Experts estudien reduir el transport privat a Barcelona com a mesura contra la contaminació

|El grup de treball científic i tècnic de la Taula contra la Contaminació de l'Aire de Barcelona ha proposat diverses mesures davant episodis d'alta contaminació, entre les quals hi ha la reducció de l'ús del transport privat. L'Ajuntament haurà d'estudiar la seva aplicabilitat per definir el protocol davant d'aquests episodis.


En roda de premsa al costat del membre del grup i científic del CSIC Xavier Querol ia la directora d'Energia i Qualitat Ambiental de Barcelona, Cristina Castells, la tinent d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha destacat que el prioritari és impulsar "mesures estructurals" per evitar arribar a aquests episodis d'alta contaminació.


El protocol ha de determinar les actuacions a desenvolupar en els casos en què els nivells de concentració de contaminants augmentin de forma considerable i s'acostin o superin els límits establerts per la UE.


DIÒXID DE NITROGEN


En el cas de la concentració de diòxid de nitrogen (NO2), els experts plantegen que, a partir de 140 micrograms per metre cúbic, es dugui a terme un seguiment atent --aquesta situació es produeix uns 45 dies a l'any--, mentre que aposta per aplicar mesures a partir dels 160, cosa que passa uns 20 dies a l'any.


En aquesta situació proposen limitar la capacitat d'entrada a la ciutat mitjançant regulació semafòrica donant prioritat al transport públic i als carrils VAO --usando existents o habilitándolos--, reconvertir carrils de circulació en carrils bici i promocionar el transport públic, cosa que Sanz ha destacat que s'haurà de debatre amb la resta d'administracions implicades.


A partir dels 200 micrograms per metre cúbic es decretaria la situació d'episodi --una cosa que es dóna entre dos i quatre dies a l'any--, fase en què, a més de les mesures impulsades en l'anterior, proposen regular l'aparcament per no residents, prohibir la càrrega i descàrrega entre les 7.00 i les 11.00 hores, permetre només la circulació de matrícules parells o senars i regular la circulació de taxis buits.


PARTÍCULES EN SUSPENSIÓ


Pel que fa a les partícules en suspensió (PM10), els experts aposten perquè, a partir dels 50 micrograms per metre cúbic --que es registren uns 15 dies a l'any-- s'incrementi el reg dels carrers per evitar la resuspensió de les partícules, es prohibeixi l'ús de bufadors i es restringeixin les activitats polsoses en obres.


A partir dels 80 micrograms per metre cúbic es declararia l'episodi i, a les mesures de la fase anterior, se sumaria la reducció de la velocitat de les vies principals a 30 quilòmetres per hora, sempre que no estigui també activat el protocol per NO2, ja que la baixa velocitat genera més emissions.


Han coincidit a destacar la importància de canviar el model de mobilitat, ja que és el responsable del 60% d'emissions de diòxid de nitrogen i el 21% de partícules en suspensió, de manera que Querol aposta per reduir un terç dels cotxes de la ciutat.


ESTUDIAR LA SEVA OPERATIVITAT


Sanz ha insistit que ara han de compartir aquestes propostes amb la Taula de contra la Contaminació de l'Aire i després l'Ajuntament ha d'estudiar la seva operativitat, després del que ha assegurat que el seu objectiu és tenir elaborat un protocol "el més aviat possible" i abans de acabar l'any.


Ha destacat que han d'abordar l'assumpte amb altres administracions com l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) --ha recordat que ha impulsat grups de treball en aquest ámbito-- i la Generalitat, i ha criticat que "Barcelona ja hauria d'haver fet aquesta reflexió i hauria d'haver fixat la salut com a prioritat política de primer ordre".


Els experts presentaran les seves propostes la mateixa tarda d'aquest dimecres davant la Taula contra la Contaminació de l'Aire, que es va constituir el novembre passat i integra agents implicats que van des dels grups polítics a entitats i serveis municipals, passant per organitzacions de l'àmbit econòmic, social, ecologista, de mobilitat i de salut, entre d'altres.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH