions i s'ha arribat a acords en 139, sent els serveis territorials del Baix Llobregat on s'han produït més desacords: "No sempre es pot arribar a un acord ".


Tots els alumnes que estan cursant segon cicle d'Infantil, Primària i ESO tenen un identificador d'alumne, que els centres han comunicat a les famílies per millorar el procés de preinscripció i matrícula.


La preinscripció escolar començarà el 30 de març i acabarà el 7 d'abril, i la matriculació es farà del 13 al 17 de juny per als alumnes d'Infantil, Primària i primer d'ESO i entre el 27 de juny i l'1 de juliol per als de segon, tercer i quart d'ESO.


FaPaC DENÚNCIA AL TANCAMENT DE GRUPS DE P3


El president de la Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes de Catalunya (FaPaC), Àlex Castillo ja va denunciar la política "injusta" de tancament constant de grups de P3 que el Departament d'Ensenyament porta aplicant els últims cursos i que, a malgrat el canvi de consellera, "se seguiran repetint".


Tal com va explicar, la Conselleria nega aquests fets i s'escuda en la baixa natalitat i en motius economistes. Ara bé, per a la FaPaC, darrere d'aquestes excuses, s'amaga una clara voluntat de "maltractar l'escola pública i donar un tracte de favor a l'escola concertada".


En concret, en els últims tres cursos (del 2012 al 2015), Catalunya ha perdut el 4,4% del total de grups d'infantil (P3, P4 i P5), el que representa un total de 475 grups. D'aquests, la majoria, el 90% formen part de la xarxa d'escoles públiques -424-, mentre que tan sols el 10% són concertats -51-. I, ha lamentat que en 53 poblacions catalanes hi ha "possibilitats" de noves supressions de cara a la propera preinscripció.


En aquest sentit, des FaPac denuncien que l'estratègia que segueix Ensenyament és "del tot intencionada i manipuladora" ja que, tal com ha explicat Castell, a l'escola pública hi ha moltes línies que ni surten a l'oferta inicial de manera que "no es pot conèixer la demanda real de les famílies ". Al contrari, amb les concertades s'ofereixen totes inicialment i després es pren una decisió segons les persones que hagin sol·licitat aquest tipus de centres.


Així, Castillo ha volgut recordar que "oferir aquells centres que ja estan en funcionament no significa un augment de la despesa". A més, des FaPaC veuen una oportunitat única per "baixar la ràtio d'alumne -actualment en 25- per classe i millorar la qualitat educativa dels centres", possibilitat que considera "factible i sense encarir el sistema".


També Castillo ha ressaltat que mentre es redueixen els grups a l'escola pública, la demanda per a aquest tipus de centres augmenta, fet que ha qualificat de "il·lògic". Per això, ha lamentat la "fixació" de la Conselleria amb l'escola pública i s'ha mostrat convençut que és una actitud que seguirà amb la nova Consellera Meritxell Ruiz.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH